Επί σειρά μηνών, από τα τέλη του καλοκαιριού και έπειτα, οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούσαν κατά τρόπο σχολαστικό να ανακτήσουν την πόλη της Χερσώνας από τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής.
Υπό τη διοίκηση του στρατηγού Βαλέρι Ζαλούζνι, τα ουκρανικά στρατεύματα θα επιχειρούσαν, αξιοποιώντας τα δυτικά οπλικά συστήματα που τους έχουν δοθεί ως βοήθεια, να ανακόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας στον ποταμό Δνείπερο. Με πλήγματα χειρουργικής ακρίβειας έβαλαν στο στόχαστρο ρωσικές αποθήκες όπλων, θέσεις διοίκησης και δύο γέφυρες που συνδέονται με την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014. Στόχος τους: να καταφέρουν να απομονώσουν σταδιακά τους περισσότερους από 20.000 Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονταν στην περιοχή της Χερσώνας.
Διαβάστε επίσης
Η εν λόγω στρατηγική τελικώς, έπειτα από μήνες, απέδωσε καρπούς, οδηγώντας στη φυγή των ρωσικών δυνάμεων και στην ανάκτηση της πόλης από τους Ουκρανούς.
Πίσω από τις επιτυχίες των Ουκρανών στα πεδία των μαχών βρίσκεται ο 49χρονος Βαλέρι Ζαλούζνι, ένας στρατιωτικός τον οποίο οι Ουκρανοί πλέον επιλέγουν να αποκαλούν «σιδερένιο στρατηγό», όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Η ικανότητα του Ζαλούζνι να προσαρμόζεται σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο πεδίο μάχης είχε φανεί, πριν από τη Χερσώνα, στο Χάρκοβο. Εκεί, οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν αργά και σταδιακά όπως στη Χερσώνα αλλά, αντιθέτως, με ταχύτητα. Όταν η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση έμαθε ότι υπήρχαν κενά στις ρωσικές γραμμές άμυνας στο Χάρκοβο, έδωσε άμεσα εντολή για «κεραυνοβόλο» αντεπίθεση, με τους Ρώσους τελικώς να τρέπονται σε φυγή αφήνοντας πίσω τους τα πάντα: από άρματα μάχης έως και στρατιωτικές αρβύλες.
Σύμφωνα με τον Αντρίι Ζαγκορόντνιουκ, πρώην υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας και νυν κυβερνητικό σύμβουλο για θέματα ασφαλείας, ο στρατηγός Ζαλούζνι σημειώνει επιτυχίες για μια σειρά από λόγους: επειδή ξέρει να ακούει τους Ουκρανούς αξιωματικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κάθε μετώπου, να ενημερώνεται από αυτούς εγκαίρως και να ενθαρρύνει την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων όταν παρουσιάζονται σχετικές ευκαιρίες.
Ο Ζαλούζνι επιτρέπει στους υφισταμένους του να αξιοποιούν στην πράξη τις δικές τους δυνατότητες – ικανότητες, ενώ αντιθέτως στον ρωσικό στρατό η ηγεσία παίρνει όλες τις αποφάσεις και όλοι οι υπόλοιποι σιωπούν. Επιπλέον, γνωρίζει ως στρατιωτικός καλά τα πεδία εντός της Ουκρανίας (ο ίδιος πολεμούσε στο Ντονμπάς κατά των αυτονομιστών μετά το 2014) αλλά και τον εχθρό, εν προκειμένω τις ρωσικές δυνάμεις και τους τρόπους με τους οποίους εκείνες λειτουργούν και σκέπτονται.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό, για το οποίο μάλιστα φημίζεται, είναι η ικανότητά του να υιοθετεί «ανορθόδοξες πρωτοβουλίες» που αποδεικνύονται όμως επιτυχείς επί του πεδίου στην πράξη.
(Gleb Garanich/Pool Photo via AP)
Οι ικανότητες του ιδίου του Ζαλούζνι που έχει αποδείξει ότι μπορεί να κινείται με αμεσότητα ανταποκρινόμενος έγκαιρα στις εξελίξεις επί του πεδίου και αξιοποιώντας τις όποιες ευκαιρίες, σε συνδυασμό με τη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και την αποφασιστικότητα των ιδίων των Ουκρανών, έχουν οδηγήσει σε σειρά από επιτυχίες, αν και το τέλος του πολέμου παραμένει ακόμη κάτι το μακρινό.
Ο Ουκρανός στρατηγός, που σπανίως μιλάει δημόσια, είχε προ ημερών τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό στρατηγό Μαρκ Μίλει. Κατά τη διάρκεια αυτού του τηλεφωνήματος, ο Ζαλούζνι λέγεται – σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά – ότι απέρριψε τις φωνές εκείνες που ζητούν από το Κίεβο να συνθηκολογήσει.
«Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε ολόκληρη την ουκρανική γη από τη ρωσική κατοχή. Δεν θα σταματήσουμε σε καμία περίπτωση. Ο μόνος όρος για διαπραγμάτευση: Η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει», παρουσιάζεται να δήλωσε ο Ουκρανός στρατηγός, απευθυνόμενος στην αμερικανική πλευρά.
- Πλέον, έπειτα από εννέα μήνες πολέμου, ο στρατηγός Ζαλούζνι ξεχωρίζει ως μια από τις πιο αξιόπιστες ηγετικές φυσιογνωμίες μεταξύ των Ουκρανών εντός των συνόρων της χώρας. Η άνοδος της δημοτικότητάς του έχει ωστόσο παράλληλα δώσει τροφή και σε φήμες που τον θέλουν να συγκρούεται με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή να προκαλεί καχυποψία στο περιβάλλον του Ζελένσκι, αν και κατά κάποιους αυτές οι φήμες είναι δουλειά της ρωσικής προπαγάνδας.
Πηγή: FT, kathimerini.gr