Η Εβίτα Βαρελά ως έμπειρη και καταξιωμένη δικηγόρος έχει διεκπεραιώσει πολλές υποθέσεις ενώπιον όλων των βαθμών δικαιοδοσίας, ενώ έχει αναλάβει επιτυχώς πολύπλοκες υποθέσεις ως συνήγορος των αστυνομικών. Η κ. Βαρελά παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο policenet.gr, μιλώντας –μεταξύ άλλων- για τη θέση της ως νομική σύμβουλος του Σωματείου των Ειδικών Φρουρών, για το ανησυχητικό φαινόμενο επιθέσεων κατά των αστυνομικών αλλά και για το όραμά της ως υποψήφια Βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία που αφορά την Ελληνική Αστυνομία.
Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ - Μαραγκουδάκη
Η δυσκολία των Ποινικών Δικαστηρίων
Η κ. Βαρελά περιγράφει ότι στα Ποινικά Ακροατήρια επικρατεί ένας κόσμος πιο σκληρός και πιο απαιτητικός –κατά βάση ανδροκρατούμενος, ο οποίος απαιτεί γνώση, εγρήγορση αλλά και έναν καλώς εννοούμενο «τσαμπουκά».
«Η ευθύνη ενός συνηγόρου υπεράσπισης είναι τεράστια καθώς διακυβεύονται έννομα αγαθά όπως αυτά της ζωής, της ελευθερίας, της περιουσίας και οι ποινές που επιβάλλονται αφορούν ποινές στερητικές της ελευθερίας. Όλα εξαρτώνται από τον βαθμό ευσυνειδησίας του κάθε Δικηγόρου, την τόλμη, την ικανότητα, τις γνώσεις, το ταλέντο, την επιμονή, το πείσμα καθώς και την ευστροφία του», εξηγεί.
Το βίωμα της υπεράσπισης των Αστυνομικών
Όπως μας αναφέρει κάθε υπόθεση είναι τελείως διαφορετική. «Ως νομική σύμβουλος του Σωματείου και της Ομοσπονδίας Ειδικών Φρουρών και κατ’ εντολή του Προέδρου του Σωματείου κ. Ντούμα Βασιλείου και του Γ.Γ. κ. Ευστράτιου Μαυροειδάκου βρίσκομαι πάντοτε στην διάθεση των Αστυνομικών ως νομική τους σύμβουλος και φυσικά τους εκπροσωπώ ενώπιον των Ποινικών είτε Αστικών Δικαστηρίων .
Χειρίζομαι πληθώρα υποθέσεων Αστυνομικών και δεν κάνω διαχωρισμό αυτών ανάλογα με την βαρύτητα του αδικήματος είτε την δημοσιότητα που ενδεχομένως να αποκτήσει κάποια υπόθεση. Είναι βασική μου αρχή ότι ο κάθε αστυνομικός πρέπει να έχει την ίδια ποιοτική νομική εκπροσώπηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είτε αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος είτε κακούργημα . Από την μέχρι σήμερα εμπειρία μου καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο μάχιμος Αστυνομικός είναι πολύ εύκολο να βρεθεί με «μία δικογραφία στην πλάτη» από εκεί που δεν το περιμένει και χωρίς να φταίει.»
Η πιο δύσκολη στιγμή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας
Την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου και την υπεράσπιση των 9 αστυνομικών επέλεξε να χαρακτηρίσει ως την πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα της, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες.
«Θα αναφερθώ στην πολύκροτη υπόθεση του Ζαχαρία Κωστόπουλου –ZAΚ-, μια υπόθεση που απασχόλησε το πανελλήνιο, στην οποία οι αστυνομικοί αντιμετώπιζαν την κακουργηματική κατηγορία της θανατηφόρου σωματικής βλάβης με επαπειλούμενη ποινή 10 ετών πρόσκαιρης κάθειρξης. Ένα μέρος της κοινής γνώμης δίχως να γνωρίζει τα πραγματικά περιστατικά, λαμβάνοντας αποσπασματικές και πολλές φορές ψευδείς και συκοφαντικές πληροφορίες και κατηγορίες για τους εντολείς μου, τους είχε ήδη καταδικάσει οπότε υπήρχε η πίεση της κοινής γνώμης και των πάσης δικαιωματιστών που πρεσβεύουν ως γνωστόν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο με δήθεν κοινωνικές ευαισθησίες. Πάλεψα επί 10 ολοκλήρους μήνες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για να αποδείξω την αλήθεια ότι δηλαδή οι αστυνομικοί έδρασαν μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους δίχως να υπερβούν το νόμιμα όρια και στο άκουσμα της ετυμηγορίας, 7-0 υπέρ της αθωότητας των Αστυνομικών για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης, εν τέλει ένιωσα τεράστια ανακούφιση και περηφάνια. Κυρίως όμως ΔΙΚΑΙΩΣΗ, διότι μια πολύμηνη και πολύπαθη ακροαματική διαδικασία είχε φτάσει σε ένα αίσιο τέλος. Οι αστυνομικοί λοιδορήθηκαν, κατασυκοφαντήθηκαν επί μια ολόκληρη τετραετία όταν συνέβη το περιστατικό το 2018 και εν τέλει αθωώθηκαν 7-0, μη αφήνοντας σε κανέναν το περιθώριο για άσκηση εφέσεως. Ακολούθησε και η ολοκληρωτική αθώωση των 9 Αστυνομικών στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τους οποίους ομοίως εκπροσώπησα», εξηγεί αναφέροντας το ιστορικό.
Άλλες υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη
«Κάποιες από τις υποθέσεις Αστυνομικών που υπερασπίζομαι και βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν: Ρίψη τσιμεντόλιθων στα κεφάλια αστυνομικών στο Κουκάκι, Ματρόζου, επιθέσεις σε αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη, ξυλοδαρμοί στο Κολωνό, πυροβολισμοί κατά Αστυνομικού της ΔΙ.ΑΣ. προσφάτως στον Ασπρόπυργο και πληθώρα άλλων υποθέσεων που δεν έχουν απασχολήσει τα ΜΜΕ.
Τα εμπόδια στον δύσκολο, σκληροτράχηλο και απαιτητικό χώρο της μάχιμης δικηγορίας έγιναν εφόδια και εμπειρία μου και είμαι ευγνώμων για κάθε ένα από αυτά», συμπληρώνει.
Το νομικό «οπλοστάσιο»
Και ενώ διαχρονικά λαμβάνουν χώρα αρκετές επιθέσεις σε βάρος Αστυνομικών, η κα Βαρελά κλήθηκε να απαντήσει για το εάν το «νομικό οπλοστάσιο» που υφίσταται σήμερα είναι επαρκές ως προς τις ποινές που προβλέπει ή αν θα έπρεπε να αλλάξει κάτι σε αυτό.
«Θεωρώ ότι η επίθεση κατά Αστυνομικού οργάνου και φυσικά ένστολου προσωπικού σε μάχιμο πόστο θα έπρεπε να λάβει την μορφή ιδιώνυμου αδικήματος στον Ποινικό μας Κώδικα και να ισχύει ως επιβαρυντική περίσταση. Το φαινόμενο των επιθέσεων κατά Αστυνομικών λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και πρέπει να αντιμετωπιστεί συγκροτημένα και αποφασιστικά, χωρίς φόβο για τυχόν αντιδράσεις από μειοψηφίες είτε δικαιωματιστές δίχως υπόβαθρο. Οι Αστυνομικοί δεν είναι αναλώσιμοι, ούτε άτρωτοι, έχουν οικογένειες και παιδιά και εξαιτίας του λειτουργήματος τους βρίσκονται συχνά σε επιχειρήσεις, με κίνδυνο της ζωής τους οι οποίες μετατρέπονται σε πεδία μάχης από ασυνείδητους μπαχαλάκηδες και εγκληματίες εν γένει.
Όπως η πολιτεία και οι Έλληνες έχουν απαιτήσεις από την ΕΛ. ΑΣ. έτσι και εμείς έχουμε την υποχρέωση να προφυλάξουμε τους αστυνομικούς μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», προσθέτει.
Κάμερες στις στολές των Αστυνομικών
«Έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη για την αναγκαιότητα της τοποθέτησης καμερών στους ένστολους μάχιμους αστυνομικούς, η οποία αφορά κυρίως λόγους διαφάνειας και απόδειξης των πεπραγμένων, ήτοι προς διερεύνηση περιστατικών με αμφιλεγόμενα και θολά σημεία ως προς τις ενέργειες των ενστόλων αλλά όλων των εμπλεκομένων. Δεν είναι λίγες οι φορές που κατηγορούνται άδικα οι Αστυνομικοί και προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι «ελέφαντες».
Ήδη έχουν τοποθετηθεί στην ΥΑΤ, ΥΜΕΤ, ΟΠΚΕ και στη ΔΡΑΣΗ κάμερες, ενώ έχει προταθεί να επεκταθούν και σε άλλες μάχιμες υπηρεσίες. Δυστυχώς όμως, οι ήδη υπάρχουσες κάμερες τοποθετούνται κυρίως σε επικεφαλείς αστυνομικούς, δεν επαρκούν για όλους τους ένστολους με αποτέλεσμα ο μάχιμος αστυνομικός που δεν φέρει κάμερα, να μην προστατεύεται στον ίδιο βαθμό από συκοφαντικές και ψευδείς δηλώσεις εναντίον του.»
Η θωράκιση των ΑΕΙ και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Ως πολίτης, δικηγόρος αλλά και ως υποψήφια στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αναφέρει ότι η αναγκαιότητα θωράκισης των Πανεπιστημίων μέσω της ίδρυσης του Σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. είναι αυτονόητη.
«Τα περιστατικά ανομίας που έλαβαν και εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια είναι πολλά, ιδίως την τελευταία δεκαπενταετία. Μέχρι και την ανάληψη της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας που άλλαξε το Νόμο γινόταν κατάχρηση του κακώς εννοούμενου ακαδημαϊκού ασύλου που ευνοούσε στην διενέργεια εγκληματικών πράξεων εντός των πανεπιστημιακών χώρων.
Το τόλμημα να ιδρυθεί Πανεπιστημιακή Αστυνομία (Ο.Π.Π.Ι) με την πρόσληψη 1.000 ειδικών Φρουρών ως αρωγή των Φοιτητών και των Καθηγητών και των πανεπιστημιακών υπαλλήλων, παρόλο που συστάθηκε, παρόλο που εκπαιδεύτηκε δεν αξιοποιείται μέχρι στιγμής επαρκώς και εξολοκλήρου στα Πανεπιστήμια μας εξαιτίας της μη υλοποίησης των σχεδίων εντός των Πανεπιστημίων που είναι απαραίτητα για την λειτουργία της . Βεβαίως, η πρόσληψη των Ειδικών Φρουρών έχουν συντελέσει καθοριστικά στην στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων. Ένα είναι το σίγουρο, τέρμα οι καταστροφές στα πανεπιστήμια, τέρμα η διαπόμπευση πανεπιστημιακών προσώπων.»
Και στη συνέχεια προσθέτει ότι «Είναι δεδομένο ότι ΔΕΝ τίθεται θέμα απαγόρευσης της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, που εν ονόματι αυτής και της γενικότερης ανοχής, κατακρεουργήθηκαν πανεπιστημιακοί χώροι και διαπράχθηκαν σοβαρότατα ποινικά αδικήματα. Κανένας δεν απαγορεύει την έκφραση αντιλήψεων και ιδεών μεταξύ των φοιτητών διότι αυτός είναι ο θεμελιώδης λίθος της Δημοκρατίας μας. Αντιθέτως, θωρακίζουμε την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημιακών χώρων. Κανένας χώρος δεν θα αποτελεί άβατο πολλών δε μάλλον τα Πανεπιστήμια.»
Παραβατικότητα ανηλίκων και ενδοοικογενειακή βία
Για την έξαρση της ενδοοικογενειακή βίας και της ανήλικης παραβατικότητας, δυο φαινόμενα που έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, μίλησε η κα Βαρελά στο policenet.gr
«Η έξαρση ενδοοικογενειακής βίας στην περίοδο της πανδημίας οδήγησε στην δημιουργία νέων θεσμών για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας μία προσπάθεια που δεν σταματά και ενισχύεται ολοένα και περισσότερο. Θεωρώ ότι για να αποδώσει και να ευοδώσει καλύτερα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Τμημάτων σε καίρια σημεία της πόλης. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας αξιωματικός υπηρεσίας που να είναι το παιδί για όλες τις δουλειές χρειάζεται ενίσχυση.
Η ανήλικη παραβατικότητα αφορά ένα φαινόμενο σε έξαρση και εξέλιξη και στην Ελλάδα. Θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως το φαινόμενο του 21ου αιώνα. Θύλακες εγκληματικότητας σχηματίζονται στα σχολεία, αποκτούν εγκληματική δράση με τη σύσταση συμμοριών προς διάπραξη σοβαρότατων αδικημάτων όπως ληστείες, κλοπές, ξυλοδαρμούς, εγκληματικότητα που μεταφέρεται τελικά στο δρόμο. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον της Ελλάδας μας ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ως Ελληνίδα, μητέρα μάχιμη Δικηγόρος στο πλευρό της Αστυνομίας, να πολεμήσω την εγκληματικότητα που πλήττει τα παιδιά μας και όλη την κοινωνία.»
Γιατί στην ενεργό δράση του πολιτικού στίβου
«Μου αρέσει να αποδίδεται δικαιοσύνη, αρχές μου είναι η τιμιότητα και η εντιμότητα, δεν ανέχομαι την αδικία και την εκμετάλλευση. Οι Αστυνομικοί έχουν αδικηθεί διαχρονικά και αποφάσισα να σταθώ εμπόδιο σ αυτή την αδικία με όλες τις δυνάμεις που είχα και που ελπίζω να μου δοθούν στο μέλλον.
Μέλημα μου είναι η ασφάλεια στην χώρα μου και στην πόλη μου. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ασφαλής Ελλάδα. Θέλω οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και να εμπιστεύονται τους θεσμούς. Μέλημα μου η Απόδοση δικαιοσύνης στην πράξη με όρους ισονομίας και αμεροληψίας, με εφαρμογή του νόμου. Επιπλέον, μέσα από την δουλειά μου και έχοντας αναλάβει ενεργό δράση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των αδύναμων ατόμων εν γένει στόχος μου από τελεί η εξέλιξη των θεσμών υπέρ των θυμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Θέλουμε Ισχυρή Ελλάδα με Ισχυρές Γυναίκες! Στόχος μου είναι η ενίσχυση και η προώθηση της γυναικείας επαγγελματικής απασχόλησης, αλλά και η στήριξη των εργαζομένων γυναικών με επιδόματα μητρότητας.
Έχοντας διανύσει μακρά πορεία 17 ετών ως μάχιμη Δικηγόρος και μητέρα, γνωρίζοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας στον επαγγελματικό στίβο θεωρώ ότι είναι βασικό ένας πολιτικός να είναι βγαλμένος μέσα από τη ζωή, να έχει καθημερινή επαφή με τα προβλήματα του τόπου του, να έχει εργαστεί και να έχει βιώσει από πρώτο χέρι πως βγαίνει το καρβέλι κι όχι να είναι ουρανοκατέβατος σωτήρας. Είμαι μια από εσάς και όπως και να εξελιχθώ θα συνεχίσω να είμαι.»
Ποια είναι η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τους αστυνομικούς;
Η κα Βαρελά αναφέρθηκε επιγραμματικά στο πλάνο του κόμματος με το οποίο πολιτεύεται βασιζόμενη στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της τετραετίας 2023-2027.
- Ενίσχυση στη φύλαξη των συνόρων με περαιτέρω προσλήψεις συνοριοφυλάκων και Επέκταση του φράχτη στον Έβρο στο σύνολο κατά μήκος του ποταμού (140χλμ).
- Οργανωτική αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., τον εκσυγχρονισμό και ψηφιακό μετασχηματισμό των διοικητικών διαδικασιών.
- Αποδέσμευση πάνω από 5000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα .
- Περαιτέρω Εφοδιασμό των αστυνομικών πρώτης γραμμής με κάμερες που προβλέπεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση περιστατικών.
Ενώ στο τέλος κλήθηκε να απαντήσει εάν αναμένεται κάποια πρωτοβουλία σχετικά με την αύξηση της νυχτερινής αποζημίωσης και την αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος.
«Είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί η επικινδυνότητα του επαγγέλματος του Αστυνομικού. Θα υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις, όπως άλλωστε έχω ήδη πράξει – αν μου δοθεί η ευκαιρία από άλλο βήμα! Θεωρώ επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αύξηση της νυχτερινής ωριαίας αποζημίωσης. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι νυχτερινές ώρες αποζημίωσης αυξήθηκαν από 48 ώρες που ήταν, σε 64 το μήνα , επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, παρόλ’ αυτά πρέπει να αυξηθεί και η ωριαία νυχτερινή αποζημίωση.»
Το προσωπικό στοίχημα
«Προσωπικό μου στοίχημα και στόχος αποτελεί επιπλέον το Δίκαιο Αίτημα των Ανδρών και Γυναικών της ΔΙ.ΑΣ. για τα σε όλους μας γνωστά «εκτός έδρας» που οφείλουν να αναγνωριστούν και στην ΔΙ.ΑΣ..
Επιπλέον, η αναβίωση των αμειβόμενων πεζών περιπολιών στα ρεπό των αστυνομικών είναι κάτι που θα αναδείξω με όλες μου τις δυνάμεις όπως και όλα τα παραπάνω. Τέλος, η μονιμοποίηση των επί συμβάσει συνοριοφυλάκων θα ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα μας», καταλήγει.