Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:59 | 02/03/2022

Επικίνδυνη αποστολή για δεκάδες Έλληνες που θα επιχειρήσουν στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΥΠΕΞ να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη

Στις 11 το πρωί ξεκινά το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη με το οποίο μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, δημοσιογράφοι αλλά και όσοι Έλληνες πολίτες το επιθυμούν θα επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν την υπό πολιορκία ουκρανική πόλη.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα θα γίνει άνοιγμα ενός ειρηνευτικού «διαδρόμου» διαφυγής από την Μαριούπολη προς την πόλη Ζαπορίζιε μια απόσταση 227 χιλιομέτρων.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσες ώρες θα διαρκέσει η πορεία του κονβόι προς την ελευθερία αλλά και τι θα αντιμετωπίσουν καθ΄οδόν.

Ο σχεδιασμός προβλέπει η πομπή να μετακινηθεί δυτικά προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Έχουν ληφθεί μέτρα έτσι ώστε να υπάρχει επαφή των αυτοκινήτων μεταξύ τους για να μην συμβεί κάποιο απρόοπτο. Υπάρχει νέα διαβεβαίωση από το υπουργείο Εξωτερικών ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι ενήμερες για το κονβόι από τη Μαριούπολη

Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί, σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές.
«Η απόφαση ελήφθη διότι υπάρχει ανακοίνωση από την Ρωσική πλευρά ότι ανοίγει έως αύριο ανθρωπιστικός διάδρομος, το οποίο σημαίνει τουλάχιστον από την πλευρά των ρωσικών δυνάμεων ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα κατά την αυτοκινητοπομπή», τόνισε ο Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο Έλληνας πρέσβης από την Μαριούπολη ενώ όπως είπε η απόφαση πάρθηκε αστραπιαία σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και με αρμόδειες αρχές σε άλλες χώρες.

 

«Έχει ληφθεί κάθε δυνατή μέριμνα για να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να μετακινήσουμε όσο δυνατόν περισσότερους πολίτες», συμπλήρωσε.

Αλέξανδρος Βασιλόπουλος

newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis