Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:59 | 10/01/2015

 

Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Gharlie Hebdo προκάλεσε τραγωδία, βύθισε στο πένθος τον δημοσιογραφικό κόσμο και τη χώρα, αλλά τελικά δεν στέκεται ικανό να κάμψει τους ανθρώπους του. Το επιτελείο του Charlie Hebdo εγκαταστάθηκε στα γραφεία της εφημερίδας Liberation και έστησε το νέο της αρχηγείο του.

 

 

 

 

Οι δημοσιογράφοι που επέζησαν της επίθεσης ξεκίνησαν ναδουλεύουν για το καινούριο τεύχος της επόμενης Τετάρτης. Η ηλεκτρονική έκδοσης της Liberation δημοσίευσε σήμερα ένα κείμενο στο οποίο περιγράφει όσα συμβαίνουν κατά την προετοιμασία του Charlie Hebdo. 

«Η σύσκεψη της συντακτικής ομάδας κράτησε πάνω από τρεις ώρες. Μιλούσαν για τα θέματα που θα δημιουργήσουν, τους χρόνους που πρέπει να παραδοθούν, αλλά και για τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους επικήδειους που θα γραφτούν και τα αφιερώματα που θα γίνουν.

Η ομάδα του Charlie Hebdo έκανε «κατάληψη» στο ζεστό γραφείο συσκέψεων της Liberation, που φωτίζεται από ένα στρογγυλό παράθυρο που ανοίγει για να βγαίνουν τα σύννεφα του καπνού.  Στο στρογγυλό τραπέζι βρίσκονται οι υπολογιστές που έχει δανείσει στους συντάκτες η Le Monde και γύρω του κάθονται οι οι Willem, Luz, Coco, Babouse, Sigolène Vinson, Antonio Fischetti, Zineb El Rhazoui και Laurent Lége. Με πρησμένα μάτια πάνω από 25 άτομα που αποτελούν τον σκληρός πυρήνας του περιοδικού και κάποιοι από τους εξωτερικούς συνεργάτες φτιάχνουν το επόμενο τεύχος του Charlie Hebdo.

Ένα εκατομμύριο αντίτυπα θα κυκλοφορήσουν την επόμενη Τετάρτη, από το τεύχος που αποφασίστηκε ότι θα τυπωθεί σε τιράζ 20 φορές από εκείνο που τυπωνόταν μέχρι τώρα. O Biard σκέφτεται τους νεκρούς και λέει στους υπόλοιπους: «Πώς θα οργανωθούν οι επικήδειοι; Και ο εθνικός φόρος τιμή; Με ποια μουσική; Δεν θα πρέπει να είναι κάτι συμβολικό που οι ίδιοι θα σιχαίνονταν. Σκότωσαν ανθρώπους που ζωγράφιζαν σκίτσα. Ούτε πρέπει να υπάρχουν πανό. Πρέπει να θυμηθούμε την απλότητα αυτών των ανθρώπων και της δουλειάς τους. Οι φίλοι μας έχουν πεθάνει, αλλά, εμείς δεν πρέπει να τους εκθέσουμε δημοσίως». Όλοι συμφωνούν με τα λόγια και κουνάνε το κεφάλι τους καταφατικά.

 

 

 

 

Η βοήθεια από τις συνδρομές

Μέσω διαδικτύου άγνωστοι άνθρωποι συγκέντρωσαν 98.000 ευρώ για το Charlie Hebdo. Οι αιτήσεις για συνδρομές είναι πια πάρα πολλές και οι επιζώντες προσπαθούν να τις διαχειριστούν.

Ο δικηγόρος του περιοδικού, Richard Malka, λέει: «Υπάρχουν χρήματα που έρχονται από παντού. Από βοηθούς, από συνεργάτες, από το προσωπικό. Έχουν γίνει δωρεές μέσω της Ένωσης Τύπου που αγγίζουν τα 250.000 ευρώ και ένα εκατομμύριο ευρώ που υποσχέθηκε η Fleur Pellerin. Τα χρήματα που θα έχετε δεν τα είχε ποτέ το Charlie».

«Λοιπόν θα βγάλουμε εφημερίδα;»

«Λοιπόν θα βγάλουμε την εφημερίδα; Εγώ θα κάνω ένα σκίτσο “κανονικό”.Οι αναγνώστες πρέπει να αναγνωρίσουν το Charlie. Δεν θέλω να υπάρχει τίποτα άδειο. Πρέπει να είναι όλοι στις σελίδες. Ακόμη και ο Mustapha», λέει δυνατά ο Biard.

Ο Mustapha Ourrad ήταν ο διορθωτής, που βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα...

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis