Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
15:39 | 04/10/2023

Δηλώσεις σχετικά με την εξιχνίαση της υπόθεσης ανθρωποκτονίας έξι αλλοδαπών στην Αρτέμιδα Αττικής

 Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας:

Διαβάστε επίσης

«Καλησπέρα σας.

Σας καλέσαμε σήμερα για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και συγκεκριμένα του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, που οδήγησαν στη σύλληψη δύο αλλοδαπών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην ανθρωποκτονία έξι ομοεθνών τους το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2023 στην Αρτέμιδα Αττικής.

Πρόκειται για δύο άντρες, 32 και 28 χρονών αντίστοιχα.

Από την πρώτη στιγμή θέσαμε αυτή την υπόθεση σε απόλυτη προτεραιότητα καθώς ο τρόπος τέλεσης της ανθρωποκτονίας παρέπεμπε σε οργανωμένο έγκλημα. Προς τον σκοπό αυτό ενεργοποιήσαμε άμεσα όλες τις συναρμόδιες ελεγκτικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ιδιαίτερα στα σημεία εξόδου της Χώρας ενώ κατά την προανάκριση αναπτύχθηκε συνεργασία σε πληροφοριακό επίπεδο και με αλλοδαπές Αρχές.

Αποτέλεσμα αυτού και χάρη στην άμεση ανταπόκριση, την παρατηρητικότητα και τον επαγγελματισμό των συναδέλφων που υπηρετούν στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, ήταν να εντοπιστεί σχεδόν αμέσως μετά την τέλεση της ανθρωποκτονίας ο ένας κατηγορούμενος, ο οποίος επιχείρησε να διαφύγει μέσω του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Μάλιστα, έφερε ρούχα και παπούτσια τα οποία, όπως προέκυψε αργότερα, φορούσε κατά την τέλεση της ανθρωποκτονίας.

Για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης συστήσαμε ειδική επιχειρησιακή ομάδα, αποτελούμενη από έμπειρους και εξειδικευμένους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι προχώρησαν στη μεθοδική συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και την επεξεργασία προανακριτικών και πληροφοριακών δεδομένων.

Παράλληλα, καθοριστική υπήρξε και η συμβολή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, παρέχοντας ασφαλή και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα  που βοήθησαν στη συνέχιση των ερευνών και κατ΄επέκταση στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Αποτέλεσμα των ενεργειών μας ήταν να χαρτογραφηθούν πλήρως οι κινήσεις των δύο κατηγορούμενων τόσο κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο όσο και για το διάστημα μετά την εγκληματική τους πράξη.

Από την επακόλουθη έρευνα εντοπίστηκε χθες το πρωί και ο δεύτερος κατηγορούμενος στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, ενώ στην οικία όπου διέμενε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ποσότητα κάνναβης καθώς και τα ρούχα που φορούσε κατά την μετάβασή του στο σημείο διάπραξης της ανθρωποκτονίας.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι τα θύματα δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν στη χώρα μας ενώ προέκυψε ότι σχετίζονται με εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε χώρες στο εξωτερικό. Τα θύματα βρίσκονταν στη Χώρα μας για σύντομο χρονικό διάστημα και προορισμός τους ήταν γειτονική χώρα.

Οι κατηγορούμενοι στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί –κατά περίπτωση- για παράβαση των νομοθεσιών περί όπλων και περί αλλοδαπών.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που χειρίστηκαν την υπόθεση για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών, οι οποίες βέβαια συνεχίζονται. Παράλληλα ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στη συνεργασία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, οι οποίες συνέδραμαν στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην εξιχνίαση της υπόθεσης μέσω της καθοριστικής συμβολής τους σε πληροφοριακό επίπεδο.

Λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού και του αντίκτυπου που θα είχε σε διεθνές επίπεδο, η πολιτική ηγεσία μέσω του Υπουργού μας, μας παρείχε αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη, καθώς η πολιτική βούληση είναι ξεκάθαρη και στοχεύει στην πλήρη και όσο το δυνατόν ταχύτερη διαλεύκανση όλων των εγκλημάτων, πολλώ δε μάλλον των ειδεχθών.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα σας αναλύσει η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου.»

 

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β΄ Κωνσταντία Δημογλίδου:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,

Όπως προανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, εξιχνιάσθηκε η υπόθεση ανθρωποκτονίας σε βάρος έξι αλλοδαπών υπηκόων που τελέστηκε απογευματινές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου 2023, στην Αρτέμιδα Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί –ομοεθνείς των θυμάτων- ηλικίας 32 και 28 ετών, για τους οποίους στο πλαίσιο της έρευνας ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους στην τέλεση της ανθρωποκτονίας.

Συγκεκριμένα, ο 32χρονος εντοπίστηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, λίγες ώρες μετά τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας και ενώ προσπαθούσε να διαφύγει σε νησιωτική περιοχή της χώρας. Ωστόσο η παρατηρητικότητα και τα άμεσα αντανακλαστικά των αστυνομικών που υπηρετούν στο Αεροδρόμιο, ματαίωσαν το σχέδιό του. Μάλιστα, κατά τον έλεγχο στο μηχάνημα XRAY, εντοπίσθηκαν σε αποσκευή που έφερε 4 φυσίγγια και 2 πλαστά δελτία ταυτότητας.

Ο 28χρονος εντοπίστηκε χθες, Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023, σε περιοχή της Αττικής ενώ στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε οικία όπου διέμενε βρέθηκε και κατασχέθηκε αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης.

Κοινό χαρακτηριστικό κατά τον εντοπισμό και των δύο κατηγορούμενων ήταν ότι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρούχα και παπούτσια, τα οποία φορούσαν κατά την τέλεση της ανθρωποκτονίας.

Αναφορικά με το χρονικό της υπόθεσης, όπως ήδη γνωρίζετε, απογευματινές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου 2023 στην περιοχή της Αρτέμιδας, τα έξι θύματα δέχθηκαν αλλεπάλληλους πυροβολισμούς από άγνωστους δράστες με αποτέλεσμα τα θανάσιμο τραυματισμό τους.

Τα -4- θύματα βρέθηκαν εντός οχήματος και τα άλλα -2- στο έδαφος δίπλα από αυτό, ενώ για όλα τα θύματα διαπιστώθηκε ότι δέχθηκαν τουλάχιστον έναν πυροβολισμό στο κεφάλι (χαριστική βολή).

Από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στον τόπο του εγκλήματος προέκυψαν σημαντικά στοιχεία που οδήγησαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ειδικότερα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 55 κάλυκες, 2 φυσίγγια πυροβόλου όπλου καθώς και 5 παραμορφωμένες βολίδες πυροβόλου όπλου, ενώ τα θύματα έφεραν στην κατοχή τους πλαστά δελτία ταυτότητας.

Ακολούθησε επισταμένη και συνδυαστική έρευνα, η οποία οδήγησε στη συλλογή σημαντικών πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων διακριβώθηκε ότι τα θύματα σχετίζονταν με εγκληματική οργάνωση που δρούσε στο εξωτερικό, ενώ επιπλέον πρόεκυψε ότι τα θύματα είχαν σκοπό να ταξιδέψουν σε χώρα του εξωτερικού.

Από την επακόλουθη έρευνα προέκυψε ότι ο 32χρονος –ο οποίος άνηκε επίσης στο περιβάλλον της οργάνωσης- είχε κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό και εκτέλεση της ανθρωποκτονίας αφού είχε αναλάβει τη μεταφορά τους από τη χώρα προέλευσής τους στη χώρα προορισμού, μέσω της Ελλάδας, προμηθεύοντάς τους, με πλαστά δελτία ταυτότητας καθώς και πλαστές κάρτες επιβίβασης, ενώ παράλληλα, τους οδήγησε σε κατάλυμα στην Αρτέμιδα με τη δικαιολογία να βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο.

Περαιτέρω προέκυψε ότι, ο 28χρονος μεταφέρθηκε στον τόπο, όπου έλαβε χώρα η ανθρωποκτονία, από τον 32χρονο, προτού αυτός οδηγήσει εκεί τα έξι (6) θύματα, με την πρόφαση μεταφοράς τους στο αεροδρόμιο.

Σας ευχαριστώ.»

Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας:

«Καλησπέρα σας,

Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην έδρα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αναφερθούμε σε μια πολύ σημαντική επιτυχία του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Αρχικά επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθιά ικανοποίησή μου και τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο κατηγορούμενων, καθώς με την εξιχνίαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, συνέβαλαν σημαντικά στην ανάδειξη του καθημερινού αγώνα για την καταπολέμηση και εξιχνίαση πάσης φύσεως εγκληματικών ενεργειών οι οποίες διασαλεύουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Ο επαγγελματισμός, η συνέπεια, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και των στοιχείων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο οδηγούν τους υπευθύνους ενώπιον της δικαιοσύνης, καταφέρνοντας παράλληλα ένα ακόμα πλήγμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, ως Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, από την πρώτη στιγμή που λάβαμε γνώση για την τέλεση της ανθρωποκτονίας των έξι θυμάτων, κινητοποιήσαμε και συντονίσαμε άμεσα τις αρμόδιες Υπηρεσίες ασφαλείας και των περιφερειακών σημείων, κυρίως στα αεροδρόμια, προκειμένου να αποτρέψουμε πιθανή διαφυγή των δραστών από τη χώρα.

Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, αυτή η κινητοποίηση απέδωσε καρπούς καθώς εντοπίστηκε άμεσα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ένας από τους δράστες της ανθρωποκτονίας.   

Παράλληλα, όπως έχει αποδειχθεί και κατά το παρελθόν η άρτια οργανωμένη προανακριτή έρευνα και η μετέπειτα επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,  οδήγησε στον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός ακόμη ατόμου που εμπλέκεται στην ανθρωποκτονία.  

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την καταπολέμηση την εγκληματικότητας σε όλα τα επίπεδα και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, εντείνοντας τις δράσεις μας και αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας.

Σας ευχαριστώ.»

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis