Οι συνθήκες απόδρασης του 49χρονου Σουηδού, εκζητούμενου από τις Αρχές της χώρας του, ανέδειξαν θέμα παρανομίας από την ίδια την Αστυνομία Κύπρου.
Την Κυριακή ο επιχειρηματίας δραπέτευσε από ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Λάρνακας, όπου φρουρείτο από Συμβασιούχο Ειδικό Αστυφύλακα (ΣΕΑ). Εδώ ακριβώς έγκειται και η όποια παρανομία. Οι ΣΕΑ δια νόμου προορίζονται για καθήκοντα που έχουν να κάνουν με μεταναστευτικές ροές.
Διαβάστε επίσης
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο ίδιος ο αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, μόλις ενημερώθηκε για τις συνθήκες υπό τις οποίες διέφυγε της νόμιμης κράτησής του ο φυγάς πριν εντοπιστεί και επανασυλληφθεί, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του. Εκεί αποδίδεται και το γεγονός ότι τέθηκε σε διαθεσιμότητα και αξιωματικός. Σύμφωνα με αστυνομικούς κύκλους, είναι προφανές ότι ο κ. Αρναούτης θεώρησε πως υπάρχουν ενδεχόμενες ευθύνες ανωτέρων για την τοποθέτηση ΣΕΑ σε τέτοιου είδους καθήκοντα.
Η δε δήλωση που έκανε χθες στο «Φ» η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Κυριακή Λαμπριανίδου, είναι σύντομη, αλλά κατατοπιστική. Αφού πρώτα της αναφέραμε ότι η εκτέλεση των συγκεκριμένων καθηκόντων από ΣΕΑ είναι εκτός Νόμου, αρκέστηκε να μας αναφέρει τα ακόλουθα: «Διερευνάται ο λόγος που Ειδικός Συμβασιούχος Αστυφύλακας βρέθηκε να εκτελεί αυτά τα καθήκοντα».
Εδώ να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι επτά Συμβασιούχοι Ειδικοί Αστυφύλακες είχαν μετατεθεί στον σταθμό Πόλεως στη Λάρνακα και -βάσει πληροφόρησής μας, σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν να εκτελούν καθήκοντα άλλης φύσεως, πέραν αυτών που έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό.
Βάσει του Περί Αστυνομίας Νόμου (σ.σ. τροποποίηση 2022), οι ΣΕΑ αξιοποιούνται για ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό. Το σχετικό άρθρο αναφέρει επί λέξει: «Οι τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών διενεργούνται από τον Αρχηγό με βάση τις υπηρεσιακές και επιχειρησιακές ανάγκες της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και γενικά θεμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας».
Ούτε στους σχετικούς κανονισμούς αφήνεται σκιά ως προς τα καθήκοντα των ΣΕΑ. Η υπό αναφορά δευτερογενής νομοθεσία, ξεκαθαρίζει πως τα καθήκοντά τους έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα, οι περί Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών (Διαδικασία Πρόσληψης και Συναφή Θέματα) Κανονισμοί του 2022, αναφέρουν τα ακόλουθα:
«Συμβασιούχος ειδικός αστυνομικός ασκεί τέτοιες εξουσίες και εκτελεί τέτοια βοηθητικά και υποστηρικτικά καθήκοντα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και γενικά θεμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας, που δυνατόν να του ανατεθούν και υπακούει σε όλες τις νόμιμες διαταγές σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων του, τις οποίες δύναται, από καιρό σε καιρό, να λαμβάνει από ανωτέρους του στην Αστυνομία.
(2) Άνευ επηρεασμού της γενικότητας των προνοιών της παραγράφου (1), τα καθήκοντα των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
(α) Περιπολιακή κάλυψη και/ή επιτήρηση πιθανών σημείων διέλευσης παράτυπων
μεταναστών από την πράσινη γραμμή.
(β) Έλεγχο παράτυπων μεταναστών για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν διακινητών ή
τρομοκρατών.
(γ) Μεταφορά, μετακίνηση και συνοδεία παράτυπων μεταναστών.
(δ) Φρούρηση και φύλαξη κέντρων φιλοξενίας και/ή κέντρων πρώτης υποδοχής και/ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστών.
(ε) Απέλαση παράτυπων μεταναστών.
(3) Ο Αρχηγός δύναται, για την εκτέλεση των αναφερόμενων στις παραγράφους (1) και (2) καθηκόντων, να κατανέμει τους συμβασιούχους ειδικούς αστυνομικούς ανάλογα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές και επιχειρησιακές ανάγκες της Αστυνομίας».
Νομοσχέδιο που είχε ετοιμαστεί τον Ιούνιο του 2024 και είχε προωθηθεί στη Βουλή για συζήτηση στη βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου (Απρίλιος 2024), προνοούσε την πρόσληψη ΣΕΑ και την εκτέλεση καθηκόντων φρούρησης («φρούρηση και φύλαξη υποδομών και χώρων»). Το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν αποσκοπούσε μόνο στην αλλαγή των καθηκόντων των ΣΕΑ, αλλά και στην προκήρυξη 65 θέσεων.
Ωστόσο, κατά τη συζήτηση στη Βουλή και συγκεκριμένα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών στις 26/6/2024, είχαν εκφραστεί σοβαρές επιφυλάξεις. Ενδεικτικά ο πρόεδρος της συντεχνίας «ΙΣΟΤΗΤΑ», Νίκος Λοϊζίδης, αν και είχε συμφωνήσει με τη διεύρυνση καθηκόντων των Συμβασιούχων, εντούτοις είχε μιλήσει για ανάγκη προώθησης ενός νομοσχεδίου που θα διευθετεί συνολικά τα ζητήματα με τους ΣΕΑ.
Ενδεικτικά είχε αναφέρει ανάγκη να προστεθεί στους κανονισμούς η αναφορά για «φρούρηση ποινικών κρατουμένων», εξηγώντας ότι αυτό ήδη εφαρμόζεται εν μέρει, χωρίς να αναγράφεται όμως στα καθήκοντα, γεγονός που «καθιστά την υπηρεσία ευάλωτη στη διάπραξη πειθαρχικών ή ποινικών αδικημάτων».
Ο κ. Λοϊζίδης σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι «η συνεχόμενη πρόσληψη συμβασιούχων αστυνομικών χωρίς την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την μοριοδότηση σε αυτούς που είναι ήδη συμβασιούχοι και την οροφή στον αριθμό των συμβασιούχων που προσλαμβάνονται, θα επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας, τόσο σε θέματα εμπιστευτικότητας, όσο και σε θέματα προϋπολογισμού».
Πηγή: philenews.com