Οι περισσότεροι συνάδελφοι, ειδικότερα όσοι υπηρετήσαμε επί σειρά ετών στις διμοιρίες, συμφωνούμε ότι η ονοματοδοσία στις εγκαταστάσεις της Υ.Α.Τ. ή σε οδούς, πράγματι αποτελεί τιμή για τον συνάδελφο Γιώργο Λυγγερίδη αλλά επίσης θέτω υπόψιν σας τα ακόλουθα:
Το 1996 στα Ίμια, τρεις Ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού έχασαν τη ζωή τους ενώ επιχειρούσαν να αποτρέψουν την εισβολή Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος, δηλ. σχεδόν στα πρόθυρα του πολέμου. Τη μνήμη τους τιμούμε σε λίγες ημέρες. Η Πολιτεία ορθώς αναγνώρισε την ηρωική θυσία τους απονέμοντας προαγωγή και φυσικά τιμητική σύνταξη ως εξής:
Διαβάστε επίσης
1. Υπαξιωματικός - Αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός: Πλοίαρχος (δηλ. Αστυνομικός Διευθυντής)
2. Αξιωματικός - Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης: Αντιναύαρχος δηλ. Στρατηγός
3. Αξιωματικός - Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος: Αντιναύαρχος δηλ. Στρατηγός
Την 27-12-2023 στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ο Επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας χάθηκε κατά τη διάρκεια πτήσης με εκπαιδευτικό αεροσκάφος δηλ. «εν ώρα καθήκοντος». Η Πολεμική Αεροπορία και η Ελληνική Πολιτεία, κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού της Αεροπορίας, τίμησε τον Ελληνα πιλότο και αναγνώρισε το θάνατό του σε καιρό ειρήνης ανακηρύσσοντας αυτόν σε ήρωα και απονέμοντας του το βαθμό του Αντιπτεράρχου, που σημαίνει ότι η οικογένεια του θα λαμβάνει τιμητικά μια σαφώς αυξημένη σύνταξη, όπως αρμόζει στους ήρωες. Ο πιλότος μας βέβαια δεν σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε αλλά ορθώς το ίδιο συμβαίνει και στους υπόλοιπους Έλληνες ήρωες πιλότους που χάνουν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, κι ας μην βρίσκεται η χώρα μας σε πόλεμο.
Την ίδια ημερομηνία 27-12-2023 ο συνάδελφος Γιώργος Λυγγερίδης πέθαινε βίαια ένεκα της δολοφονικής επίθεσης, πραγματικά εν ώρα καθήκοντος, εκτελώντας ενεργά την υπηρεσία που του ανέθεσε η Πολιτεία υπερασπιζόμενος την εσωτερική ασφάλεια του κράτους, με τέτοιον ηρωισμό που συγκίνησε όλη την Ελλάδα. Εν τούτοις, ο Υπαξιωματικός Λυγγερίδης Γιώργος δεν προήχθη σε Αστυνομικό Διευθυντή όπως αρμόζει στους ήρωες που χάνονται εν ώρα καθήκοντος στις ένοπλες δυνάμεις και μάλιστα σε περίοδο ειρήνης. Η δε οικογένειά του, δεν θα λάβει την τιμητική σύνταξη που λαμβάνει κάθε άλλος ήρωας ενώ μάλιστα ο συνάδελφος μαχόταν εκείνη την ώρα για την εκπλήρωση του καθήκοντος.
Υποτίθεται ότι στο δημόσιο, κάποιες εκ των διατάξεων που εφαρμόζονται για την απονομή αυτών των τιμητικών συντάξεων, πηγάζουν από Ν. 1897/90 περί τρομοκρατικών ενεργειών ή θανάτου από βίαιο έγκλημα και αναφέρεται ότι οι θανόντες δικαιούνται ως καταληκτικό βαθμό σύνταξης, αυτόν που θα ελάμβαναν εάν ήταν στη ζωή και στην ενέργεια. Δηλ. ο Υπαρχ/κας Λυγγερίδης θα λάβει σύνταξη Υπαστυνόμου Α΄ ενώ οι θανόντες των λοιπών ενστόλων σωμάτων θα λαμβάνουν σύνταξη αυξημένη κατά 4 βαθμούς; Με ανωτατοποιημένες τις σχολές της Αστυνομίας ακριβώς όπως και των ενόπλων δυνάμεων; Ακόμη και στον ηρωικό θάνατο διάκριση;
Δεν γίνεται λοιπόν να υπάρχουν ήρωες δύο ταχυτήτων στην πατρίδα μας. Προτείνω και παρακαλώ τον Υπουργό μας κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ να μεριμνήσει θεσμικά και αναλογικά με τις ένοπλες δυνάμεις, για την απονομή τιμητικής προαγωγής στο βαθμό του Αστ. Διευθυντή για τον Γιώργο Λυγγερίδη και κάθε άλλον υπαξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που χάνεται ηρωικά στο καθήκον. Παρακαλώ επίσης την Ομοσπονδία μας να υποστηρίξει την πρόταση απευθυνόμενη και στα συναρμόδια Υπουργεία. Διότι και οι δικοί μας ήρωες αλλά και οι οικογένειες τους αξίζουν αυτή την τιμή και αποκατάσταση.
Με σεβασμό,
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Πιερίας
Κων/νος ΞΟΜΑΛΗΣ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη/ Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
ΚΟΙΝ: Π.Ο.ΑΣ.Υ.