Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:11 | 23/01/2015

 

Αναδημοσίευση από http://www.efsyn.gr

Το είδος της Αστυνομίας που θα έχουμε την επόμενη μέρα και πώς αυτή θα συμβάλει αποτελεσματικά στην ασφάλεια των πολιτών είναι ένα από τα θέματα που προκάλεσε σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο έντονες συζητήσεις, ιδίως μετά την ερμηνεία του κυβερνώντος κόμματος ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδίωκε τον αφοπλισμό των αστυνομικών.

Πάντως, η κυβέρνηση παρέβλεπε τα έντονα προβλήματα του Σώματος, την ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΛ.ΑΣ. -που εδώ και χρόνια επισημαίνεται ακόμη και από τους συνδικαλιστές της- και την υποχρέωση της εναρμόνισης των σχέσεων των αστυνομικών με τις σημερινές κοινωνικές συνθήκες και τους πολίτες.

Παράλληλα, απέφευγε να απαντήσει στο ότι πρώτη προτεραιότητα της αστυνομίας ήταν συνήθως η διάλυση των κινητοποιήσεων, ενώ παράλληλα έδειχνε ανοχή στη δράση παρακρατικών ναζιστικών ομάδων, ακόμη και στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ., στη ρατσιστική βία που επιδείκνυαν ορισμένα όργανά της, τους βασανισμούς και την απάνθρωπη συμπεριφορά αστυνομικών συγκεκριμένων υπηρεσιών απέναντι σε πολίτες.

Απέφυγε να γίνει συζήτηση για τις επεμβάσεις των ΜΑΤ στις Σκουριές, για το πώς λειτουργούν στις διαδηλώσεις ορισμένοι «Ράμπο» της ομάδας ΔΕΛΤΑ που... εμπλέκονται σε «τροχαία ατυχήματα». Για τις ανεξέλεγκτες τυφλές επιθέσεις στο πλήθος με βροχή επικίνδυνων για την υγεία δακρυγόνων, τους άγριους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών και τις προσαγωγές στον σωρό.

Κανείς δεν συζήτησε για τα απογυμνωμένα Τμήματα με τους λιγοστούς αστυνομικούς. Για τα απαρχαιωμένα μέσα που διαθέτουν, για τα παρκαρισμένα περιπολικά και τις χαλασμένες μοτοσικλέτες. Για την απασχόληση των αστυνομικών σε καθήκοντα που δεν έχουν αστυνομικό χαρακτήρα και την ανάλωσή τους στη φρούρηση ομάδων και γηπέδων, τη στιγμή που δεν έχει καταβληθεί στο Ταμείο τους ούτε ένα ευρώ. Ελάχιστη μνεία έγινε στην αύξηση της μικροεγκληματικότητας, των αρπαγών πορτοφολιών, των ληστειών στον δρόμο και των χιλιάδων εισβολών διαρρηκτών σε σπίτια και καταστήματα.

Το ότι το μοντέλο της Αστυνομίας παραμένει προσαρμοσμένο στις ανάγκες του 1980, το ότι οι συνδικαλιστές -προκειμένου το Σώμα να ξεφύγει από τον κομματικό εναγκαλισμό- ζητούν την ενδυνάμωση του Αρχηγείου, το ότι η επιλογή των αρχηγών, όπως προτείνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, «πρέπει να γίνεται με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια αξιολόγησης που θα βασίζονται στα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και στην εμπειρία τους» και το ότι αυτή η επιλογή θα πρέπει να «εγκρίνεται από διαρκή διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής», δεν συζητήθηκαν αυτήν την περίοδο.

Το ίδιο συνέβη και για το θέμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας. «Ζητήσαμε, από το 2008 ακόμα, να συσταθεί ανεξάρτητο, ειδικό Γραφείο Αντιμετώπισης αστυνομικής αυθαιρεσίας. Και ενώ η ηγεσία αποδέχτηκε το αίτημα και ψηφίστηκε σχετικός νόμος το 2011, μέχρι σήμερα δεν έχει στελεχωθεί», έγραφε σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα της ΠΟΑΣΥ «Νέα Αστυνομία» ο γ.γ. της Ομοσπονδίας. «Είναι κοινά παραδεκτό πλέον ότι (σ.σ.: η Ελληνική Αστυνομία) χρήζει γενικής μεταρρύθμισης, που για μας σημαίνει πλήρη εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό στη λειτουργία της. [...] Το ζητούμενο είναι ο κοινωνικός έλεγχος στη λειτουργία του Σώματος και το αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, όπως διαμορφώνονται σήμερα», υπογράμμιζε στο ίδιο άρθρο.

Προκειμένου, λοιπόν, να έχουμε τις τοποθετήσεις των κομμάτων απέναντι σε αυτά τα θέματα, θέσαμε τις ανάλογες ερωτήσεις στους εκπροσώπους τους.

Τα ερωτήματα

1. Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της αστυνομίας στις διαδηλώσεις; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη χρήση δακρυγόνων, κλομπ, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, οχημάτων εκτόξευσης νερού;

2. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να δρα η αστυνομία, για να ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών;

 

Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Δημόσιας Τάξης, υποψήφιος βουλευτής Αʹ Αθηνών, Ν.Δ.

1. Ο ρόλος της αστυνομίας παντού και πάντα είναι ένας και μοναδικός, αυτός του να προασπίζεται την ευταξία και την ευνομία της πολιτείας. Σαν άνθρωπος είμαι ενάντια στη βία, απ’ όπου και αν προέρχεται. Είμαι όμως και οπαδός της κοινωνικής ειρήνης και πρωτίστως της προστασίας του δικαιώματος του κάθε πολίτη να απολαμβάνει τα αγαθά αυτής ακριβώς. Ολα αυτά που αναφέρετε είναι εργαλεία καταστολής αυτής ακριβώς της διατάραξης της ισορροπίας και της κοινωνικής ειρήνης. Δεν γνωρίζω άλλα μέσα καταστολής επεισοδίων και ταραχών. Ή μάλλον γνωρίζω: τη σύνεση και τον έλεγχο αυτών των προκλητικών ενεργειών. Οποιος ευαγγελίζεται άοπλη αστυνομία, μάλλον θα έχει και τον τρόπο να τους πείθει και διά της πειθούς αυτής να επιτυγχάνει την ευταξία και την εφαρμογή της κοινωνικής ειρήνης, που είναι το ζητούμενο.

2. Η αντιμετώπιση του εγκλήματος πρέπει να γίνεται προπάντων όχι με καταστολή, όταν δηλαδή έχει πλέον συμβεί το κακό, αλλά με πρόληψη. Προλαμβάνοντας το έγκλημα, ικανοποιείται και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Το να προλαμβάνει όμως απαιτεί κυρίως πληροφόρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Απαιτεί βέβαια και διαρκή επαγρύπνηση και συνεχή παρουσία των ενστόλων στους δρόμους. Αυτό προσπάθησα από την πρώτη ημέρα μου στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Βγάλαμε τους αστυνομικούς από τα γραφεία στους δρόμους και θεσπίσαμε την επιχείρηση «Θησέας» ενάντια σε κάθε μορφής παραβατικότητα, πρωτίστως στο κέντρο της Αθήνας, που είναι και η εικόνα της χώρας μας.

 

Τάσος Μαυρόπουλος, συντονιστής τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος βουλευτής Βʹ Αθηνών

1. Ο ρόλος της αστυνομίας στις διαδηλώσεις είναι διαφορετικός από τη συνολική πολιτική της αστυνομίας για τον έλεγχο του εγκλήματος, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Η πολιτική που ακολουθεί η αστυνομία τελευταία είναι μόνον κατασταλτική. Υπάρχει και μια άλλη πολιτική που μπορεί, ταυτόχρονα, να προστατεύει τη δημόσια τάξη και να μην παραβαίνει τον νόμο. Ο ρόλος της πρέπει να είναι η προστασία των συγκεντρώσεων και των διαδηλωτών, η διακριτική επιτήρησή τους και η ήπια αντιμετώπιση των περιστατικών, όποτε χρειαστεί.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη: απαγόρευση επικίνδυνων χημικών και χρησιμοποίησης ειδικών κατασταλτικών μονάδων στις λαϊκές κινητοποιήσεις, αναδιοργάνωση και προσανατολισμός τους στην αντιμετώπιση περιστατικών ακραίας βίας. Το μεγάλο στοίχημα για την Αριστερά είναι να αντιμετωπίσει τις αιτίες που έχουν προκαλέσει τις κοινωνικές εξεγέρσεις των τελευταίων ετών.

2. Το πρόβλημα δεν είναι το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, αλλά η διαφύλαξη της πραγματικής του ασφάλειας. Δηλαδή, όχι να μη νιώθει ότι κινδυνεύει, αλλά να μην κινδυνεύει πράγματι και να αναπτύσσει ελεύθερα τη ζωή του. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις πόνταραν στον φόβο του εγκλήματος και τον καλλιέργησαν, γεγονός που δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα και καλλιέργησε την εχθρότητα ανάμεσα στον κόσμο και την αστυνομία.

Οι πολίτες νιώθουν ασφαλείς, όταν η αστυνομία είναι αρωγός και προστάτης τους από το πραγματικά εγκληματικό γεγονός, όταν λύνει προβλήματα και δεν δημιουργεί νέα, όταν οι ίδιοι οι αστυνομικοί έχουν την αίσθηση της κοινωνικής τους αποστολής και είναι και τα δικά τους δικαιώματα κατοχυρωμένα στην πράξη. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε επεξεργαστεί και ένα πρότυπο ήπιας καθημερινής αστυνόμευσης που θα δημιουργεί μια σχέση αστυνομίας και αστυνομευόμενων με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πραγματικές ανάγκες ασφάλειας στο πλαίσιο του δημοκρατικού κράτους δικαίου.

 

Γιώργος Παπακωνσταντής, γραμματέας τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ

1. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος της αστυνομίας στη δημοκρατία είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών από κάθε απειλή, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας. Στο πλαίσιο της αποστολής της, η αστυνομία πρέπει να είναι σε θέση να προλαβαίνει και να αντιμετωπίζει δύσκολες και έκνομες καταστάσεις χωρίς τη χρήση βίας ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, με την εντελώς απαραίτητη χρήση βίας και πάντοτε με την εποπτεία και καθοδήγηση των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών.

Αυτό σημαίνει μια αστυνομία εκπαιδευμένη, με προσήλωση στη δημοκρατία και στα ανθρωπιστικά ιδεώδη και ταυτόχρονα αποτελεσματική και αξιόπιστη. Σε μια τέτοια αστυνομία σημασία έχει ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις, όχι τόσο τα μέσα. Είναι γεγονός σήμερα πως σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και την ιδεολογία πολλών αστυνομικών, είναι πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν.

2. Η δράση της αστυνομίας πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη. Οι ενέργειές της να αποδεικνύουν ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια και όχι ο έλεγχος των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι οι αστυνομικοί πρέπει να είναι πολυεκπαιδευμένοι, να είναι ανθρωπιστές και να είναι αποτελεσματικοί. Ταυτόχρονα, πρέπει να διαφυλάττουν τη νομιμότητα έναντι οποιασδήποτε σκοπιμότητας.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και της πολιτείας, ώστε να έχουν δυνατότητα δράσεων με τη συναίνεση της κοινωνίας. Χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία των αστυνομικών, στην οργάνωση και τον προσανατολισμό της αστυνομίας. Χρειάζονται πολιτικές που θα αυξήσουν την παρουσία των αστυνομικών στον δρόμο, θα βελτιώσουν την ανταπόκριση των αστυνομικών στις κλήσεις των πολιτών και θα βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομίας. Ταυτόχρονα, χρειάζονται και ουσιαστικές πολιτικές συναινέσεις στη χάραξη της αντεγκληματικής πολιτικής.

 

Βασίλειος Τρίκας, διευθυντής Ιδιαίτερου Γραφείου του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ.

1. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, απορρίπτοντας τις πολιτικές των μνημονίων, πιστεύουν στην ύπαρξη ισχυρά οργανωμένων και καλά εξοπλισμένων αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Είμαστε υπέρ της χρήσης των προβλεπόμενων μέσων από τις κανονιστικές διατάξεις για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων και τη διατήρηση της έννομης τάξης. Για την αποτελεσματική πάταξη του εγκλήματος, εξασφαλίζοντας έτσι την κοινωνική τους προσφορά και τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, συνταγματικό δικαίωμα και αναγκαίο αγαθό σε μια ευνοούμενη πολιτεία.

2. Η θέση μας είναι ότι βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η μέριμνα του προσωπικού που αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα δράσης. Ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα μας βρέθηκε -εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια- στη μέγκενη των απροσχημάτιστων επεμβάσεων ξένων θεσμικών και εξωθεσμικών κέντρων, στο όνομα της σωτηρίας της εθνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης. Κατά τα άλλα, πιστεύουμε ότι τα Σώματα Ασφαλείας πρέπει να παραμείνουν αυστηρώς στο θεσμικό τους πλαίσιο.

 

Βασίλης Μαστρογιάννης, μέλος Ε.Ε. ΔΗΜΑΡ, υπεύθυνος Τομέα Προστασίας του Πολίτη

1. Η ελευθερία, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη, ως αξίες και ως δημόσια αγαθά, πρέπει να εναρμονίζονται και δεν είναι ανεκτό να θυσιάζεται η μία αξία στο όνομα της προάσπισης της άλλης. Οι λαϊκές και κοινωνικές διαμαρτυρίες είναι δημοκρατικό δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο. Η διαχείρισή τους δεν πρέπει να γίνεται με κατασταλτικούς όρους, αλλά θα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να διασφαλίζεται στο ακέραιο το δικαίωμα αυτό. Ο ρόλος και η παρουσία της αστυνομίας πρέπει να είναι διακριτικός, χωρίς προκλήσεις και αντιπαραθέσεις με τους διαδηλωτές και η επέμβαση, μετά από εισαγγελική εντολή, θα πρέπει να είναι το έσχατο μέσο δράσης, με τα πιο ήπια και τα απολύτως αναγκαία μέσα, σε περίπτωση διακινδύνευσης ζωής, περιουσίας ή όταν διακυβεύονται η ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

2. Κατ’ αρχήν, απαιτείται η άμεση σύσταση ειδικής διακομματικής μόνιμης επιτροπής στη Βουλή, ως όργανο διασφάλισης της διαφάνειας, της λειτουργίας και της λογοδοσίας της διοίκησης. Η δημιουργία ενός δημοκρατικά νομιμοποιημένου και κοινωνικά αποδεκτού σχεδίου αντεγκληματικής πολιτικής, η άμεση αναδιάρθρωση των υπηρεσιών με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι με όρους Μνημονίου και η εξάλειψη του φαινομένου της γραφειοκρατίας είναι από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να λάβει μια προοδευτική διακυβέρνηση για τη δημοκρατική λειτουργία της αστυνομίας.

Η σύγχρονη, ακαδημαϊκή και δημοκρατική εκπαίδευση των αστυνομικών, με στόχο την επιχειρησιακή ικανότητα, την επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του πολίτη είναι ο βασικός πυλώνας πάνω στον οποίο πρέπει να χτιστεί μια δημοκρατική αστυνομία. Η καλλιέργεια αισθήματος εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών, της κοινωνίας, της αστυνομίας, αλλά και καθενός αστυνομικού ξεχωριστά πρέπει να τεθεί ως μεσομακροπρόθεσμος στόχος της πολιτείας, για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας.

 

Αγγελος Βρεττός, υποψήφιος βουλευτής στη Βʹ Αθηνών, ΚΚΕ

1. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζόμενων, της νεολαίας, όλου του λαού, να αγωνίζεται για τα δικαιώματά του, για ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτόν και τα παιδιά του. Απέναντι σ’ αυτό του το δικαίωμα, σήμερα βρίσκει την κρατική καταστολή με το χτύπημα των διαδηλώσεων, τις συλλήψεις αγωνιστών εργατών, αγροτών, φοιτητών, ακόμα και μαθητών έξω από σχολεία.

Αυτό χρειάζεται να το καταδικάσει όλος ο λαός και οι ίδιοι οι αστυνομικοί που βιώνουν κι αυτοί τα δεινά της κρίσης και δεν πρέπει να στρέφονται ενάντια στον λαό που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του. Αλλωστε κι οι ίδιοι οι αστυνομικοί στην πλειονότητά τους είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών που υπηρετούν σε δύσκολες συνθήκες. Η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. για την αστυνομία στις διαδηλώσεις αφήνει απ’ έξω την ουσία, αφού κι οι δυο παραδέχονται και ουσιαστικά προαναγγέλλουν ότι, αν κυβερνήσουν, η αστυνομία θα συνεχίσει να χτυπάει τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

2. Υποστηρίζουμε ότι η αποστολή της αστυνομίας πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο την καταπολέμηση του εγκλήματος. Για να μπορούν οι αστυνομικοί να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά σε αυτή την αποστολή τους, χρειάζεται να λυθούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα αναδείξει στη Βουλή αυτά τα προβλήματα. Με ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς έχει απαιτήσει να δοθούν λύσεις ώστε να σταματήσουν η καταστρατήγηση του ωραρίου, οι απλήρωτες ώρες υπηρεσίας, οι υπερωρίες. Θέση μας είναι η επιστροφή μισθών και συντάξεων στα προ περικοπών επίπεδα που ίσχυαν στις 31/7/2012, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του ΣτΕ. Είμαστε ενάντια στον νόμο που προβλέπει τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και των υπόλοιπων Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Βασίλειος Μαρκής, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, Το Ποτάμι

1. Το νομικό πλαίσιο που ισχύει για την αντιμετώπιση από την αστυνομία των παράνομων υπαίθριων συναθροίσεων προβλέπει ότι σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις και κάτω από απολύτως συγκεκριμένες προϋποθέσεις είναι δυνατή η χρήση ακόμα και των πυροβόλων όπλων των αστυνομικών. Θα ήταν λοιπόν παραδοξολογία αν κάποιος διαφωνούσε με τη χρήση των μέσων που αναφέρονται στην ερώτηση, που ασφαλώς είναι ηπιότερα.

Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι, τόσο από τους αστυνομικούς που βρίσκονται σε επαφή με αυτούς που συμμετέχουν σε μια τέτοια συνάθροιση όσο και από τους επιτελείς αξιωματικούς, είναι η επίδειξη επαγγελματισμού που περιλαμβάνει ψυχραιμία και ικανότητα ορθής και αντικειμενικής εκτίμησης της κατάστασης ώστε να χρησιμοποιούνται τα απολύτως αναγκαία μέτρα με προτίμηση στα ηπιότερα. Εκείνο που κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως αναγκαίο είναι ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου που ισχύει, δεδομένου ότι ο βασικός νόμος που ρυθμίζει το ζήτημα των συναθροίσεων είναι το Ν.Δ. 794/1971.

2. Η σχέση μεταξύ πολιτών και αστυνομικών πρέπει να είναι σχέση εμπιστοσύνης. Ο πολίτης θα πρέπει να κατανοήσει ότι ο αστυνομικός δεν είναι εχθρός, αλλά ο κρατικός υπάλληλος επιφορτισμένος με την προστασία της τιμής, της σωματικής ακεραιότητάς του και της περιουσίας και ότι σε αυτόν θα καταφύγει αν τα αγαθά αυτά κινδυνεύουν. Από την άλλη μεριά όμως, πρέπει και οι αστυνομικοί να έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης σε σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αντιμετωπίζοντας τους πολίτες με ευγένεια και ενδιαφέρον και διάθεση προσφοράς.

Δυστυχώς, σε εποχές κρίσης, η σχέση αυτή εμπιστοσύνης διαταράσσεται και έτσι υπάρχει η ανάγκη όλοι (πολιτικοί, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, ηγεσία της αστυνομίας και κάθε αστυνομικός χωριστά) να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν αυτή τη σχέση για το καλό ολόκληρης της κοινωνίας.

 

Χρήστος Αηδόνης, υποψήφιος βουλευτής Αʹ Αθηνών, ΚΙΔΗΣΟ

1. Η Ελληνική Αστυνομία ως όργανο τάξης και ασφάλειας έχει ως καθήκον την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας, της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών, καθώς και την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και την προστασία του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος, στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη της πολιτείας στην άσκηση των καθηκόντων της, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αστυνομικοί δεν είναι μόνον όργανα της υπηρεσίας, αλλά και μέλη της κοινωνίας, τις αγωνίες της οποίας έχουν καθήκον να συμμεριστούν. Οι αστεϊσμοί του ΣΥ ΡΙΖΑ για αφοπλισμό της ΕΛ.ΑΣ. ανήκουν στη σφαίρα του παραλογισμού των συνιστωσών του.

2. Η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας των πολιτών είναι βασικό ζητούμενο για την κοινωνική συνοχή και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η δράση της ΕΛ.ΑΣ. θα πρέπει να κινείται με γνώμονα τα παραπάνω και κυρίως λαμβάνοντας προληπτικά και αποτρεπτικά μέτρα. Η συνεχής παρουσία αστυνομικών στον δρόμο, στην πόλη, στη γειτονιά, ενδυναμώνει και συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε, οι αστυνομικοί αντιμετωπίζονται πια ως εργαζόμενοι και λειτουργοί του κράτους, με μεγάλη προσφορά στην πολιτεία και την κοινωνία.

http://www.efsyn.gr/arthro/ti-astynomia-theloyme

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis