Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
περιπολικο
13:00 | 01/07/2024

Από «το περιπολικό δεν είναι ταξί» στην ημερήσια φύλαξη θυμάτων σε επικίνδυνα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Μόλις τέσσερις ημέρες από τη δολοφονία της Κυριακής έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, φαίνεται ότι χρειάστηκε η ΕΛ.ΑΣ., για να αλλάξει ριζικά τη διαχείριση των ενδοοικογενειακών περιστατικών, σε ολόκληρη τη χώρα. Από την ημέρα της δημοσιοποίησης των σοκαριστικών ηχητικών και οπτικών ντοκουμέντων της δολοφονίας μέχρι και τα τέλη του Ιουνίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες διαχειρίζονται σχεδόν ένα περιστατικό την ημέρα, συνδράμοντας με φύλαξη σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Διαβάστε επίσης

Μόνο στην Αττική, όπου τα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας διαχειρίζονται τον μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών, από τις 5 Απριλίου έως και τις 20 Ιουνίου, σε 40 περιπτώσεις, έχουν διατεθεί περιπολικά για τη φύλαξη θυμάτων. Ενα, κάθε δύο ημέρες. Πρόκειται για περιστατικά που χαρακτηρίζονται από τις Αρχές ως δυνητικά «επικίνδυνα» και κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει αστυνομική παρουσία στο σπίτι του εκάστοτε θύματος. «Η φύλαξη υπάρχει μέχρι το πέρας της δικαστικής διαδικασίας και στη συνέχεια μέχρι το θύμα να αισθανθεί ότι είναι ασφαλές», αναφέρουν αστυνομικές πηγές, σε ερώτηση για τον μέσο χρόνο παραμονής των περιπολικών που ανταποκρίνονται στα περιστατικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, η Αστυνομία έχει κληθεί για φύλαξη θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας σε 68 περιπτώσεις σε όλη τη χώρα, από τις αρχές Απριλίου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Τα 26 περιστατικά έχουν καταγραφεί τον Απρίλιο, ενώ από 21 φορές έχουν συνδράμει για ανάγκη φύλαξης πανελλαδικά τον Μάιο και τον Ιούνιο. Εκτός από την «πρωταθλήτρια» Αττική, διψήφιος αριθμός τέτοιων περιστατικών έχει σημειωθεί στην Ηπειρο, όπου σε 11 περιπτώσεις περιπολικά κλήθηκαν για φύλαξη θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Ανοίγουν στόματα

Κι αν ο αριθμός των περιπτώσεων φύλαξης θυμάτων αυξάνεται σημαντικά, οι στατιστικές αποτελούν… σταγόνα στον ωκεανό, σε σύγκριση με τις υποθέσεις που διαχειρίζονται καθημερινά τα 63 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, σε όλη την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ., μόνο τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 υπήρξαν 5.766 συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Κατά μέσο όρο, ξεπερνούσαν τις 38 κάθε ημέρα του έτους. Το ίδιο διάστημα, ο αριθμός των υποθέσεων εκτοξεύτηκε κατά 67%, σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023!

«Αυτό είναι ενθαρρυντικό, γιατί ανοίγουν στόματα. Για πρώτη φορά στη χώρα μας γίνεται μια τόσο σπουδαία δουλειά. Κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες ανοίγουν τα στόματα και μιλούν. Και πλέον οι κλειστές πόρτες κάθε μέρα ανοίγουν όλο και περισσότερο και καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ενδοοικογενειακής βία γυναικών και παιδιών και γενικότερα ευάλωτων ανθρώπων», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ότι περισσότερες από 2.000 γυναίκες έχουν εγκαταστήσει στα κινητά τους τηλέφωνα το «κουμπί πανικού» (panic button), την εφαρμογή άμεσης ειδοποίησης της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση κινδύνου. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε εβδομάδα, περίπου 10-20 γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας ζητούν την εγκατάσταση, αφού ενημερώνονται από τα αρμόδια Γραφεία.

«Αιμορραγούσα»

«Τον παρακαλούσα να με πάει σε κάποιο νοσοκομείο και να μου δώσει το κινητό μου προκειμένου να ειδοποιήσω την αδελφή μου ή κάποιον δικό μου. Ο ίδιος δεν ανταποκρινόταν σε τίποτα από όλα αυτά, παρότι του έλεγα ότι θα πεθάνω, γιατί αιμορραγούσα πάρα πολύ! Ακόμα και τα ρούχα μου είχαν γεμίσει αίματα», περιέγραφε, πριν από λίγες ημέρες, στους αστυνομικούς η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα, λίγες ώρες μετά την άγρια επίθεση που δέχτηκε από τον γνωστό ποινικολόγο. Ο 52χρονος, που προφυλακίστηκε για το σοκαριστικό περιστατικό, ήταν μία από τις εκατοντάδες συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία που έχουν καταγραφεί μέσα στον Ιούνιο.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 960 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης και διαχειρίστηκαν 516 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 347 συλλήψεις. Σε 135 γυναίκες, χορηγήθηκε η εφαρμογή του «panic button», ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν 9 θύματα σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και 31 σε ιατροδικαστή ή νοσοκομείο.

«Με χαστούκισε»

Ανάμεσά τους και μία 30χρονη δημοσιογράφος της ΕΡΤ, η οποία κατέληξε στο ΚΑΤ, με κάταγμα στο πρόσωπο, από τα βίαια χτυπήματα του συντρόφου της. Ο 45χρονος δράστης, επίσης δημοσιογράφος της Δημόσιας Τηλεόρασης, ο οποίος παύθηκε από τη θέση του, συνελήφθη από τους αστυνομικούς, ενώ φέρεται να υπάρχει καταγγελία για παλαιότερο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και από πρώην σύντροφό του.

«Με χαστούκισε, με έσπρωξε και με τράβηξε από τα μαλλιά. Πήγα στο ΚΑΤ και στη 01.18 τα ξημερώματα της Δευτέρας άρχισε να μου στέλνει υβριστικά και απειλητικά μηνύματα, ενώ βρισκόμουν στο νοσοκομείο. Μου έλεγε ότι ήταν κάτω από το σπίτι μου και ότι θέλει να μου μιλήσει. Το απόγευμα της Δευτέρας, στις 20.30, άρχισε να με καλεί στο τηλέφωνο, κάτι που μου προκάλεσε φόβο και ανησυχία. Στις 23.00 το βράδυ, επικοινώνησα με την εν διαστάσει σύζυγό του και με ενημέρωσε ότι κι αυτήν την απείλησε μέσω τηλεφώνου», φέρεται να κατέθεσε στις Αρχές η 30χρονη, που με δικό της αίτημα μεταφέρθηκε σε safe house, της Αστυνομίας. Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένο χώρο, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειάς τους. Οι χώροι αυτοί, που έχουν δημιουργηθεί σε κάθε περιφέρεια σε όλη την επικράτεια, φυλάσσονται από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ, σε συνεργασία με τις δομές του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και άλλους κρατικούς και μη κρατικούς κοινωνικούς φορείς, παρέχεται στα θύματα κάθε αναγκαία υποστήριξη.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Κλειδώθηκε στο αμάξι για να σωθεί

Κλειδώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό της μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της από τον 44χρονο σύζυγό της και, όταν ξημέρωσε, ζήτησε σε κατάσταση σοκ βοήθεια από το «Χαμόγελο του Παιδιού». Το τρομακτικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Ηράκλειο Κρήτης. Η 31 ετών μητέρα κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση από τον σύζυγό της μέσα στο αυτοκίνητο, με τον 44χρονο να χειροδικεί εις βάρος της και να προσπαθεί να χτυπήσει το κεφάλι της στο ταμπλό του οχήματος. Αστυνομικοί, που ειδοποιήθηκαν για το συμβάν, έσπευσαν στη διεύθυνση κατοικίας της γυναίκας και τη μετέφεραν με ασφάλεια στο Αστυνομικό Μέγαρο, όπου κατέθεσε με λεπτομέρειες τα όσα είχαν προηγηθεί. Στο κινητό της τηλέφωνο, εγκαταστάθηκε το «panic button», ενώ οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του 44χρονου. Το σοκαριστικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας έρχεται να προστεθεί στα συνολικά 498 που έχουν καταγραφεί στην Κρήτη το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Για αυτά έχουν συλληφθεί 338 κακοποιητές.

eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis