Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
18:19 | 01/11/2023

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3»

Για τις σημερινές συγκεντρώσεις

Διαβάστε επίσης

Η Αστυνομία είναι προετοιμασμένη για να διαχειριστεί την κατάσταση ανάλογα το πώς αυτή θα εξελιχθεί. Εδώ και πάρα πολλές ημέρες, από τις πληροφορίες που έχουμε, παρακολουθούμε μία κινητικότητα με αφορμή την σημερινή μέρα, που προγραμμάτιζαν κάποιες εκδηλώσεις διότι συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη δολοφονία δύο στελεχών της Χρυσής Αυγής το 2013. Και αυτό κινητοποίησε μία αντιπαράθεση μεταξύ μπαχαλάκηδων, αντιεξουσιαστών, φασιστών, ακροδεξιών, με πληροφορίες για προσκλήσεις από το εξωτερικό, ακροδεξιών, για κάθοδο στην Αθήνα και από άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η Ελληνική Αστυνομία δραστηριοποιήθηκε έγκαιρα, ως όφειλε, μέσω διεθνών επαφών ζήτησε πληροφορίες από χώρες, εάν υπήρχαν τέτοιου είδους ενδείξεις, οι όποιες πληροφορίες και ονόματα μας ήρθαν, τις αξιοποιήσαμε. Χθες βράδυ είχαμε στο «Ελ. Βενιζέλος» τη σύλληψη 21 ατόμων, τα οποία κρατούνται και θα κινηθεί η διαδικασία της διοικητικής απέλασης για να φύγουν, να επιστρέψουν πίσω.

Είχαμε αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις και στην Θεσσαλονίκη, Ελλήνων, που προγραμμάτιζαν να κατέβουν εδώ για την απαγορευμένη αυτή εκδήλωση και εκεί συνελήφθησαν και κρατούνται στη Θεσσαλονίκη. Γενικώς έχουμε αναπτύξει τις δυνάμεις και είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την οποιαδήποτε κατάσταση και σε ό,τι αφορά στην πλευρά των ακροδεξιών, των νεοναζί, των φασιστών και από την πλευρά των αντιεξουσιαστών.

Η αστοχία εκείνη του δεν υπάρχει περίπτωση, ποτέ, να επαναληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία. Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να υπάρχει τέτοιος όγκος πληροφορίας και τουλάχιστον την πληροφορία που φτάνει στην ΕΛ.ΑΣ., που λέει, πόσα άτομα θα έρθουν, να μην γίνονται οι ενδεδειγμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Τα έχουμε πει πολλές φορές για εκείνα τα πράγματα, να μην επανερχόμαστε τώρα.

Ζούμε σε μία περίοδο αρκετά ταραγμένη. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, θα έλεγα από την αρχή του Φθινοπώρου, η Ελληνική Αστυνομία, έχει διακρίνει μία κινητικότητα, στον χώρο των αντιεξουσιαστών, μία κινητικότητα που πυροδοτείται από μία σειρά από ζητήματα, και προφανώς και από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και από τις διάφορες διαδικασίες που έχουμε σε εξέλιξη και στην Αθήνα, με την κατασκευή του μετρό στα Εξάρχεια, με διάφορα πράγματα που προσπαθούν να τους βάλουν περιβαλλοντικό πρόσημο. Είμαστε σε μία κινητικότητα την οποία οφείλουμε να παρακολουθούμε.

Η Αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή φάση αντιμετώπισης των φαινομένων νεανικής παραβατικότητας

Είμαστε αντιμέτωποι με μία κουλτούρα βίας, η οποία έχει αυξημένη ένταση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και αλλού. Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή φάση αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων, παρά τις αδυναμίες που έχουμε.

Δεν είναι ώρα ούτε για διαπιστώσεις ούτε για να συζητάμε τις αδυναμίες που έχουμε .Είναι ώρα για να δούμε πώς θα αξιοποιούμε καλύτερα τις δυνάμεις που έχουμε για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Στη συντεταγμένη Πολιτεία κανείς δεν μπορεί να υποκαθιστά τα όργανα που είναι αρμόδια και επιφορτισμένα από το Σύνταγμα και τους Νόμους να τους επιβάλλουν. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε σε κάθε περίπτωση. Το ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας το συζητάμε τώρα στην αστυνομική του διάσταση, αλλά νομίζω ότι είναι ο τελευταίος κρίκος η αστυνομική του διάσταση, διότι εκκινεί από μία σειρά αποτυχίες κοινωνικές, εκπαιδευτικές, οικογενειακές, από την ανάπτυξη μίας κουλτούρας βίας που έχει κατακλύσει τη νέα γενιά για διάφορους λόγους.

Το αστυνομικό είναι μία πτυχή, αλλά θα έλεγα η τελευταία αυτής της υπόθεσης. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα ολοένα και πιο εντατικά. Είχαμε περιστατικά σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα οποία αντιμετώπισε η Ελληνική Αστυνομία με σχέδιο και με παρουσία, έχουμε ελέγχους σε μέρη όπου μαζεύεται η νέα γενιά, έχουμε πιο τακτικές περιπολίες στα σημεία όπου στατιστικά βλέπουμε ότι υπάρχουν προβλήματα.

Στην Κηφισιά έχουμε καθημερινά δράσεις, γιατί όντως η Κηφισιά ήταν ένα πεδίο που μας είχε προβληματίσει πάρα πολύ γιατί είχαμε μεγάλη συχνότητα περιστατικών και όχι μόνο η Κηφισιά, όλος ο άξονας στα βόρεια προάστια. Όμως, όσες δράσεις και να κάνεις, δεν μπορείς ούτε όλα τα σημεία να τα καλύψεις, ούτε να ένα τόσο μεγάλο σε έκταση χώρο που θα συμβούν αυτά τα περιστατικά να είσαι εκεί την ώρα που θα συμβαίνει.

Είχαμε 1.300 συλλήψεις τον τελευταίο μήνα που αφορούν νεανική παραβατικότητα. Αυτό δείχνει ότι στην εξιχνίαση και στην αντιμετώπιση και στην καταστολή, ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει γίνεται. Θα εκπλαγείτε με τους μέσους όρους ηλικίας. Ή με ό,τι διαπίστωναν οι αστυνομικοί ότι έφεραν πάνω τους αυτά τα παιδιά και με τι αγριότητα προσπαθούσαν να επιτεθούν σε συνομήλικούς τους. Γι’ αυτό λέω, το ζήτημα δεν είναι ζήτημα μόνο αστυνομικό. Είναι ζήτημα ευρύτερο, όσο και να προσπαθείς να το αντιμετωπίσεις αστυνομικά. Γονιός είμαι και εγώ και οι περισσότεροι από αυτούς που μας ακούνε και αντιλαμβάνομαι την αγωνία τους όταν όλα αυτά τα πράγματα μπορεί και να υπερτονίζονται και καθένας θέλει το παιδί του να μπορεί να βγει να διασκεδάσει, να γυρίσει από το φροντιστήριο, να συναντήσει τους φίλους του και να γυρίσει με ασφάλεια στο σπίτι του.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis