Η επιστολή που ακολουθεί εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Policenet.gr από αναγνώστη μας:
"Γεια σας. Θέλω να αναφέρω ένα θέμα που πιστεύω αφορά πολλούς συναδέλφους.
Διαβάστε επίσης
Αφορά το πρόγραμμα "Σπίτι μου". Στις προϋποθέσεις αναφέρονται ότι πρέπει η κατοικία που θα επιλεγεί να είναι στον τόπο εργασίας του ενδιαφερομένου.
Στην περίπτωση όμως των αστυνομικών όμως ο τόπος εργασίας τους δεν είναι οριστικός. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρει κάποια στιγμή μετάθεση στον τόπο συμφερόντων του. Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει σχετική παρέμβαση από το αρχηγείο της Ελληνικής αστυνομίας για το θέμα και να μπορούν οι αστυνομικοί να αγοράσουν σπίτι με αυτό το πρόγραμμα τουλάχιστον και στον τόπο συμφερόντων τους."
Για το ζήτημα που έθεσε με την ανωτέρω επιστολή του ο αναγνώστης μας, το Tμήμα Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Δ.ΥΠ.Α. διευκρινίζει τα ακόλουθα:
Τα κριτήρια επιλεξιμότητας του ακινήτου που θα αγοράσει ο εκάστοτε δικαιούχος μέσω του προγράμματος περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 4 του ν. 5006/2022 και είναι τα εξής:
α) να χρησιμοποιηθεί ως κύρια (πρώτη) κατοικία,
β) να έχει αξία μέχρι διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, όπως αυτή προσδιορίζεται στο συμβόλαιο αγοράς
γ) να έχει μέγεθος έως 150 τ.μ.
δ) να βρίσκεται επί οικοδομής με παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη κατά τον χρόνο της αγοράς
ε) να βρίσκεται εντός οικιστικής περιοχής και
στ) η αγορά του να μη γίνεται από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή ή από σύζυγο ή πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή.
Πέραν των ανωτέρω, δεν τίθενται λοιπά κριτήρια για το ακίνητο προς αγορά.
Αντιθέτως, το κριτήριο της σύνδεσης του ακινήτου με τον τόπο εργασίας του αιτούντος δεν αφορά το προς αγορά ακίνητο, αλλά αποτελεί ένα εκ των κριτηρίων καταλληλόλητας τυχόν υφιστάμενου ακινήτου του αιτούντος, όπως αυτά προσδιορίζονται στην περ. δ' της παρ. 1 του άρθρου 3 της υπ' αριθμ. 189/2023 ΚΥΑ (Β' 1180) και αποσκοπούν στο να διαπιστωθεί εάν το ήδη υπάρχον ακίνητο καλύπτει ή όχι τις στεγαστικές του ανάγκες.