Βαριά «καμπάνα» έριξε η Δικαιοσύνη για την απάτη-μαμούθ στο ΙΚΑ Καλλιθέας που είχε αποκαλυφθεί πριν από τρία χρόνια με πέντε γυναίκες υπαλλήλους να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο που ζημίωσε τον ασφαλιστικό φορέα με περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για τη μεγάλη κομπίνα με τα «μαϊμού» επιδόματα σε συγγενείς, φίλους, κουμπάρους κλπ έπεσε η αυλαία στη δίκη με τους 7 κατηγορουμένους για πλαστογραφία, απάτη, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας «μοίρασε» συνολικά 176 χρόνια σε έξι υπαλλήλους του ΙΚΑ και χρηματικές ποινές που ανέρχονται περίπου στα 750.000 ευρώ. Οι τέσσερις από τους καταδικασθέντες σε ποινές από 31 έως 38 χρόνια είναι γυναίκες και θα οδηγηθούν στις φυλακές αφού το δικαστήριο δεν έδωσε αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους. Το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς τις έσωσε στο παρά 5' από τα ισόβια. Ο
Συγκεκριμένα η Ελένη Μπουραζάνη καταδικάστηκε σε 37 χρόνια κάθειρξη και 150.000 ευρώ χρηματική ποινή, η Χριστίνα Πατεράκη σε 31 χρόνια και 150.000 ευρώ, η Μυρσίνη Θωμάκου σε 33 χρόνια και 120.000 ευρώ, η Χριστίνα Σουρίδη σε 38 χρόνια και 150.000 ευρώ.
Κάθειρξη 33 ετών και χρηματική ποινή 120.000 επιβλήθηκε στη Χρυσούλα Φέρρα, μητέρα δύο παιδιών
ηλικίας 5 ετών στην οποία και δόθηκε αναστολή. Τον Αύγουστο του 2013, είχε πεθάνει ο σύζυγός της Π. Αιματίδης, επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση, κατά τη διάρκεια της δίκης.
Φυλάκιση 4 ετών και χρηματική αποζημίωση 60.000 ευρώ επιβλήθηκε στο σύζυγο της Ελένης Μπουραζάνη, Κωνσταντίνο Καραϊσκο, για τον οποίο όμως ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του έως τη δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Αθώα κρίθηκε μόνο η Περσεφόνη Νασοπούλου, προισταμένη του τμήματος παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εγκληματική οργάνωση δρούσε από το 2003 έως το 2012, οπότε και ξεσκεπάστηκε το κύκλωμα. Oι εμπλεκόμενοι χορηγούσαν σε συγγενείς και φίλους επιδόματα και παροχές που δεν δικαιούνταν. Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο υπαλλήλου του πληροφοριακού συστήματος του ιδρύματος. Οι κατηγορούμενοι χορηγούσαν ασφαλιστικές ενημερότητες ακόμη και σε πρόσωπα που δεν είχαν εργαστεί ούτε μία ημέρα!
Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση υπέρ του ΙΚΑ για ηθική βλάβη ύψους δυο εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται οτι το ΙΚΑ διεκδικεί αποζημίωση περίπου 11 εκατ. ευρώ για τη ζημιά που υπέστη κι άλλα 5 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη και θα προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια.
Μία έκ των κατηγορουμένων είχε προσφερθεί να παραχωρήσει στο ΙΚΑ ακίνητα αλλά και χρήματα που έχει στην κατοχή της ως αποζημίωση για τη ζημιά που προκάλεσε στο ΙΚΑ προκειμένου να πέσει στα μαλακά. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της.
http://www.zougla.gr