Το 1941, η Λιουντμίλα Παβλιτσένκο σπούδαζε ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου, αλλά σε ένα χρόνο, είχε γίνει ένας από τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές όλων των εποχών, με 309 θύματα, 36 εκ των οποίων ήταν Γερμανοί ελεύθεροι σκοπευτές.
Η Παβλιτσένκο γεννήθηκε το 1916 σε μια μικρή πόλη στην Ουκρανία. Έχει χαρακτηριστεί ως ανεξάρτητο αγοροκόριτσο και "ζωηρή" κατα την διάρκεια του μαθήματος. Στα 14 της μετακόμισε με την οικογένεια της στο Κίεβο, όπου εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών.
Όπως πολλοί νέοι στη Σοβιετική Ένωση την εποχή εκείνη, η Παβλιτσένκο συμμετείχε στην παραστρατιωτική οργάνωση OSOAVIAKhIM, στην οποία οι νέοι της εποχής μάθαιναν μεταξύ αλλών πως να χειρίζονται όπλα. "Όταν το αγόρι ενός γείτονα υπερηφανευόταν για τα κατορθώματά του σε ένα σκοπευτήριο," δήλωσε η Παβλιτσένκο “ήθελα να δείξω πως ενα κορίτσι μπορούσε να εχει τα ίδια αποτελέσματα”
Στις 22 Ιουνίου, 1941, ο Χίτλερ έσπασε τους δεσμούς του με τον Ιωσήφ Στάλιν και τα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στη Σοβιετική Ένωση. Η Παβλιτσένκο έσπευσε να ενταχθεί στο σοβιετικό στρατό και να υπερασπιστεί την πατρίδα της, αλλά αρνήθηκαν το αίτημα της αρχικά λόγω φύλου.
“Ηταν σαν μοντέλο, με καλά περιποιημένα νύχια, μοντέρνα ρούχα και χτένισμα. Η Παβλιτσένκο ήθελε να κρατάει όπλο και να πολέμήσει, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος.” Ο οποίος στη συνέχεια έβαλε τα γέλια και ρώτησε αν ήξερε τίποτα για τουφέκια.
Ακόμα και οταν παρουσίασε το πιστοποιητικό σκοπευτή και το παράσημο από την OSOAVIAKhIM, οι στρατιωτικοί αξιωματουχοι της ζήτησαν να εργαστεί ως νοσοκόμα. "Δεν ήθελαν να πάρουν κορίτσια στο στρατό, έτσι έπρεπε να καταφύγω σε διάφορα κόλπα για να μπω,” εξήγησε η Παβλιτσένκο.
Τελικά, ο Κόκκινος Στρατός της έδωσε μια ευκαίρία να αποδείξει το ταλέντο της, δίνοντας της ένα τουφέκι και δειχνοντας της δυο Ρουμάνους στρατιώτες που συνεργάζονταν με τους Γερμανούς. Σκοτωσε τους δύο στρατιώτες με ευκολία, και στη συνέχεια έγινε δεκτή στην Chapayev, 25η μονάδα του Κόκκινου Στρατού.
Στη συνέχεια η Παβλιτσένκο βρέθηκε στις εμπόλεμες ζώνες της Ελλάδας και της Μολδαβίας. Σε πολύ λίγο χρόνο διακρίθηκε ως φοβερός σκοπευτής, σκοτώνοντας 187 Γερμανούς στις πρώτες 75 ημέρες στο πεδίο της μάχης.
Αφου έγινε γνωστή στην Οδησσό και στη Μολδαβία, η Παβλιτσένκο κινήθηκε προς την Κριμαία για να πολεμήσει στη μάχη της Σεβαστούπολης.
Η φήμη της, της έδινε όλο και πιο επικίνδυνες αποστολές. Το Smithsonian αναφέρει πως σκότωσε 36 ελεύθερους σκοπευτές, μερικοί από τους οποίους ήταν κορυφαίοι στον τομέα τους.
Πολέμησε για 8 μήνες στην Σεβαστούπολη, όπου και προήχθη απο τον Κόκκινο Στρατό. Τραυματίστηκε σε πολλές περιπτώσεις, αλλά απομακρύνθηκε από το πεδίο της μάχης μόνο οταν χτυπήθηκε απο του Γερμανούς, στο πρόσωπο απο θραύσματα οβίδας - οι οποίοι απεγνωσμένα ήθελαν να σταματήσουν το ρεκόρ της.
Είχε γίνει γνωστή μορφή κατα την διάρκεια του πολέμου, ως πρωταγωνιστρια στην προπαγάνδα του Κόκκινου Στρατού, και η μάστιγα των Γερμανών στρατιωτών σε όλο το ανατολικό μέτωπο. Οι Γερμανοί έφτασαν στο σημείο να της φωνάζουν απο τα μεγάφωνα - στην περίπτωση που ήθελε να αποστατήσει θα της προσέφεραν καραμέλες και θαλπωρή! (γερμανικό χιούμορ μαλλον!)
Η Παβλιτσένκο έγινε εκπαιδευτής ελεύθερων σκοπευτών και σύντομα προσκλήθηκε στον Λευκό Οίκο.
Ήταν ο πρώτος σοβιετικός στρατιώτης που επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ και την πρώτη κυρία, Έλεανορ Ρούσβελτ.
Ωστόσο η Παβλίτσενκο ηταν γυναίκαι και τα ΜΜΕ των ΗΠΑ την αντιμετώπιζαν σαν γυναίκα. Η ίδια θύμωσε με το σεξιστικό τρόπο που την αντιμετώπιζαν. Όταν ρωτήθηκε αν φορούσε μακιγιάζ στο πεδίο της μάχης, εκείνη απάντησε, "Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να μην το επιτρέπει, αλλά ποιος έχει το χρόνο να σκεφτετε οτι γυαλίζει η μύτη του κατα την διάρκεια μιας μάχης;”
Εγω φοράω τη στολή μου με τιμή. Έχει το Τάγμα του Λένιν. Εχει ποτίσει με αίμα. Όπως φαίνεται, για τις γυναίκες στην Αμερική αυτό που έχει σημασία είναι αν φορούν μεταξωτά εσώρουχα κάτω από τις στολές τους. Ακόμη δεν εχουν μαθει μαλλον τι αντιπροσωπεύει η στολή τους,"είπε στο περιοδικό Time το 1942.
Η Παβλιτσένκο ειναι μια απο 2000 γυναίκες "ελεύθερους σκοπευτές" που αγωνίστηκαν στον Κόκκινο Στρατό στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και μια από τις 500 που επέζησαν. Ο αριθμός των 309 την τοποθετεί πιθανό στους πέντε κορυφαίους ελεύθερους σκοπευτές όλων των εποχών, αλλά τα θυματα της ηταν μάλλον περισσότερα.
Μετά τον πόλεμο, η Παβλιτσένκο γύρισε στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου για να τελειώσει το μεταπτυχιακό της.
Τον Απρίλιο του 2015, η ιστορία την απαθανάτισε σε μια ταινία που ονομάζεται “Η Μάχη για τη Σεβαστούπολη" στη Ρωσία και "Άφθαρτη" στην Ουκρανία. Η ταινία γυρίστηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2013 στην Ουκρανία, και χρηματοδοτήθηκε και από τις δύο πλευρές κατά την έναρξη μιας σύγκρουσης που θα γινόταν αιματηρή και διχαστική, ωστόσο η ταινία είναι απόδειξη για την εξαιρετική σταδιοδρομία της Παβλιτσένκο, μια ηρωίδα κοινή και για τις δυο πλευρές.
Πηγη - Business Insider