Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ αποτέλεσαν τον κινητήριο μοχλό των κινητοποιήσεων των ενστόλων. Η προαναγγελία για αύξηση 20% στην ωριαία αποζημίωση για τη νυχτερινή υπηρεσία μπορεί να φάνταζε στους πολίτες ως κάτι εντυπωσιακό, ωστόσο οι αστυνομικοί γνώριζαν πως το 20% του 2,77 ευρώ ανά ώρα ήταν πενιχρό μπροστά στις ανάγκες των ενστόλων.
Διαβάστε επίσης
Ως εκ τούτου, οι νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2025, για την αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος αλλάζουν άρδην το κλίμα στις τάξεις των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλωστε, το επάγγελμα του αστυνομικού και των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας αποχαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, το 1995.
Ετσι, 29 χρόνια μετά γίνεται το πρώτο βήμα για την εξισορρόπηση των μισθολογικών ανισοτήτων, οι οποίες οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο με την κατάργηση των Δώρων κατά την περίοδο της οικονομικής ύφεσης.
Ένστολοι: Οριζόντιο μέτρο και ανισότητα
Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, πάνω από 150 χιλιάδες ένστολοι πρόκειται να λάβουν από την 1η Ιουλίου του 2025 το ποσό των 100 ευρώ μηνιαίως κατόπιν σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Εξ αυτών, οι 79.677 είναι στρατιωτικοί, οι 52.954 αστυνομικοί, οι 8.161 λιμενικοί και 12.448 στελέχη της Πυροσβεστικής.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες των «Παραπολιτικών», η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών ήταν σημαντική και έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις βρέθηκε η «χρυσή τομή». «Ήταν απαραίτητο, διότι έχουμε φτάσει σε σημείο όπου πολλοί συνάδελφοι αποχωρούν από το Σώμα», τονίζει στα «Π» ο επί τρεις δεκαετίες συνδικαλιστής Δημήτρης Καραγιαννόπουλος, πρώην πρόεδρος του Κέντρου Ερευνας Υγείας της ΠΟΑΣΥ. «Παραιτούνται τόσο από την Αστυνομία όσο και από τις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς βρίσκουν περισσότερα χρήματα είτε στην Ελλάδα (σ.σ.: στον ιδιωτικό τομέα) είτε στο εξωτερικό». Παρ’ όλα αυτά ο κ. Καραγιαννόπουλος έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου ενόψει της μισθολογικής σύγκλισης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το 2027, τονίζοντας πως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αντιμετωπίζονται άνισα, καθώς δεν λαμβάνουν τον περίφημο 13ο και 14ο μισθό από την εποχή της οικονομικής ύφεσης. «Δεν είναι τυχαίο πως στρατιωτικοί γιατροί παραιτούνται μαζικώς, καθώς μπορούν να βρουν καλύτερα χρήματα στον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ άλλων, χάνουμε και επιστημονικό προσωπικό», συμπλήρωσε.
Κλιμάκωση
Η άσκηση πιέσεων πάντως έχει αποφέρει μια σειρά από ευεργετικά μέτρα για τους αστυνομικούς, που θα έρθουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025. Από 1ης/1 αναμένεται η αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης στη νυχτερινή απασχόληση της τάξεως του 20% (περίπου 50 λεπτά του ευρώ ανά ώρα), ενώ αυτή κυμαίνεται από 26 έως 64 ώρες τον μήνα.
Παράλληλα, η γενική αναπροσαρμογή επιδόματος τέκνου ευεργετεί και τους ενστόλους, καθώς από 1ης/1 αναμένεται αύξηση 17 ευρώ ανά παιδί, ενώ έμμεση αύξηση προβλέπεται και από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% (για τους εργαζομένους), η οποία μεταφράζεται στο ποσό των 10 ευρώ μηνιαίως. Ακολουθεί την 1η/4 η αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα συμπαρασύρει τους εισαγωγικούς μισθούς των αστυνομικών, με την αύξηση να εκτιμάται περί τα 20 με 30 ευρώ, ανάλογα με τα κλιμάκια και τα χρόνια υπηρεσίας. Τέλος, την 1η/7 αναμένεται και το επίδομα επικινδυνότητας.
Συνεχείς διαβουλεύσεις
Οι επαφές μεταξύ των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών και της Πολιτείας συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, και εκπρόσωποι του Δ.Σ. της ομοσπονδίας είχαν την Τετάρτη νέα συνάντηση με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Δημήτριο Μάλλιο. Οι δύο πλευρές εξέτασαν επισταμένως το ζήτημα της διασφάλισης των οικογενειών των αστυνομικών, στο πλαίσιο σχηματισμού τροπολογίας, η οποία θα προνοεί για τα ορφανά και τις συζύγους των αστυνομικών σε περίπτωση θανάτου του ενστόλου. Ο αρχηγός, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», υιοθέτησε την πρόταση της ΠΟΑΣΥ και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης και της Παρασκευής αναμενόταν να ακολουθήσουν διαδοχικές συσκέψεις με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στην τελική ευθεία μέχρι την υποβολή της νομοθεσίας προς ψήφιση στη Βουλή. «Το οικονομικό δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που απασχολεί τους αστυνομικούς», υποστήριξε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, υπογραμμίζοντας τη διασφάλιση των οικογενειών των αστυνομικών, καθώς μόνο το 2023 τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος. «Είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση των οικογενειών των αστυνομικών η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων προβλέψεων γι’ αυτές τις περιπτώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Γερακαράκος.
*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά
Σπυρος Δαρσινος
Πηγή: parapolitika.gr