Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:25 | 16/07/2024

Την αυτόματη άντληση και προσυμπλήρωση όλων των δεδομένων των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (δηλώσεων «πόθεν έσχες») ώστε να είναι σχεδόν έτοιμες για άμεση υποβολή από τους υπόχρεους προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

 

Διαβάστε επίσης

Επίσης, με το ίδιο νομοσχέδιο καθιερώνεται η υποχρέωση υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων και για τις ή τους νυν και εν διαστάσει συζύγους ή συντρόφους των υπόχρεων, ενώ σήμερα προβλέπεται η υποβολή κοινών δηλώσεων και η απλή έγκρισή τους από τα παραπάνω πρόσωπα.

Τι προβλέπεται

Ειδικότερα, βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου:

1 Οι υπόχρεοι υποβολής οφείλουν να αντλούν από ΑΑΔΕ, τράπεζες και λοιπούς αρμόδιους φορείς και στη συνέχεια να μεταφέρουν με αυτόματο τρόπο μέσω της διαλειτουργικότητας της ηλεκτρονικής εφαρμογής www.pothen.gr όλα τα δεδομένα που πρέπει να δηλώσουν. Για τον σκοπό αυτό αυξάνεται το είδος και ο αριθμός των δεδομένων που μεταφέρονται υποχρεωτικά με αυτόματο τρόπο μέσω της ανωτέρω εφαρμογής. Εκτός από τα δεδομένα της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1), τα στοιχεία των ακινήτων, που περιλαμβάνονται στην περιουσιακή του κατάσταση όπως τα στοιχεία αυτά τηρούνται ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, θα μπορούν να μεταφέρονται επίσης με αυτόματο τρόπο:

* τα δεδομένα που αφορούν στο ύψος των υπολοίπων των καταθετικών λογαριασμών, των λογαριασμών πληρωμών, των λογαριασμών φύλαξης πολύτιμων μετάλλων και νομισμάτων, καθώς και τα στοιχεία των θυρίδων,

* τα στοιχεία για κάθε χρήσης οχήματα, πλωτά ή εναέρια μεταφορικά μέσα, όπως τα στοιχεία αυτά τηρούνται ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ και στο Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,

 

* τα δεδομένα για τις συμμετοχές σε κάθε είδους εταιρείες ή επιχειρήσεις, όπως τα στοιχεία αυτά τηρούνται ηλεκτρονικά στο Γ.Ε.ΜΗ. (εκτός από αυτά που αφορούν σε ανώνυμες εταιρίες),

* τα στοιχεία για κάθε είδους δανειακές υποχρεώσεις των υπόχρεων που είναι πολιτικά πρόσωπα, εφόσον κάθε μία από αυτές υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

Κάθε υπόχρεος υποβολής κατά τη διαδικασία μεταφοράς των δεδομένων οφείλει να ελέγχει την ορθότητα των αυτόματα προσυμπληρωμένων στοιχείων και  μπορεί, πριν από την οριστικοποίηση και υποβολή της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ.), να τροποποιεί τη δήλωση αυτή, διαγράφοντας ή και προσθέτοντας εγγραφές στα πεδία των οικείων πινάκων, συμπληρώνοντας δεδομένα, πληροφορίες, παρατηρήσεις ή διευκρινίσεις στα κενά πεδία για τις υφιστάμενες εγγραφές. Μπορεί επίσης να αναρτά δικαιολογητικά ή άλλα στοιχεία σχετικά με τα ανωτέρω.

* Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και τα πιστωτικά ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικού υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην εφαρμογή pothen.gr όλα τα δεδομένα τα οποία διαθέτουν για συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία και για την υποβολή τόσο αρχικής όσο και ετήσιας δήλωσης, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.).

* Για τους σκοπούς του προτεινόμενου σχεδίου νόμου αίρονται για το Γ.Ε.ΜΗ., τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, και τα πιστωτικά ιδρύματα, οι διατάξεις περί επαγγελματικού, τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου, συμπεριλαμβανομένου του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων.

2 Υπόχρεοι προς υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης είναι αυτοτελώς και οι σύζυγοι, οι εν διαστάσει σύζυγοι ή τα πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Γιώργος Παλαιτσάκης

Πηγή:   eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis