Με το νέο νομοσχέδιο οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις και να ασκούν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, ενώ θα φέρουν στολή και ειδικό εξοπλισμό όπως αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και κλομπ.
Έρχονται στις αρχές του Δεκεμβρίου νέες προσλήψεις για τη Δημοτική Αστυνομία στη χώρα μας, ενώ θα καθοριστούν οι νέες αρμοδιότητες και ο ρόλος της. Ανάμεσα στις αλλαγές που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο είναι και το καθεστώς της μοριοδότησης των υποψηφίων για την κάλυψη των θέσεων που θα προκηρυχθούν. Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, εντός του 2023 θα γίνουν και 1.264 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία.
Διαβάστε επίσης
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, σήμερα η κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο της συγκέντρωσης των αιτημάτων των Δήμων. Οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση το όριο των κατοίκων του κάθε δήμου και ως το τέλος του Δεκεμβρίου το εν λόγω νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και θα προχωρήσουν οι προσλήψεις μέσα στη νέα χρονιά.
Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο “Δημοτική Αστυνομία, φορείς λαϊκών αγορών, απλούστευση διαδικασιών μεταξύ ΟΤΑ και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ρυθμίσεις εξομάλυνσης της εκλογικής διαδικασίας κατοίκων εξωτερικού και λοιπές ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον, εφόσον ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις και να ασκούν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, ενώ θα φέρουν στολή και ειδικό εξοπλισμό, όπως αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και κλομπ. Δε θα έχουν όπλο, ωστόσο επί της ουσίας θα γίνεται κατασταλτικός και εισπρακτικός μηχανισμός.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 5 αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
- «Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας υποχρεούται να εργάζεται εντός και εκτός γραφείων της υπηρεσίας, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τα καθήκοντα που του ανατίθενται. Τελεί σε διαρκή ετοιμότητα για την ταχεία επέμβασή του, σε κάθε τόπο και χρόνο, σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς και τις εντολές των προϊσταμένων. Κατά την άσκηση των καθηκόντων του δύναται να χρησιμοποιεί τεχνολογικά μέσα, εφαρμοζόμενης της κατά περίπτωση κείμενης νομοθεσίας. Κάθε δημοτικός αστυνομικός φέρει, με δαπάνες του οικείου Δήμου, ειδικό εξοπλισμό και μέσα δέσμευσης, όπως - ενδεικτικά - αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και αστυνομική ράβδο, η οποία δύναται να χρησιμοποιείται σε περίπτωση άμυνας. Επίσης, φέρει στολή, το ειδικό διακριτικό σήμα της Δημοτικής Αστυνομίας, διακριτικό του οικείου βαθμού ιεραρχίας, καθώς και ειδική ταυτότητα προσωπικού.
- Για αξιόποινες πράξεις αρμοδιότητας της Δημοτικής Αστυνομίας, το προσωπικό της ενεργεί καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας [Ν. 4620/2019, (Α’ 96)]. Περαιτέρω, η Δημοτική Αστυνομία, για την εκπλήρωση της αποστολής της, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, προβαίνει σε συλλήψεις».
Η προϋπόθεση που θέτει το νομοσχέδιο για τον διορισμό στο σώμα είναι η απλή εισαγωγική εκπαίδευση, δηλαδή ένα “μίνι” πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας 6 μηνών, που παρέχεται από την ΕΛ.ΑΣ. και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Στο νομοσχέδιο καθορίζονται ιεραρχικά οι βαθμοί του προσωπικού, το πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης, η διαδικασία βαθμολογικών προαγωγών και τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων (τυπικά προσόντα, πραγματική υπηρεσία στο Δημόσιο και άσκηση καθηκόντων ευθύνης σε οργανικές μονάδες της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και συνέντευξη).
Οι αρμοδιότητες διακρίνονται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες, ανάλογα με τον πληθυσμό του Δήμου και τον αριθμό του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται απλές αρμοδιότητες όπως ενδεικτικά ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα ή επιχειρήσεις, η επίδοση εγγράφων κ.λπ. Η δεύτερη κατηγορία αφορά στην τήρηση των διατάξεων για την υπαίθρια διαφήμιση, τα ζώα συντροφιάς και το υπαίθριο εμπόριο. Και στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται ο έλεγχος νομιμότητας στην αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων, κινηματογράφων κ.ά., η ηχορύπανση, η κοινή ησυχία και η λειτουργία μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, η λειτουργία εμποροπανηγύρεων, εποχικών υπαίθριων αγορών και λοιπών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και η τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Σε αναμονή οι δήμαρχοι
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, οι δήμαρχοι των μεγαλύτερων Δήμων της Κρήτης εξέφρασαν την απόλυτη επιθυμία τους να γίνει το συντομότερο δυνατόν νόμος του κράτους το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία και να στελεχωθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας στους Δήμους τους.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης δηλώνει στη “Νέα Κρήτη” τα εξής: «Εμείς ζητήσαμε - και φαίνεται πως μας έχουν εγκριθεί - 35 θέσεις για να επανιδρυθεί στην περίπτωση του δικού μας Δήμου η Δημοτική Αστυνομία. Αυτές οι προσλήψεις, μαζί με τα 6-7 άτομα από το Τμήμα Ελέγχου του Δήμου και κάποια επιπλέον ενδεχομένως άτομα από την κινητικότητα, συμπληρώνουν περίπου τα 50 άτομα για τη Δημοτική Αστυνομία. Σήμερα στον Δήμο Χανίων δεν έχουμε καθόλου Δημοτική Αστυνομία. Και μάλιστα μας πήρε πάρα πολύ χρόνο ώστε να δημιουργήσουμε ξανά στον εσωτερικό οργανισμό του Δήμου τις θέσεις αυτές, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να τις αιτηθούμε και τελικά να εγκριθούν»...
Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Χανίων εκφράζει την ελπίδα του πριν από το καλοκαίρι ο Δήμος του να διαθέτει ξανά Δημοτική Αστυνομία, κάτι που το χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά κρίσιμο και χρήσιμο για έναν Δήμο όπως είναι τα Χανιά»...
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης δήλωσε στη “Νέα Κρήτη”: «Περιμένουμε με πολύ μεγάλη αγωνία την ψήφιση του νομοσχεδίου και την προκήρυξη των θέσεων και έχουμε ζητήσει 25 άτομα. Εμείς περιμένουμε στον Δήμο Ρεθύμνου την επανίδρυση και τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας. Δυστυχώς, όσοι έφυγαν από τη Δημοτική Αστυνομία όταν αυτή είχε καταργηθεί, δε θέλησαν ποτέ να επιστρέψουν στον Δήμο και προτίμησαν να πάνε σε άλλες υπηρεσίες. Τώρα επιδιώκουμε, το θέλουμε και περιμένουμε να γίνει πράξη»...
Ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να έχει πάνω από 70 αστυνομικούς
Εξάλλου, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός είχε χαρακτηριστικά τονίσει στην εκπομπή της “ΚΡΗΤΗ TV” “Ελεύθερο Σημείο”: «Σε λίγες μέρες ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο πολύ χρήσιμο για την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο νόμος βάζει όριο κατοίκων. Και ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να έχει πάνω από 70 αστυνομικούς»... Όπως είπε ο Μαρίνος Παττακός, «στη Δημοτική Αστυνομία οι αρμοδιότητες αυξάνονται. Θα έλεγα και οι συναρμοδιότητες με την Ελληνική Αστυνομία πέραν της δίωξης του οικονομικού εγκλήματος (η στάθμευση, η κυκλοφορία, η ηχορύπανση, η αδειαδότηση, οι οικοδομικές άδειες κ.λπ.) θα περιέλθουν στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας. Θα γίνει μια πραγματική Δημοτική Αστυνομία»...
«Περιμένουμε...»
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός τονίζει στην εφημερίδα μας ότι και ο δικός του Δήμος έχει υποβάλει αίτημα για συγκεκριμένες θέσεις στη Δημοτική Αστυνομία. «Μας ζητήθηκε από τον προηγούμενο υπουργό Εσωτερικών να επανιδρυθούν οι δημοτικές αστυνομίες, κάτι που το κάναμε, περιμένοντας ότι θα ανακοινωθούν οι προσλήψεις. Αυτό περιμένουμε και τώρα»... Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου σήμερα θα ασχοληθεί εκτενώς με την υπόθεση. «Εμείς εδώ έχουμε έναν δημοτικό αστυνομικό. Αν μας δώσουν σε πρώτη φάση 4-5 άτομα, θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες», καταλήγει χαρακτηριστικά...
«Ακόμα περιμένουμε»
«Μας λένε συνέχεια για τη Δημοτική Αστυνομία και Δημοτική Αστυνομία ακόμη περιμένουμε», τονίζει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας και ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης. «Εμείς ζητάμε πάνω από 7 άτομα. Αλλά δεν έχει ψηφιστεί ακόμα τίποτα. Το περιμένουμε. Είπανε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ψηφιστεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα», καταλήγει ο δήμαρχος Σητείας.