Με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών, αξιωματικών και στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, βουλευτών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης αλλά και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης με θέμα: «Οι όψεις της ενδοοικογενειακής βίας» από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.
Διαβάστε επίσης
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Σερρών, Μαρία Καραγιάννη, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ιωάννης Πάλλας, η Ευαγγελία Δούμα, Αστυνομικός Διευθυντής (και η «ψυχή» της εκδήλωσης) και η Εκπαιδευτικός, Διευθύντρια 3ου ΓΕΛ Σερρών Φωτεινή Δομουχτσή.
Ήταν μια διαδραστική εκδήλωση με ευχάριστες εκπλήξεις για όσους την παρακολούθησαν όπως η προβολή βίντεο των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Σερρών το οποίο κέρδισε το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Μαθητικό διαγωνισμό του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) αλλά και το τραγούδι «Να Σταθώ Στα Πόδια Μου» του Λεωνίδα Μπαλάφα που είπαν οι μαθήτριες του 3ου Γενικού Λυκείου Σερρών.
Στον χαιρετισμό τους τόσο ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Σπύρος Διόγκαρης όσο και ο Ταξίαρχος αστυνομικός διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών Ευάγγελος Τσιώτας επεσήμαναν την εξαιρετική δουλεία που γίνεται στο τμήμα ενδοοικογενειακής βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών.
«Διπλασιάστηκαν τα περιστατικά βίας»
Με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Διόγκαρης, το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας επελήφθησαν σε 1004 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και συνέλαβαν 678 δράστες. Σε αντίθεση με το 2023 είχαμε σχεδόν τα μισά, 608 περιστατικά και 354 συλλήψεις. Επίσης, υπήρξαν 13 αιτήματα φιλοξενίας από κακοποιημένα άτομα, δόθηκαν 143 panic button και ενεργοποιήθηκαν πέντε φορές. Ο χρόνος ανταπόκρισης της Αστυνομίας σε αυτήν την ενεργοποίηση είναι από έξι λεπτά μέχρι 15 λεπτά.
«Σωστά, λοιπόν, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Νομό Σερρών είχε πει ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν διπλασιαστεί. Θέλοντας να δανειστώ μια φράση του να πω ότι έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε ακόμη μπροστά μας για το θέμα αυτό. Αλλά όχι μόνο για αυτό. Και με τα άλλα θέματα που ταλανίζουν την Ελληνική κοινωνία, η ενδοοικογενειακή βία, η βία μεταξύ των ανηλίκων, η οπαδική βία και τα τροχαία ατυχήματα που σε αυτά έχουμε μια μικρή αύξηση τη φετινή χρονιά και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και αυτά» είπε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Σπύρος Διόγκαρης.
«Αντιμετωπίζουμε με επιτυχία το φαινόμενο»
«Όσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών εδώ και δύο χρόνια έχει γραφείο ενδοοικογενειακής βίας, από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν πανελλαδικά μετά την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Στη Βόρεια Ελλάδα ήταν δύο σε Σέρρες και Γιάννινα. Βέβαια αυτό επεκτάθηκε από την σημερινή πολιτική και φυσική ηγεσία σε όλους τους Νομούς για την καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος. Αυτό που πρέπει να περάσει σε όλους τους πολίτες είναι ότι δεν πρέπει να μένει τίποτα κρυφό, δεν πρέπει να φοβάται κανείς. Υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπισθούν όλα τα ζητήματα. Ως Αστυνομία το μόνο που ζητάμε είναι μια έγκαιρη ενημέρωση. Έχουμε την δυνατότητα επιχειρησιακά να σταθούμε δίπλα σε κάθε πολίτη που αντιμετωπίζει θέματα βίας και στη προκειμένη περίπτωση δίπλα στις γυναίκες που είναι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών έχει πολλές περιπολίες και στην πόλη των Σερρών και περιφερειακά και μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουμε με επιτυχία αυτό το φαινόμενο το οποίο με την σύμπραξη όλων κάποια στιγμή ευελπιστούμε ότι θα μειωθεί, αν όχι να εξαλειφθεί» είπε ο Ταξίαρχος αστυνομικός διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών Ευάγγελος Τσιώτας.