Δύο παιδιά εξαφανίζονται κάθε τρεις ημέρες ενώ ανά δύο ημέρες εξαφανίζεται ένας ενήλικας, αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που δίνουν καθημερινά τιτάνιο αγώνα για τον εντοπισμό εξαφανισμένων ανθρώπων.
Τα στοιχεία του οργανισμού, είναι αποκαλυπτικά καθώς το 2023, πραγματοποιήθηκαν 8.354 τηλεφωνικές κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 ενώ δηλώθηκαν και αναζητήθηκαν 186 παιδιά και 160 ενήλικες.
Διαβάστε επίσης
Όσον αφορά το 1ο τετράμηνο της φετινής χρονιάς, οι κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 έφτασαν στις 3.814, ενώ την ίδια περίοδο εξαφανίστηκαν 81 παιδιά και 50 ενήλικες.
Η 25η Μαίου είναι η «Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά» και το «Χαμόγελο του Παιδιού», διοργάνωσε χθες Τρίτη 21/5, για 20ή χρονιά, εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο οποίος ανέφερε: «Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι επιμένουν να υπηρετούν την Κοινωνία Πολιτών, να τη συντηρούν, να τη διατηρούν, να την ενισχύουν και να την υπηρετούν. "Το Χαμόγελο του Παιδιού" ανήκει σε αυτούς». Ο υπουργός μίλησε για τη δράση που έχει αναπτύξει η αστυνομία, τις μεθόδους που ακολουθούνται για τον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών αλλά και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. και ιδιωτικών φορέων.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους καθώς όλοι διαδραματίζουν θεσμικό ρόλο στην προστασία των παιδιών: «Όλα ξεκίνησαν 28 χρόνια πριν όταν ένα μικρό παιδί, ο γιος μου, φεύγοντας μου άφησε αυτή την παρακαταθήκη αλλά και σε εσάς, που ενώσατε τις δυνάμεις σας. Το «Χαμόγελο» υπηρετεί τους θεσμούς του κράτους, καθώς ο ρόλος ενός εθελοντικού Οργανισμού είναι να συμπληρώνει και όχι να υποκαθιστά, και το «Χαμόγελο» το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αξιοποιείστε μας στο μέγιστο».
Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις νέες υπηρεσίες και πρωτοβουλίες του οργανισμού, μεταξύ των οποίων είναι το «Missing Alert Protocol», το οποίο είναι ένα εξειδικευμένο πρωτόκολλο, που δημιούργησε ο Οργανισμός στο πρότυπο του Herbert Protocol της Αγγλίας, την ενεργοποίηση και στη χώρα μας, της υπηρεσίας Amber Alert SMS, που είναι διαθέσιμη σε όλα τα κινητά Android και IOS καθώς και στην ψήφιση νόμου για Πρόληψη & Αντιμετώπιση Εξαφανίσεων Ανηλίκων, που περιλαμβάνει θεσμοθέτηση πλαισίου δράσης όλων των συναρμόδιων φορέων (δημόσιων, ιδιωτικών και εθελοντικών), των μεθόδων και προγραμμάτων πρόληψης του φαινομένου καθώς και την υιοθέτηση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων για την μείωση στο ελάχιστο των εσφαλμένων κινήσεων.
Εκ μέρους του πρωθυπουργού απηύθυνε χαιρετισμό η γ.γ. του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρίνα Στέφου η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για όλα τα παιδιά που έχουν αρπαχθεί ή εξαφανιστεί σε Ελλάδα και Εξωτερικό, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας και του συντονισμού των ενεργειών για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα στέλνουμε ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στους γονείς των εξαφανισμένων παιδιών και τους θυμίζουμε ότι η Πολιτεία βρίσκεται πάντα δίπλα τους, καταβάλλοντας συνεχείς και άοκνες προσπάθειες προκειμένου τα παιδιά να γυρίσουν πίσω στην οικογένειά τους».
Στατιστικά στοιχείων εξαφανίσεων ανηλίκων και ενηλίκων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, παρουσίασε η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις Παιδιών και Ενηλίκων του Οργανισμού, Ειρήνη Ριζοπούλου η οποία αναφέροντας πως το βασικό προφίλ του εξαφανισμένου παιδιού στην Ελλάδα είναι κορίτσι, εφηβικής ηλικίας και ελληνικής καταγωγής υπογράμμισε: «Πρωταρχικός στόχος σε μια εξαφάνιση είναι η άμεση εύρεση του αγνοούμενου, και να είναι ασφαλής. Όταν πρόκειται για παιδιά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ένα παιδί που βρίσκεται μακριά από τους ανθρώπους που το φροντίζουν είναι ένα παιδί σε κίνδυνο». Βασικό προφίλ του εξαφανισμένου παιδιού στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι κορίτσι εφηβικής ηλικίας και ελληνικής καταγωγής.
Από πλευράς αστυνομίας, μίλησε ο αστυνομικός διευθυντής και προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης, Αναζητήσεων, Αρχείου και Ταυτοτήτων Νικόλαος Σγουρός στην ομιλία του αναφέρθηκε στην συνεργασία που υπάρχει με τους ιδιωτικούς φορείς: «Προκειμένου να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο των εξαφανισμένων παιδιών, πραγματοποιείται συνεργασία πολλών φορέων με την ευρύτερη έννοια του όρου και το "Χαμόγελο" πολλές φορές λειτουργεί αποτελεί τον καταλύτη στις ενέργειες αυτές».
Η συντονίστρια Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Πηγή Πρωτοψάλτη παρουσίασε τις σημαντικές διεθνείς συνεργασίες του Οργανισμού για την πρόληψη και διαχείριση περιστατικών εξαφανίσεων ανηλίκων και ενηλίκων και τόνισε πως: «Στόχος είναι να ανταλλάσσονται καλές πρακτικές και να βελτιώνονται οι υπηρεσίες και να αναπτύσσεται διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών».
Με αφορμή τη συνάντηση και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, πραγματοποιήθηκε προβολή trailer της νέας ταινίας μικρού μήκους από το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις Παιδιών & Ενηλίκων του Οργανισμού σε συνεργασία με την PSDM Athens, με τίτλο «Η Νεφέλη αγνοείται», όπου ένα 16χρονο κορίτσι λόγω του εκφοβισμού που δέχεται και της μοναξιάς που νιώθει τρέπεται σε φυγή, και βιώνει καταστάσεις τραυματικές.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα βίντεο από τα παιδιά του παιδικού σταθμού «Λιλιπούπολη», όπου έστειλαν βιντεοσκοπημένο το δικό τους μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα.
Βίκυ Παπατζίκου