Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
14:39 | 13/12/2023

Οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν έναν άνδρα που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ανώτερου κληρικού τον Απρίλιο στο βόρειο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα η δικαστική αρχή.

Στις 26 Απριλίου ο κατηγορούμενος πυροβόλησε και σκότωσε τον αγιατολάχ Αμπάς Αλί Σουλεϊμανί, όταν ο τελευταίος βρισκόταν σε τράπεζα στην πόλη Μπαμπολσάρ, στην επαρχία Μαζανταράν.

Διαβάστε επίσης

Ο δράστης, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή από τις αρχές, ήταν φρουρός ασφαλείας της τράπεζας.

Πλάνα από την κάμερα ασφαλείας που δημοσιεύτηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης τον δείχνουν να πυροβολεί τον αγιατολάχ που καθόταν σε μια καρέκλα.

«Η ποινή με βάση τον κεσάς (ο νόμος της αντεκδίκησης) για τον δολοφόνο του μάρτυρα αγιατολάχ Αμπάς Αλί Σουλεϊμανί εκτελέστηκε σήμερα αφού εγκρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο των δικαστικών αρχών Mizan Online.

Ο κληρικός, 75 ετών, κατείχε τις θέσεις του εκπροσώπου του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του υπευθύνου για τις προσευχές της Παρασκευής σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, ιδίως την Κασάν στο κεντρικό Ιράν και την Ζαχεντάν, πρωτεύουσα του Σιστάν-Μπαλουτσιστάν (νοτιανατολικά). Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 2019.

Ήταν επίσης ένα από τα 88 μέλη της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων, ένα όργανο υπεύθυνο για το διορισμό, την εποπτεία και, ενδεχομένως, την παύση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας.

Τα μέλη της έχουν οκταετή θητεία και περισσότερη επίδραση στην πολιτική του Ιράν σε σχέση με το κοινοβούλιο. Εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία από μια ομάδα υποψηφίων που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος.

Τον Απρίλιο του 2022, δύο κληρικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση με μαχαίρι στη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράν. Ένας 21χρονος ύποπτος τζιχαντιστής, ο Αμπντολατίφ Μοραντί, απαγχονίστηκε δύο μήνες αργότερα για το έγκλημα.

Οι επιθέσεις εναντίον εκπροσώπων του ιρανικού κλήρου είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η πιο πρόσφατη υπόθεση χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2022, όταν ένας ύποπτος τζιχαντιστής τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι δύο σιίτες κληρικούς στην ιερή πόλη Μασχάντ (βορειοανατολικά).

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, ο υψηλότερος ετήσιος αριθμός των τελευταίων οκτώ ετών, σύμφωνα με εκτίμηση της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Iran Human Rights (IHR) που εδρεύει στη Νορβηγία.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis