Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
A
17:19 | 27/02/2024

Πριν από σχεδόν 20 χρόνια στην πόλη Grandview της πολιτείας Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, δύο έφηβες χτυπήθηκαν θανάσιμα από ένα όχημα κατά τη διάρκεια μιας καταδίωξης που έληξε στην 119th Street και Nall Avenue στο Leawood. Ο συνεπιβάτης στο μπροστινό κάθισμα, ένας 16χρονος, παραλίγο να πεθάνει αφού υπέστη σοβαρά τραύματα, συμπεριλαμβανομένης της ρήξης εσωτερικών οργάνων.

«Μόλις το έμαθα ήξερα αμέσως ότι η πολιτική καταδίωξής μας επρόκειτο να αλλάξει», είπε ο Ryan Sharp, διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος του Grandview. Είχε δίκιο. Το δυστύχημα του 2004 οδήγησε σε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μια ολόκληρη κοινότητα 25.000 κατοίκων, χειρίζεται τις καταδιώξεις της αστυνομίας σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Μετά το περιστατικό, οι εισαγγελείς της κομητείας Τζόνσον κατέθεσαν κατηγορίες εναντίον των δύο αστυνομικών του Grandview — του Μπράιαν Μπλέσσινγκ και του Νταγκ Μπλότζετ — που συμμετείχαν στην καταδίωξη. Οι δύο αστυνομικοί, που οδηγούσαν χωριστά περιπολικά, είχαν σταλεί για να βοηθήσουν την αστυνομία του Μπέλτον στην καταδίωξη αυτοκινήτου που είχε αναφερθεί ότι είχε κλαπεί. Η καταδίωξη ξεκίνησε, όταν ένα αυτοκίνητο που ταίριαζε στην περιγραφή του κλεμμένου αυτοκινήτου, αγνόησε το σήμα των αστυνομικών για έλεγχο.

Οι αστυνομικοί συνέχισαν να καταδιώκουν το όχημα, επειδή πίστευαν ότι μια γυναίκα μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να είχε απαχθεί, σύμφωνα με μια ένορκη κατάθεση της αστυνομίας που κατατέθηκε στο δικαστήριο της κομητείας Τζάκσον.

Το δυστύχημα ξεκίνησε μια συζήτηση μεταξύ των αστυνομικών αρχών σχετικά με την προσέγγιση των πολιτικών καταδίωξης.

Πολλές υπηρεσίες επιτρέπουν ακόμη στους αστυνομικούς να καταδιώκουν με μεγάλες ταχύτητες για οποιαδήποτε παράβαση, όσο μικρή κι αν είναι.

Από την πλευρά της, η Grandview άλλαξε την πολιτική της. Οι αστυνομικοί καταδιώκουν πλέον μόνο παραβάτες που πιστεύεται ότι έχουν διαπράξει κάποιο σοβαρό και βίαιο έγκλημα. Πρόκειται για έναν περιορισμό που προτείνουν πολλοί εμπειρογνώμονες επιβολής του νόμου που ενδιαφέρονται για τους κινδύνους που ενέχουν οι αστυνομικές καταδιώξεις για τη δημόσια ασφάλεια. 

Ο Ryan Sharp τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι άλλες αστυνομικές υπηρεσίες με πιο χαλαρές πολιτικές είναι εσφαλμένες. Ωστόσο, συνολικά, είπε ότι η τρέχουσα πολιτική στο Grandview ήταν επωφελής για τη δημόσια ασφάλεια όσον αφορά τις καταδιώξεις.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis