Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
21:04 | 12/09/2024

Αντιμέτωπη με τα παράπονα επαγγελματικών κλάδων και κοινωνικών ομάδων αναφορικά με τις «πενιχρές» -όπως τις χαρακτηρίζουν- εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται η κυβέρνηση. Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μοιράσει λίγα σε πολλούς, επικαλούμενος τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, άφησε, ως φαίνεται, αρκετούς διαμαρτυρόμενους, που θεωρούν εαυτούς αδικημένους. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, όπως στους ένστολους, επικρατεί οργή μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση στις αποζημιώσεις νυχτερινής υπηρεσίας των ενστόλων (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις) κατά 20%, έτσι η νυχτερινή εργασία θα ανέλθει στα 3,33 ευρώ ανά ώρα από 2,77 σήμερα, από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Διαβάστε επίσης

Για την οργή που έχουν προκαλέσει στους ένστολους αυτή η «παροχή» μίλησε στο «Δυτικά Fm 92.8» και την εκπομπή «Πίσω απ’ τις γραμμές» του Δημήτρη Παπαδάκη, το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας, Δημήτρης Ραυτογιάννης. «Εξεπλάγημεν από την ανακοίνωση αυτή, γιατί νωρίτερα είχαν δημιουργηθεί πολύ μεγάλες προσδοκίες από τα μέλη της Κυβέρνησης και του Υπουργούς που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» δήλωσε αρχικά ο Δ. Ραυτογιάννης και πρόσθεσε : «Κατάφεραν να εξοργίσουν τους ένστολους με αυτή την αύξηση, γιατί είναι γύρω στα 40 λεπτά καθαρά την ώρα, σχεδόν τρία ευρώ στο οκτάωρο, μιλάμε δηλαδή από 8 έως 16 ευρώ το μήνα. Η νυκτερινή αποζημίωση του αστυνομικού που κατά τη διάρκεια της βάρδιας του αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους, από διαρρήξεις και κλοπές μέχρι το οργανωμένο έγκλημα, από το 2001 «αντιμετωπίζεται» από το Κράτος με 2,7 ευρώ. Είναι προφανής αυτός ο εμπαιγμός. Θα ήταν καλύτερο να έλεγαν ότι η Ελλάδα έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και να μη μας έδιναν τίποτα. Θα το σεβόμασταν. Αλλά όταν με επικοινωνιακό τρόπο μας λένε για αύξηση 20% και αυτό είναι 8 έως 16 ευρώ το μήνα, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό μας οδηγεί σε κινητοποιήσεις για τις διεκδικήσεις μας».

«Ο Πρωθυπουργός μας έλεγε το 2019 ότι αναλαμβάνει προσωπικά τους αστυνομικούς για να αποκαταστήσει τους μισθούς τους. Οι Αστυνομικοί ήταν στη συνέχεια παρόντες σε όλες τις κρίσεις, στο μεταναστευτικό, στην πανδημία, στον Έβρο και περιμέναμε μια ανταμοιβή, μια αποκατάσταση, γιατί οι Έλληνες αστυνομικοί δεν ήταν ποτέ στα golden boys της δημόσιας διοίκησης, ήταν πάντα χαμηλόμισθοι» πρόσθεσε ο Δ. Ραυτογιάννης και εξήγησε ότι οι αστυνομικοί θα ήταν ικανοποιημένοι αν «ξεκόλλαγε» από τα 46 ευρώ, που παραμένει από το 2001, η πέραν του πενθημέρου εργασία και αν δίνονταν το επίδομα της επικινδυνότητας, που όπως ανέφερε «δίνεται σε υπαλλήλους της ΑΑΔΕ αλλά όχι στους αστυνομικούς που μετρούν νεκρούς και τραυματίες από τη μάχη με το έγκλημα». «Αν δεν αναγνωρίζεις τους νεκρούς, τους τραυματίες και την εργασία του Έλληνα αστυνομικού και μας λες ότι είμαι κοντά σου με τα 40λεπτά αύξηση, φανταστείτε να ήταν και απέναντι από τους αστυνομικούς… Δεν είμαστε ζητιάνοι, ξέρουν ότι είμαστε από τους πιο αδικημένους κλάδους, μας καλλιεργούν προσδοκίες και μετά έρχονται και μας εξευτελίζουν με 40 λεπτά αύξηση, δεν τα θέλουμε αυτά τα κουβαρνταλίκια, κρατείστε τα…»

Ακόμη ο Δ. Ραυτογιάννης έθεσε και το θέμα των μετακινήσεων των αστυνομικών από την επαρχία προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση της ΟΠΚΕ. Πέρα από το γεγονός ότι αυτό αφήνει υποστελεχωμένες τις αστυνομικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι είναι αδύνατο ένας αστυνομικός να βρει με μόνο 45 ευρώ που λαμβάνει ως αποζημίωση την εκτός έδρας διανυκτέρευση. «Πέρυσι στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι θα φύγουν 2.500 αστυνομικοί από τους vip για να υπηρετήσουν τον πολίτη. Βγήκαν αυτοί από τους vip; Αν βγήκαν, τότε γιατί η Πολιτεία μετακινεί αστυνομικούς από την επαρχία, λες και η επαρχία δεν έχει εγκληματικότητα;» αναρωτήθηκε με νόημα ο Δ. Ραυτογιάννης και πρόσθεσε ότι αν συνεχιστούν οι μετακινήσεις αστυνομικών από την επαρχία, κανείς δεν ξέρει για πόσο το φιλότιμο των αστυνομικών θα καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν στην επαρχία και δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την αύξηση της εγκληματικότητας. «Και την ίδια ώρα προσλαμβάνουμε άοπλους αστυνομικούς για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, για να αντιμετωπίσουν εγκληματικές ομάδες που έχουν παρεισφρήσει μέσα στα πανεπιστήμια» πρόσθεσε ο Δ. Ραυτογιάννης.

Πηγή:  agrinioculture.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis