Για το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε φορείς, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, μίλησε αποκλειστικά στο Policenet.gr ο πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Αστυνομικών - Πυροσβεστών - Λιμενικών κ. Γούσιας Θεόδωρος.
Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ - Μαραγκουδάκη
O κ. Γούσιας κλήθηκε να εξηγήσει τι προβλέπει το πολύκροτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και με ποιον τρόπο επηρεάζει τα Ταμεία των Σωμάτων ασφαλείας.
«Το φορολογικό ν/σ που έχει τεθεί σε διαβούλευση μεταξύ των άλλων ρυθμίζει θέματα ίδρυσης και λειτουργίας ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτών των ρυθμίσεων για πρώτη φορά προβλέπεται κλιμακωτή επιβολή φόρου τόσο στις εφάπαξ παροχές των ταμείων προς τα μέλη τους, όσο και στις περιοδικές καταβολές (συντάξεις) που δίδουν. Έτσι προβλέπεται επιβολή φόρου στην εφάπαξ παροχή των μελών που έχουν συνολικό χρόνο ασφάλισης σε Τ.Ε.Α. έως πέντε έτη της τάξεως του 20% , για ασφάλισης από πέντε έως δεκαπέντε έτη φόρο της τάξεως του 15% , για ασφάλιση από πάνω από 15 έτη και έως 25 φόρο 10% και για άνω των 26 ετών φόρο 5%.
Αντιστοίχως, εάν κάποιος επιλέξει αντί της εφάπαξ παροχής την περιοδική καταβολή (σύνταξη) από το Ταμείο, ο κλιμακωτός φόρος που επιβάλλεται είναι στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσοστών. Για τον υπολογισμό των ετών αυτών λαμβάνονται υπόψη μόνο τα έτη εισφορών και όχι τα έτη υπαγωγής ως ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται και η αλλαγή των προϋποθέσεων που ορίζονται στα υφιστάμενα καταστατικά των ΤΕΑ για τη στοιχειοθέτηση δικαιώματος λήψεως των ατομικών μερίδων των μελών. Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία που τροποποιεί το νέο νομοσχέδιο και που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία του δικού μας Ταμείου δυστυχώς αρνητικά.»
Ο πρόεδρος της Τ.Ε.Α.Α.Π.Λ. κλήθηκε να σχολιάσει το νομοσχέδιο και να θέσει τις ενστάσεις του Σωματείου αλλά και τις αντιπροτάσεις, ούτως ώστε το νέο νομοσχέδιο να μη θέσει σε «κίνδυνο» τις ασφαλιστικές εισφορές των Ταμείων.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η επιβολή ενός τόσο υψηλού φορολογικού συντελεστή στις εφάπαξ ή τις περιοδικές καταβολές -κυρίως σε όσους από τους συναδέλφους έχουν ηλικία άνω των 40 ετών, όπου ο κύριος όγκος των υφιστάμενων μελών μας-, (μέση ηλικία των μελών σήμερα είναι τα 44 έτη) λειτουργεί αποτρεπτικά στο να εγγραφεί κάποιος που ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Και εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει διότι η ηλικία κάποιου που υπηρετεί σε ένα εκ των τριών Σωμάτων Ασφαλείας είναι τα 55 έτη και επομένως όποιος κατά την εγγραφή του είναι άνω των 40 ετών έχει ένα μέγιστο χρόνο παραμονής στο Ταμείο τα 15 έτη.
«Έτσι η παροχή του κατά τη λήψη της θα φορολογηθεί σε ποσοστό κατ' ελάχιστο της τάξεως του 15% και εάν σε αυτό αθροισθεί και το ποσοστό 5% επί της εισφοράς που παρακρατείτε για τα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξανεμίζεται πλήρως το όποιο όφελος έχει ο συμμετέχων στο ΤΕΑ από τη φοροαπαλλαγή της εισφοράς του, η οποία για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είναι της τάξεως του 22%.
Γι' αυτό το λόγο συντασσόμαστε πλήρως με τις προτάσεις της ΕΛΕΤΕΑ για την κλιμακωτή φορολόγηση των εφάπαξ παροχών ως εξής: για έως δέκα έτη ασφάλισης φορολόγηση της παροχής σε ποσοστό 10% και για πέρα των δέκα ετών φορολόγηση της τάξεως του 5%.
Επιπλέον, αιτηθήκαμε στις συναντήσεις μας με την ηγεσία του Υπουργείου τη θέσπιση ενός αφορολόγητου ύψους 20.000 ευρώ για τις νέες εισφορές, τουλάχιστον σε όσα εκ των ταμείων δεν υφίσταται εργοδοτική εισφορά και απευθύνονται σε δημοσίους ή ιδιωτικούς υπαλλήλους με μεσαίες απολαβές, της τάξεως των δικών μας μισθολογίων. Θεωρούμε επίσης αυτονόητο ότι τα έτη ασφάλισης για την εφαρμογή του άρθρου 13 του ν/σ να αφορούν τα έτη υπαγωγής ως μέλος και όχι τα έτη εισφορών, καθώς σύμφωνα με τους κανόνες της επαγγελματικής ασφάλισης το συσσωρευμένο κεφάλαιο εξακολουθεί να επενδύεται και επομένως υπόκειται στους ίδιους κίνδυνους επενδύσεων όπως ακριβώς των ενεργών μελών, ενώ επιβαρύνεται και από τα έξοδα λειτουργίας του Ταμείου και κατά το χρόνο που δεν παρακρατούνται νέες εισφορές.
Αποτελεί επίσης πάγια θέση μας το ότι θα πρέπει ρητά να προβλεφθεί στο ν/σ οι παροχές που δίδονται στους δικαιούχους (μέλη μας και σε περίπτωση θανάτου του μέλους η οικογένειά του) από τον κλάδο συμπληρωματικών παροχών να μην υπόκεινται σε οποιοσδήποτε μορφής φορολόγηση διότι αυτό αποτελεί ένα βοήθημα που δίδεται στο συνάδελφο και την οικογένειά του όταν αντιμετωπίζουν μία δύσκολή κατάσταση που έχει να κάνει με θέματα υγείας και δυστυχώς κάποιες φορές και με το θάνατο. Τις πάγιες αυτές θέσεις μας και κυρίως τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τα αυτοχρηματοδοτούμενα Ταμεία τις παραθέσαμε τόσο στη συνάντηση την οποία είχαμε με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κύριο Άδωνι Γεωργιάδη την 25/10/2023 όσο και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κύριο Νικόλαο Μηλαπίδη την 09/11/2023.
Επίσης, ενημερώσαμε τους συνδικαλιστικούς φορείς μας και όλους τους συναρμόδιους φορείς και τύχαμε της στηρίξεως τους στα δίκαια αιτήματά μας. Με κάθε τρόπο ενημερώνουμε όλους τους αρμοδίους για τις θέσεις μας οι οποίες είμαστε πεπεισμένοι ότι εφόσον ικανοποιηθούν θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον θεσμό που δυστυχώς ακόμα στην Ελλάδα δεν έχει φτάσει στα μέτρα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.»
Η ιστορία του ΤΕΑΑΠΛ
Ο πρόεδρος αναφέρει ότι το Ταμείο Επαγγελματιών Ασφάλισης Αστυνομικών - Πυροσβεστών και Λιμενικών (ΤΕΑΑΠΛ) ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2009 μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια μιλά για τα μέλη του αλλά και για το έργο που καλείται να υπηρετεί.
«Στην ουσία αποτελεί την εξέλιξη του Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας Μελών της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΛΑΜΔΕΑ) ο οποίος ιδρύθηκε το έτος 1994 από κάποιους φωτισμένους αστυνομικούς μέλη της ένωσης με μοναδικό γνώμονα την αλληλεγγύη προς το συνάδελφο.
Σε αυτούς πραγματικά όλοι εμείς ήμαστε σήμερα ευγνώμονες! Από την αρχή λειτουργίας του το ταμείο έως και σήμερα έχει αποδώσει σε 1.100 μέλη του το συνολικό ποσό των 10.000.000 ευρώ περίπου από τον κλάδο συνταξιοδοτικών παροχών, ενώ έχει καταβάλλει σε 250 δικαιούχους συναδέλφους και στις οικογένειές τους βοηθήματα από τον κλάδο συμπληρωματικών παροχών ύψους 1.130.000 ευρώ περίπου. Είναι ευκολονόητο ότι μέχρι και σήμερα με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς η συμμετοχή κάποιου στο ταμείο μας μόνο θετικά αποτελέσματα επέφερε σε αυτόν ενώ τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του είχε μια σημαντική αρωγή όταν δυστυχώς λόγω θεμάτων υγείας, περιέρχονταν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση.
Το Ταμείο απευθύνεται σε όλους τους εν ενεργεία Αστυνομικούς, Πυροσβέστες, Λιμενικούς και υπαλλήλους της Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, καθώς επίσης και στους πολιτικούς Υπαλλήλους των φορέων αυτών. Επίσης, συμμετοχή δύνανται να έχουν και συνταξιούχοι προερχόμενοι από την ίδια επαγγελματική δεξαμενή εφόσον όμως έχουν εγγραφεί όντας στην ενέργεια και με αίτησή τους δηλώνουν την επιθυμία τους για παραμονή μετά τη συνταξιοδότησή τους συμμετέχοντας όμως μόνο στον κλάδο συνταξιοδοτικών παροχών», εξηγεί. «Το ΤΕΑΑΠΛ αποδίδει στα μέλη του με τη διαγραφή του από αυτό το σύνολο του ποσού που έχει συσσωρευθεί στην ατομική του μερίδα. Το ποσό αυτό προκύπτει από τη ρευστοποίηση των κατεχόμενων από το μέλος, μεριδίων του αμοιβαίου κεφαλαίου του Ταμείου, το οποίο συστάθηκε τον Ιούλιου του 2016 και μέχρι σήμερα καταγράφει συνολικά απολύτως ικανοποιητικές αποδόσεις. Σε περιπτώσεις όπου πληρούνται οι από το καταστατικό του Ταμείου προϋποθέσεις χορηγούνται σε μέλη εφάπαξ βοηθήματα που επίσης προβλέπονται. Ειδικότερα σε περίπτωση θανάτου μέλους χορηγείται άμεσα στην οικογένεια του το ποσό των 15.000 ευρώ, σε περίπτωση συνταξιοδοτήσεως μέλους για λόγους υγείας, όταν το ποσοστό αναπηρίας του υπερβαίνει το 67% χορηγείται βοήθημα 10.000 ευρώ , ενώ και στην περίπτωση νοσηλείας μέλους σε οποιοδήποτε ίδρυμα η οποία υπερβαίνει τις 8 ημέρες δίδεται βοήθημα 50 ευρώ για την πρώτη ημέρα και 20 ευρώ για τις επόμενες μέχρι την 120η.
Οι παροχές του Ταμείου στα Μέλη
«Το ΤΕΑΑΠΛ αποδίδει στα μέλη του με τη διαγραφή του από αυτό το σύνολο του ποσού που έχει συσσωρευθεί στην ατομική του μερίδα. Το ποσό αυτό προκύπτει από τη ρευστοποίηση των κατεχόμενων από το μέλος, μεριδίων του αμοιβαίου κεφαλαίου του Ταμείου, το οποίο συστάθηκε τον Ιούλιου του 2016 και μέχρι σήμερα καταγράφει συνολικά απολύτως ικανοποιητικές αποδόσεις. Σε περιπτώσεις όπου πληρούνται οι από το καταστατικό του Ταμείου προϋποθέσεις χορηγούνται σε μέλη εφάπαξ βοηθήματα που επίσης προβλέπονται. Ειδικότερα σε περίπτωση θανάτου μέλους χορηγείται άμεσα στην οικογένεια του το ποσό των 15.000 ευρώ, σε περίπτωση συνταξιοδοτήσεως μέλους για λόγους υγείας, όταν το ποσοστό αναπηρίας του υπερβαίνει το 67% χορηγείται βοήθημα 10.000 ευρώ , ενώ και στην περίπτωση νοσηλείας μέλους σε οποιοδήποτε ίδρυμα η οποία υπερβαίνει τις 8 ημέρες δίδεται βοήθημα 50 ευρώ για την πρώτη ημέρα και 20 ευρώ για τις επόμενες μέχρι την 120η.
Γενικότερα όμως η συμμετοχή σε ένα Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, κάτι που στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο και όχι μόνο, είναι θεσμός, μόνο θετικά αποτελέσματα έχει να επιφέρει στους συμμετέχοντες. Ευελπιστούμε ότι θα εισακουσθούν οι ενστάσεις μας και προτάσεις μας επί του νομοσχεδίου και θα συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο για να συνεχίσουν έτσι τα επαγγελματικά ταμεία και στην Ελλάδα να είναι ελκύστηκα και να ενισχύουν πραγματικά τα εισοδήματα των εργαζομένων όταν αυτοί εξέρχονται του εργασιακού τους βίου, λέει χαρακτηριστικά.
Το όραμα
O κ. Γούσιας τονίζει στο Policenet.gr ότι το ΤΕΑΑΠΛ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, σε ό,τι αφορά τον αριθμό μελών και τα αποθεματικά του, ωστόσο από τη θέση που κατέχει δεν επαναπαύεται, αντιθέτως συνεχίζει να οραματίζεται την ανάπτυξή του.
«Σκοπός δικός μου, των μελών του ΔΣ, των αντιπροσώπων των Νομών αλλά και καθενός που έχει την οποιοδήποτε σχέση με το Ταμείο δεν είναι άλλος από το να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο αυτό το ''όχημα'' που μας παρέδωσαν οι προκάτοχοί μας και να το φτάσουμε εκεί που πραγματικά πρέπει να είναι ώστε να συμπεριλαμβάνει καθολικά στους κόλπους του το σύνολό των συναδέλφων. (70.000). Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έρχονται να παίξουν τα μέλη του Δ.Σ. και των Τοπικών Αντιπροσώπων που θυσιάζοντας προσωπικό χρόνο προσφέρουν εθελοντικά στο κοινό καλό, αμισθί. Δυναμώνοντας συνεχώς το Ταμείο μας δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε να αυξηθούν και οι παροχές του στα μέλη. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όσο περισσότεροι γνωρίζουν την λειτουργία μας τόσο περισσότεροι μας εμπιστεύονται και συμμετέχουν στον θεσμό.»
Για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι νεότεροι ένστολοι το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο Ταμείο, τοποθετήθηκε ο κ. Γούσιας, λέγοντας ότι η διοίκηση προσπαθεί εμπράκτως να επικοινωνεί με κάθε νέο συνάδελφο.
«Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη διοίκηση του Ταμείου προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το επικοινωνήσουμε στο σύνολο των συναδέλφων και κυρίως στους νέους που ως γνωστό η συμμετοχή τους εγγυάται την επί μακρόν βιωσιμότητα του. Για το λόγο αυτό κάθε χρονιά πραγματοποιούμε επισκέψεις στις σχολές δοκίμων όλων των σωμάτων και διενεργούμε ενημερωτικές παρουσιάσεις οι οποίες πραγματικά έχει αποδειχθεί ότι αποδίδουν. Βέβαια, αναλογιζόμενοι ότι οι απολαβές των νέων συναδέλφων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και σε συνάρτηση με το υψηλό κόστος διαβίωσης στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου συνήθως αρχικά καλούνται να υπηρετήσουν δεν επιτρέπουν σε αυτούς την εξαίρεση μέρους των απολαβών τους για εισφορά στο Ταμείο. Σχετικά με το εάν η απήχησή μας αυξάνεται με το πέρασμά του χρόνου θα σας αναφέρω ότι ο αριθμός των μελών του Ταμείου τριπλασιάστηκε την τελευταία επταετία με αποτέλεσμα σήμερα να αριθμεί 7.350 ενεργά μέλη και η μέση εισφορά τους, την ίδια περίοδο διπλασιάστηκε και ανέρχεται σε 80€.
Παρόλες τις δύσκολες συγκυρίες αυτής της περιόδου (covid19, πόλεμος Ουκρανία Πόλεμος Ισραήλ) τα Ταμείο συνεχώς μεγάλωνε. Αυτό καταδεικνύει ότι σαφώς και υπάρχει αποδοχή από τους συναδέλφους η οποία ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί εάν ληφθούν υπόψη τα όσα ζητήσαμε πλήρως αιτιολογημένα στις συναντήσεις που είχαμε με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.»
Επικοινωνία
Το ΤΕΑΑΠΛ εδρεύει στην οδό Βερανζέρου 30, στην Αθήνα. Ο πρόεδρος ενημερώνει κάθε αναγνώστη ότι μπορεί να τους επισκεφτεί για να ενημερωθεί είτε στα γραφεία που εδρεύουν, είτε τηλεφωνικώς στο 210-5202638. Επίσης υπάρχει και η σελίδα του ταμείου teaapl.gr μέσω της οποίας παρέχεται πλήρης ενημέρωση.