Ενα τρίτο πρόγραμμα θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου η Ελλάδα να μείνει εκτός αγορών έως το 2030, αναφέρει σε ανάλυσή του ο διευθυντής του κορυφαίου οικονομικού think tank των Βρυξελλών, του ινστιτούτου Bruegel, Zsolt Darvas. Και προσθέτει: «Ακόμα και αν τα πολύ υψηλά επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα υποχωρήσουν, πιθανότατα θα εξακολουθήσουν να είναι σε υψηλά επίπεδα».
Εκτός αγορών έως το 2030
Για τη διαγραφή χρέουςΣτο άρθρο του, που αναλύει τις επιλογές της Ελλάδας μετά τις εκλογές της Κυριακής, προτείνει τη σύναψη ενός νέου χρηματοοικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα που θα της επιτρέπει να μείνει εκτός αγορών μέχρι το 2030 και αναφέρει ότι τόσο εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τοελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και ένα σημαντικό τμήμα του θα πρέπει να διαγραφεί, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Τρόικα για τη βαθιά κρίση και τη λιτότητα, όσο και εκείνοι που λένε ότι οι ανεύθυνες ελληνικές πολιτικές προ-κρίσης καθώς και το τεράστιο έλλειμμα του 15% το 2009, υπαγόρευσαν το πρόγραμμα διάσωσης το 2010, έχουν μερίδιο στην αλήθεια αλλά καμία από αυτές τις ερμηνείες δεν είναι πλήρης.
Για τον αναλυτή η διαγραφή του χρέους είναι εξαιρετικά απίθανη όσο και αχρείαστη. «Κάθε χρέος είναι βιώσιμο αρκεί να έχει χαμηλό επιτόκιο. Η Ιαπωνία για τον Zsolt Darvas είναι το κορυφαίο παράδειγμα: Το χρέος της είναι της τάξης του 250% του ΑΕΠ ενώ το μέσο επιτόκιο είναι της τάξης του 0,9%. Παρά το πολύ υψηλό χρέος δεν υπάρχει καμία συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ιαπωνικού χρέους».
Κατά τον διευθυντή του Bruegel το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να συνοδεύεται με ενισχυμένες δεσμεύσεις σε επίπεδο προϋπολογισμού σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα φτάσει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέχρι το 2018.Για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας αναφέρει ότι είναι μικρό και ότι είναι εξαιρετικά απίθανο τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις των Ευρωπαίων δανειστών να αποφασίσουν να ακυρώσουν τα δάνεια προς την Ελλάδα και να προχωρήσουν σε αύξηση της φορολογίας για τους πολίτες τους προκειμένου να καλύψουν τις απώλειές τους.
Ενας «αναγκαίος συμβιβασμός» ΣΥΡΙΖΑ - τρόικας
Ωστόσο επισημαίνει ότι οιδιαπραγματεύσεις μπορεί να μην καταλήξουν θετικά: «Μπορεί να έχω υποθέσει λάθος ότι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις σκέφτονται λογικά και επομένως η απειλή του Grexit θα κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».Θεωρεί αναγκαίο ένας συμβιβασμό ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την τρόικακαθώς -αν και συμφωνούν στην ανάγκη αλλαγών- διαφωνούν στο ποιες πρέπει να είναι αυτές οι αλλαγές.
Ως προς το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, αναφέρει ότι αυτό δεν είναι επιλογή γιατί η Ελλάδα θα εισερχόταν σε άλλον έναν γύρο βαθιάς ύφεσης που θα προκαλούσε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού, συνδυασμός που θα απαιτούσε έναν νέο γύρο σκληρών δημοσιονομικών όρων. «Είναι ακριβώς αυτό που τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να αποφύγουν», σημειώνει και τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα έχαναν πολλά. «Επιπλέον μια έξοδος θα έθετε σε κίνδυνο την εισροή χρημάτων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στην Ελλάδα που μόνο το 2013 αφορούσαν το 2,9% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ».
ΠΗΓΗ: thetoc.gr