Ήταν το μακρινό 1981 όταν η μισθολογική κλίμακα των Ενόπλων Δυνάμεων έπαψε να είναι συνδεδεμένη με εκείνη των δικαστικών και το κουβάρι μίας σταδιακής υποβάθμισης του επαγγέλματος του στρατιωτικού άρχισε να ξετυλίγεται. Πολλές φορές συνοδευόμενο από στερεότυπα και αναπαραγωγή εμμονών που μεγέθυναν την υποβάθμιση.
Ένα από τα αποτελέσματα της αποσύνδεσης αυτής ήταν κατά τη διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών που μεσολάβησαν, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσει μία σταδιακή υποβάθμιση του επαγγέλματός του. Κι αυτό τη στιγμή που η προσφορά τους στην Ελλάδα ήταν ετεροβαρής συγκρινόμενη με την αμοιβή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι περίπου 500 ιπτάμενοι της ΠΑ ο καθένας εκ των οποίων πιλοτάρει μαχητικά (ή άλλα αεροσκάφη) αξίας σχεδόν 50 εκατ. ευρώ και είναι η ελίτ των στρατιωτικών σχολών να αμείβονται όσο ένας δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος επίσης υποαμείβεται.
Διαβάστε επίσης
Η παραπάνω κατάσταση αποτυπώθηκε στην αποστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του για την αύξηση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. «Τα στελέχη μας δεν επιτρέπεται να διάγουν σε ”έντιμη πενία”» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην ίδια λογική, με το πέρασμα του χρόνου και τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βίωσε η χώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις σταμάτησαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των μαθητών για να σπουδάσουν στις στρατιωτικές σχολές ενώ υπήρχαν περιπτώσεις στις οποίες στελέχη αποφάσιζαν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, αποχωρώντας από την οργανική τους θέση.
Οι αλλαγές στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030»
Η «Ατζέντα 2030» που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατ΄εντολή του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Δένδια και έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται, έχει καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αλλάξει σημαντικές πτυχές των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης όσο και έμψυχου δυναμικού. Η εξειδίκευση των αυξήσεων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, από τον Νίκο Δένδια, μετά τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνει μία έννοια ανταποδοτικότητας στις αλλαγές που ήδη γίνονται.
Εξορθολογισμός της παρωχημένης δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, κρίσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση θέσεων ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, η ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών, το κλείσιμο και η συγχώνευση στρατοπέδων και μονάδων, αποτελούν κινήσεις που έχουν ως στόχο την υλοποίηση μίας νέας φιλοσοφίας στις Ένοπλες Δυνάμεις της ενίσχυσης της αποτρεπτικής τους ισχύος, της επιχειρησιακής τους ικανότητας και ετοιμότητας, όπως και της προσαρμογής τους στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών.
«Ατζέντα 2030»: 4 πυλώνες
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ανέλυσε τους 4 πυλώνες της «Ατζέντας 2030».
- στέγαση για κάθε στέλεχος και την οικογένειά του
- υποδειγματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
- αναβάθμιση με έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών και εξοπλισμού των Στρατιωτικών Σχολών με κατεύθυνση την έρευνα και την εξειδίκευση
- νέο μισθολόγιο, δικαιότερο, ανάλογο των θέσεων και των αρμοδιοτήτων και της ευθύνης
Η συνολική ενίσχυση των βασικών μισθών και των επιδομάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 268 εκατ. ευρώ, προέρχεται κυρίως από εσωτερική εξοικονόμηση πόρων του Υπουργείου, μέσω του εξορθολογισμού της Δομής και της Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030». Η διαδικασία αυτή αποφέρει περίπου το 60% του συνολικού ποσού, ενώ παράλληλα επιτρέπει στον κρατικό προϋπολογισμό να διατηρεί πρόσθετο πλεόνασμα 8 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 40% περίπου προκύπτει από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική για αύξηση των εισοδημάτων, που έχει ήδη ανακοινωθεί και αφορά τη στήριξη του συνόλου του ένστολου προσωπικού της χώρας. Με άλλα λόγια, η αύξηση των αποδοχών χρηματοδοτείται τόσο από την καλύτερη διαχείριση και αναδιάταξη πόρων όσο και από ευρύτερες πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος.
Οι αυξήσεις στο μισθολόγιο είναι οι πρώτες που γίνονται -τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια- όπως και η αμοιβή για τους σπουδαστές των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι αλλαγές στο μισθολόγιο
Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε αναλυτικά τις αλλαγές:
- Ανθυπολοχαγός από τη Σχολή Ευελπίδων (ΑΣΕΙ), θα λάβει ετήσια αύξηση ποσού 3.540 ευρώ, τον πρώτο χρόνο μετά την αποφοίτησή του.
- Πλωτάρχης από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΑΣΕΙ) μετά από 18 χρόνια υπηρεσίας θα λάβει ετήσια αύξηση ποσού 5.532 ευρώ.
- Σμηνίας από τη Σχολή Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) θα λάβει ετήσια αύξηση ποσού 2.760 €.
- Δεκανέας ΕΠΟΠ με 3 μόλις χρόνια υπηρεσίας θα λάβει ετήσια αύξηση 2.232 €.
- Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου έχουν τετραπλασιαστεί οι μηνιαίες αποδοχές των σπουδαστών στις Ανώτατες Στρατιωτικές μας Σχολές (ΑΣΕΙ) και έχουν διπλασιαστεί οι αποδοχές των σπουδαστών στις Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), με συνολικό κόστος 14,3 εκατ. ευρώ.
Και από τον Ιούνιο του 2024 έχουμε θεσμοθετήσει:
- Ειδική αποζημίωση για τα πληρώματα πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, ύψους 24 εκατ. ευρώ
- Ειδική αποζημίωση για το σύνολο του προσωπικού που μετέχει σε ειδικές αποστολές, ύψους 16 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά 40 εκατ. ευρώ»
Για αυτή τη γενναία αύξηση ελήφθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο σημαντικές παράμετροι. Αφενός το κύμα φυγής από τις Ένοπλες Δυνάμεις με προορισμό τον ιδιωτικό τομέα και αφετέρου ότι οι νέοι Έλληνες είχαν σταματήσει να επιλέγουν τις παραγωγικές στρατιωτικές σχολές.
Πηγή: newsbomb.gr