Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
istock
23:39 | 11/03/2024

Αποκάλυψε μάλιστα, σχολιάζοντας αναλόγως, την πληροφορία ότι «ενώ ήρθε μόνο ένας αστυνομικός, ως ενίσχυση, στην Αχαΐα, την ίδια ώρα 60 αστυνομικοί έφυγαν με απόσπαση προς την Αθήνα και τις αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής για να συνδράμουν στις εκεί ανάγκες»!

Αποκάλυψε επίσης και κάτι ακόμα, εξίσου σοβαρό. Ότι «με έγγραφο που εστάλη, πήραν όλα τα τζιπ που χρησιμοποιούν οι ομάδες ΟΠΚΕ, η Ασφάλεια και άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στην Αχαΐα, και τα πήγαν όλα στην Αθήνα και τα αντικατέστησαν με οχήματα παλαιότερα και χαμηλότερης ιπποδύναμης που δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες και την ίδια επιχειρησιακή ετοιμότητα»!

Διαβάστε επίσης

1

Για το θέμα, μάλιστα, ο κ. Μπέσκος συνέταξε και απέστειλε ήδη αναφορά, τόσο προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, όσο όμως και προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

 

ΔΙΚΥΚΛΙΣΤΕΣ… ΠΕΖΟΙ

Θύμισε επίσης την περίπτωση της ομάδας ΔΙΑΣ που, όπως είπε, διέθετε 7 μηχανές, «αλλά επειδή ήταν στα συνεργεία, οι αστυνομικοί πήγαιναν με τα πόδια ή με περιπολικά και μόλις έκανα αναφορά προς το Υπουργείο και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., μετά από δέκα ημέρες, τις έφτιαξαν».

 

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο κ. Μπέσκος αναφέρθηκε και στον νέο Ποινικό Κώδικα. Αλλά και στην πρόταση του που αφορά στην Κοινωνική Εργασία. Συγκεκριμένα, είπε: «Πρέπει ο Ποινικός Κώδικας να αναπροσαρμοστεί εκ βάθρων και να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες και να λύσει τα προβλήματα που γνωρίζουμε πως υπάρχουν».

Αυτό που τόνισε ήταν ότι υπάρχει αυστηροποίηση στις ποινές για «μικρο»-εγκλήματα, (πχ για πολεοδομικές παραβάσεις που προβλέπονται ποινές δύο ετών, με τον νέο νόμο θα τίθεται θέμα έκτισης της ποινής), αλλά αυτό που κατ’ εκείνον πρέπει να δούμε είναι ότι σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει και ο θεσμός της κοινωνικής υπηρεσίας. Ο θεσμός αυτός δεν υπάρχει στη χώρα μας γιατί δεν υπάρχουν υποδομές, όπως εξηγεί. Υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχος νόμος υπάρχει στην Ελλάδα, απλά είναι σε αναστολή εξαιτίας της έλλειψης υποδομών. «Με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο και άρα να καταλήγουμε στην ‘εύκολη’ λύση ότι… θα πας στη φυλακή».

Και βλέπουμε, έτσι, με βάση και τον προηγούμενο νόμο, να υπάρχουν περιπτώσεις κλεπτών κατ’ εξακολούθηση, ρομά και άλλων, οι οποίοι ούτε φυλακή πήγαιναν, ούτε σταματούσαν το έγκλημα, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η δράση και το πρόβλημα των ασταμάτητων αδικημάτων, όπως κλοπές, διαρρήξεις κ.λπ..

Δεν μπορεί επειδή δεν υπάρχουν υποδομές «και δεν έχει φροντίσει το κράτος για αυτό», τονίζει ο κ. Μπεσκος, να μην εφαρμόζουμε την δυνατότητα της κοινωνικής υπηρεσίας και να έχουμε σε χρήση αυτή την εναλλακτική στους τρόπους έκτισης της ποινής, όπως, δηλαδή, είναι η μετατροπή της ποινής σε κοινωφελή εργασία. «Δεν μπορεί να έχεις σε αδράνεια αυτή την εναλλακτική και να οδηγούμαστε σε μία γενίκευση και να τους οδηγούμε όλους σε μία φυλακή».

Ο κ. Μπέσκος τάσσεται ανοιχτά υπέρ της εφαρμογής της κοινωνικής εργασίας εξηγώντας ότι μπορούν να υπάρχουν Επιμελητές οι οποίοι θα παρακολουθούν τον τρόπο έκτισης της ποινής, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να υπάρχει ακόμα και επιμόρφωση.

 

ΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ

Επίσης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου αποκαλύπτει την άλλη σοβαρή διάσταση που υπάρχει στον χώρο του εγκλήματος ή του «μικρο»-εγκλήματος. Λέγοντας: «Βάζουν ανήλικους, επειδή για τους ανήλικους ο νόμος είναι πιο ελαστικός. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Αναλύοντας αυτό το θέμα, ο κ. Μπέσκος διευκρίνισε ότι οι βασικοί υπαίτιοι του εγκλήματος «βάζουν τα παιδιά μπροστά προκειμένου να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση, διότι δεν πάνε φυλακή, αλλά υφίστανται κάποια περιοριστικά μέτρα».

Πηγή: politeianews.gr

 

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis