Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
23:44 | 05/05/2024

Το γερμανικό Spiegel προειδοποιεί ότι η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» κινδυνεύει α μείνει χωρίς πλοία, τρεις μήνες μετά την έναρξή της.

Το Spiegel επικαλείται εμπιστευτικό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες του επιχειρησιακού διοικητή της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης αντιναύαρχου Βασίλειου Γρυπάρη.

Διαβάστε επίσης

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κ. Γρυπάρης προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως μετά την απόσυρση της γερμανικής φρεγάτας «Hessen», μόνο τρία πολεμικά πλοία θα είναι στη διάθεσή του για τους επόμενους μήνες με αποτέλεσμα να μη μπορεί πλέον να εκπληρώσει την αποστολή της προστασίας των πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι.

Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, ο Έλληνας διοικητής έκανε αρχικά ένα θετικό ισοζύγιο 100 ημερών της αποστολής. Από την έναρξη της επιχείρησης Ασπίδες τον Φεβρουάριο, τα πολεμικά πλοία που αναπτύχθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής φρεγάτας «Hessen», συνόδευσαν 96 εμπορικά πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Δώδεκα drones καταρρίφθηκαν από τους Χούθι και ένας πύραυλος εξουδετερώθηκε από την αεράμυνα των πολεμικών πλοίων. Τέσσερις από αυτές τις καταρρίψεις έγιναν από τη γερμανική φρεγάτα που ολοκλήρωσε την αποστολή της στις 20 Απριλίου και επέστρεψε στη Γερμανία.

Ξέμεινε από πλοία ο Γρυπάρης

Μετά την αναχώρηση της φρεγάτας "Hessen" στα τέλη Απριλίου, ο κ. Γρυπάρης διαθέτει μόνο τρία πολεμικά πλοία στη διάθεσή του για τους επόμενους μήνες. Ο μικρός στόλος που απέμεινε μπορεί να συνοδεύσει το πολύ τέσσερα εμπορικά πλοία την ημέρα μέσω του στενού Bab al-Mandab στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης. Χρειάζεται για την αποστολή του τουλάχιστον δέκα πολεμικά πλοία. Απαραίτητη χρίζεται επίσης και η αεροπορική υποστήριξη από ένα drone ή ένα αεροσκάφος ναυτικής αναγνώρισης καθώς ο κίνδυνος που θέτουν οι επιθέσεις των Χούθι είναι πιο έντονος από ποτέ.

Στα τέλη Απριλίου, όπως αποκάλυψε ο διοικητής, οι Χούθι κατάφεραν για πρώτη φορά να κορεστεί η αεράμυνα των πλοίων της ΕΕ με ένα σμήνος από drones και να καταστρέψουν ένα εμπορικό πλοίο. Τα πολεμικά πλοία έχουν σύγχρονες αντιαεροπορικές άμυνες που μπορούν να εμπλέξουν πολλούς στόχους ταυτόχρονα αλλά ένα σμήνος από drones, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί ακόμα και από τα πιο ισχυρά συστήματα.

iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis