Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΛΥΓΓΕΡΙΔΗΣ
09:39 | 12/04/2024

Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης

Υπό άκρα μυστικότητα συνεχίζεται η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους για την υπόθεση της δολοφονίας του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ, Γιώργου Λυγγερίδη, έξω από γήπεδο όπου διεξαγόταν αγώνας βόλεϊ στου Ρέντη.

Διαβάστε επίσης

Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη που μίλησαν για το θέμα στο iEidiseis σημειώνουν ότι «ο φάκελος της υπόθεσης όχι απλά είναι ανοιχτός και δεν έκλεισε αλλά μπορούμε να πούμε ότι η προανάκριση είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα της έρευνας θα αρμόζει και θα είναι ανάλογο με τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Από την πρώτη στιγμή ειπώθηκε ότι είναι χρέος τιμής για την Αστυνομία να βρεθούν οι ένοχοι. Το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες δεν δημοσιεύτηκε το παραμικρό για την εξέλιξη της έρευνας και γενικά για την υπόθεση, μόνο καλό έκανε στην προανάκριση. Υπό άκρα μυστικότητα συγκεντρώνονται στοιχεία. Η έρευνα είναι πολύπλοκη, απαιτεί χρόνο και ιδιαίτερη προσοχή σε σχέση με το πως μπορούν να ‘δέσουν’ οι κατηγορίες».

Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το προανακριτικό υλικό εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Δικαιοσύνη -κατά την πιθανότερη εκδοχή- λίγο μετά το Πάσχα. Η έρευνα βρίσκεται σχεδόν στην τελική της φάση, η οποία ωστόσο για να ολοκληρωθεί χρειάζονται τουλάχιστον ακόμα τρεις εβδομάδες.

Αφού υποβληθεί από την Αστυνομία το υλικό, οι δικαστικές Αρχές θα αξιολογήσουν τα στοιχεία και θα κρίνουν εάν θα ασκηθούν διώξεις, σε ποιο βαθμό, για ποια αδικήματα, σε πόσα πρόσωπα και σε ποια.

Όπως λένε στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι μία έρευνα για την οποία από την πρώτη στιγμή έχει δοθεί εντολή να μην εξαντληθεί στους φυσικούς αυτουργούς. To iΕidiseis είχε γράψει προ μηνών ότι στο κάδρο μπαίνουν τουλάχιστον 50 πρόσωπα. Έμφαση δόθηκε στον εντοπισμό στοιχείων τόσο με τεχνικά μέσα όσο μέσω μαρτυρικών καταθέσεων αλλά και αξιοποίησης πηγών που διαθέτουν οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Μεταξύ άλλων στο μικροσκόπιο μπήκαν πληροφορίες για προπαρασκευαστικές ενέργειες για την επίθεση στη διμοιρία των ΜΑΤ.

Μέχρι στιγμής για τη δολοφονία έχει συλληφθεί μόνο ένας 18χρονος, ο οποίος φερόταν ως το άτομο που εκτόξευσε τη ναυτική φωτοβολίδα σε βάρος του 31χρονου Γιώργου Λυγγερίδη το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 2023 στου Ρέντη. Αρχικά είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας (γιατί ο αστυνομικός νοσηλευόταν στη ΜΕΘ) και στη συνέχεια η κατηγορία μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία (διότι ο αστυνομικός έχασε τη μάχη για τη ζωή στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας).

Επερώτηση στη Βουλή

Επερώτηση υπέβαλε χθες στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ ζητώντας από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης ενημέρωση για την εξέλιξη των ερευνών:

«Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από τον θάνατο του 31χρονου Υπαρχιφύλακα της Υ.Α.Τ , Γιώργου Λυγγερίδη κατά την διάρκεια επεισοδίων έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη.

Στις ημέρες που ακολούθησαν τον τραυματισμό και τον τραγικό θάνατο του άτυχου αστυνομικού, είδαμε δημοσιεύματα για επικείμενη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την σύλληψη πυρήνων σκληρών χούλιγκανς, που όπλισαν το χέρι του δράστη της δολοφονικής επίθεσης στον Υπαρχιφύλακα Λυγγερίδη.

Παράλληλα ο προκάτοχος σας δήλωνε ότι: «η σύλληψη όλων των εμπλεκομένων στη δολοφονία του, σε κάθε επίπεδο, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του και η οφειλόμενη ανταπόκριση στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για δικαιοσύνη» ενώ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με δημόσια δήλωση του είχε δεσμευθεί ότι «η τιμωρία των δολοφόνων του Ρέντη και το ξερίζωμα της βίας αποτελούν, πλέον, ζήτημα τιμής».

Ενώ όλοι θυμόμαστε τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, συνοδευόμενο από τον Υπουργό Αθλητισμού, να προσέρχεται στον Άρειο Πάγο για να καταθέσει έναν ογκώδη φάκελο με στοιχεία από όλες τις υποθέσεις που σχετίζονται με αθλητική βία και διαφθορά.

Αλλά ακόμα και πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύματα, όπου αναπαρήγαγαν διαρροές της ΕΛ.ΑΣ., ότι επίκεινται δεκάδες συλλήψεις υπόπτων για οπαδική βία και υποκίνηση σε οπαδική βία.

  • 1) «Ποια είναι η εξέλιξη των ερευνών για τον εντοπισμό και την σύλληψη όλων των εμπλεκομένων στη δολοφονική επίθεση κατά του υπαρχιφύλακα Λυγγερίδη;
  • 2) Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των συμμοριών χούλιγκανς και των διασυνδέσεών τους με το οργανωμένο έγκλημα;
  • 3) Ποιες είναι οι ενέργειες της Δικαιοσύνης για την αξιοποίηση των στοιχείων που είχαν καταθέσει οι Υπουργοί στον Άρειο Πάγο;».

Πηγή:  ieidiseis.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis