Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:29 | 08/10/2024

Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης

Εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή που εντείνουν τους φόβους για ένταση της διεθνούς τρομοκρατίας τα επόμενα χρόνια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιχειρεί να αξιοποιήσει κονδύλια του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναβάθμιση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα κοστίσει 4 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου «στρατηγείου» που θα αναβαθμίσει τις πληροφοριακές υποδομές της Αντιτρομοκρατικής, θα καλύπτει τις ανάγκες τουλάχιστον 150 αναλυτών, θα ψηφιοποιήσει τις ερευνητικές διαδικασίες και θα προσφέρει τη χρήση εξειδικευμένων λογισμικών που θα παρέχουν καλύτερη επεξεργασία μεγάλου όγκου πληροφοριών αλλά και γεωγραφική απεικόνιση δεδομένων σε σύγχρονους χάρτες.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί server room που θα μπορεί να «σηκώσει» τα νέα πληροφοριακά συστήματα, ενώ στο «στρατηγείο» θα δίνουν δεδομένα τρία νέα συστήματα εντοπισμού πινακίδων αυτοκινήτων.

Το σχέδιο προβλέπει ότι συνολικά 50 αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής θα εκπαιδευτούν σε θέματα λογισμικών ανάλυσης πληροφοριών και ψηφιακών δεδομένων, ενώ εφτά αστυνομικοί θα εκπαιδευτούν σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Από τα 4 εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει η υλοποίηση του έργου, έως το 75% δύναται να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.

Πιο αναλυτικά, η αναβάθμιση των υπηρεσιών της Αντιτρομοκρατικής προβλέπει την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- λογισμικά ανάλυσης που θα επιταχύνουν τον τρόπο επεξεργασίας και διαχείρισης των πληροφοριών και εκτιμάται ότι θα επιφέρουν την αύξηση των συλλήψεων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Επιπρόσθετα η διασύνδεση της Αντιτρομοκρατικής. με την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, με τη δημιουργία πλατφόρμας ασφαλούς επικοινωνίας, θα επιταχύνει την ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η εκπαίδευση προσωπικού σε θέματα κυβερνοασφάλειας και διαχείρισης δικτύων. Για τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων κρίνεται επίσης απαραίτητη η δημιουργία ενός σύγχρονου Server Room, όπως και η αναβάθμιση του μηχανογραφικού εξοπλισμού.

Το σχέδιο προβλέπει και την προμήθεια συστημάτων εντοπισμού πινακίδων αυτοκινήτων, που εκτιμάται ότι θα επιτρέψει την απόκτηση κρίσιμων πληροφοριών τόσο κατά την προληπτική επιτήρηση στόχων όσο και κατά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων.

Επίσης προτείνεται η εκπαίδευση 30 αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην έρευνα σκηνής εγκλήματος και εν προκειμένω στον τόπο εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης τους έργου προτείνεται να αγοραστούν σέρβερ, δύο κρυπτοσυσκευές, 71 ηλεκτρονικοί υπολογιστές για την αναβάθμιση του μηχανογραφικού εξοπλισμού και άλλα ηλεκτρονικά είδη.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης η ημερομηνία έναρξης είναι η 14ης Οκτωβρίου 2024, ενώ η ολοκλήρωσή του πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2029.

ieidiseis.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis