Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
αστυνομικος
07:59 | 23/04/2024

Η επιστολή που ακολουθεί εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Policenet.gr:

Αγαπητό Policenet of Greece,

            Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνεχή ενημέρωση που μας προσφέρετε αλλά και γιατί μας δίνετε τη δυνατότητα να ακουστούν οι δικές μας σκέψεις ,η δική μας αλήθεια στον υπόλοιπο κόσμο. Επιτρέψτε μου να απευθυνθώ σε όλους τους συναδέλφους και να τους ευχηθώ δύναμη, υπομονή και κουράγιο για τη μάχη που δίνουν καθημερινά στο πεζοδρόμιο.

            Είμαι αστυνομικός που έχει μεταταχθεί στη κατάσταση της μονίμου διαθεσιμότητας (Άρ. 10 , Ν. 3938/2011 ) λόγω τραυματισμού μου  εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα αυτής.Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί κατάσταση συνταξιοδότησης αλλά έχει τον χαρακτήρα τιμητικής διακρίσεως, εξομοιουμένης κατά νομικό πλάσμα προς την κατάσταση των εν ενεργεία αστυνομικών. Σύμφωνα με το παλιό βαθμολόγιο της ΕΛ.ΑΣ. οι αστυφύλακες ανακριτικοί υπάλληλοι του Ν. 2226/1994 αποστρατεύονταν στους βαθμούς του Υπαστυνόμου Β' και Υπαστυνόμου Α' εκτός οργανικών θέσεων. Για αυτό το λόγο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 330/47 οι αστυνομικοί της μονίμου διαθεσιμότητας εξελίσσονταν έως το βαθμό του Υπαστυνόμου Β’ χωρίς να δικαιούνται περαιτέρω εξέλιξη.

            Πρόσφατα ψηφίστηκε το νέο Π.Δ. 82/2021 τροποποιώντας τον Ν. 3686/08 που προβλέπει την βαθμολογική εξέλιξη των αστυνομικών. Πιο συγκεκριμένα οι Αστυφύλακες ανακριτικοί υπάλληλοι με την εφαρμογή του νέου βαθμολογίου θα κερδίσουν ένα έτος για την προαγωγή στο βαθμό του Αρχιφύλακα και του Ανθυπαστυνόμου. Συγκεκριμένα, με το παλιό βαθμολόγιο η προαγωγή στο βαθμό του Υπαρχιφύλακα, Αρχιφύλακα και Ανθυπαστυνόμου γινόταν με τη συμπλήρωση 10, 15 και 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας, ενώ με το νέο βαθμολόγιο θα γίνεται με τη συμπλήρωση 10, 14 και 24 έτη πραγματικής υπηρεσίας.

Με το νέο βαθμολόγιο οι συγκεκριμένοι Ανθυπαστυνόμοι προάγονται με τη συμπλήρωση τριάντα τριών (33) ετών πραγματικής υπηρεσίας, στο βαθμό του Υπαστυνόμου Β', ύστερα από αίτησή τους.

Στη συνέχεια με τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό του Υπαστυνόμου Β, προάγονται στο βαθμό του Υπαστυνόμου Α΄, χωρίς να δικαιούνται περαιτέρω προαγωγή.

Εν όψει αυτεπάγγελτης αποστρατείας, με το παλιό βαθμολόγιο όσοι καταλαμβάνονταν από το όριο ηλικίας αποστρατεύονταν στους βαθμούς του Υπαστυνόμου Β' και Υπαστυνόμου Α' εκτός οργανικών θέσεων, ενώ με το νέο βαθμολόγιο, όταν καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας προάγονται, οι μεν Υπαστυνόμοι Β' στους βαθμούς του Υπαστυνόμου Α΄ και Αστυνόμου Β', οι δε Υπαστυνόμοι Α΄ στο βαθμό του Αστυνόμου Β', εκτός οργανικών θέσεων.

Στο συγκεκριμένο βαθμολόγιο δεν έχουν συμπεριληφθεί οι αστυνομικοί της μονίμου διαθεσιμότητας οι οποίοι θα έπρεπε να εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του Υ/Α’ και αυτό γιατί η κατάσταση της μονίμου διαθεσιμότητας δεν αποτελεί κατάσταση συνταξιοδότησης αλλά έχει τον χαρακτήρα τιμητικής διακρίσεως, εξομοιουμένης κατά νομικό πλάσμα προς την κατάσταση των εν ενεργεία αστυνομικών. Στις κρατήσεις που έγιναν σε όλο το αστυνομικό προσωπικό λόγω της κρίσης το αρμόδιο Υπουργείο δεν τους ξέχασε. Οι κρατήσεις έγιναν κανονικά και αναλογικά του βαθμού που έφεραν. Στο νέο βαθμολόγιο λοιπόν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί ξεχάστηκαν? Θέλω να πιστεύω πως πρόκειται για παράλειψη και δεν έγινε εσκεμμένα για εξοικονόμηση χρημάτων.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας υπενθυμίσω ότι οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς της μονίμου διαθεσιμότητας φέρουν βαριά τραύματα, ακρωτηριασμούς και αναπηρίες που τα υπέστησαν εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα αυτής. Πολλοί από αυτούς όπως και εγώ δεν έχουμε αποζημιωθεί από τα αστικά δικαστήρια διότι το σύστημα της δικαιοσύνης προβλέπει να διεκδικήσω την αποζημίωση μου από εκείνους που με έφεραν στην κατάσταση αυτή και όχι λόγω εργατικού ατυχήματος. Σημειωτέον δε ότι οι εν λόγω κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας παμψηφεί ένοχοι κυκλοφορούν ελεύθεροι με ενάμιση χρόνο φυλακή. Λόγω του νέου Π.Κ. αποφυλακίστηκαν με εγγύηση που το δικαστικό σύστημα τους επέτρεψε να πληρώσουν και με δόσεις (!).

            Κάπου εδώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι δεν μετατάχθηκα στην κατάσταση της μονίμου διαθεσιμότητας αμέσως μετά από 2 μήνες εντατικής  και ενάμιση χρόνο συνολικά  σε τρία νοσοκομεία της χώρας μας. Παρά την απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος μου λόγω της μεγάλης μου αγάπης για την ΕΛ.ΑΣ. επέστρεψα σε υπηρεσία γραφείου λόγω της αναπηρίας μου η οποία με έχει καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξίδιο. Επίσης όντας σε υπηρεσία γραφείου έδωσα εξετάσεις για την Αρχιφυλάκων καθηλωμένος στην αναπηρική καρέκλα και ήμουν επιτυχών. Λόγω χειροτέρευσης της υγείας μου αναγκάστηκα να βγω σε αναρρωτικές άδειες και αργότερα στη κατάσταση της μονίμου διαθεσιμότητας με το βαθμό του Ανθυπαστυνόμου. Εάν συνέχιζα στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ. η βαθμολογική μου εξέλιξη θα ήταν μέχρι το βαθμό του Α/Β’ με το παρόν βαθμολόγιο. Παρ’ όλα αυτά οι εν λόγω βαθμοί του Αρχιφύλακα (Π.Δ. 82/2006) και Ανθυπαστυνόμου ανακλήθηκαν πράγμα που δε προβλέπεται από καμία  διάταξη νόμου διότι έπαθα ότι έπαθα σαν αστυφύλακας και όπως ορίζει το Ν.Δ. 330/47 πρέπει να εξελιχθώ βαθμολογικά από τον βαθμό που έφερα την ημέρα του συμβάντος.

Και στις δύο περιπτώσεις λοιπόν παρατηρείται η αδικία εις βάρος των συναδέλφων που βρίσκονται στην κατάσταση της μονίμου διαθεσιμότητας.

Κάποιος διαβάζοντας την εν λόγω επιστολή πιθανόν να σκεφτεί ότι έχω εμμονή με τους βαθμούς. Όχι δεν έχω κάποια εμμονή. Το εν λόγω θέμα έχει να κάνει με την ηθική δικαίωση των θυμάτων αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα αυτής. Αυτούς τους συναδέλφους  η φυσική και πολιτική ηγεσία πρέπει να τους δείξει ότι είναι δίπλα τους τους υπολογίζει και δεν τους ξεχνά. Οι περισσότεροι έχασαν πολλά και κάθε μέρα παλεύουν για την υγεία τους.

Αξιότιμοι κκ. Πρωθυπουργέ, Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη θα σας παρακαλούσα να επανεξετάσετε το εν λόγω ζήτημα και να συμπεριλάβετε τους αστυνομικούς της μονίμους διαθεσιμότητας στο νέο βαθμολόγιο τροποποιώντας το Άρ. 6 του Ν.Δ. 330/47 δίνοντας τους την δυνατότητα να εξελιχθούν μέχρι το βαθμό που προβλέπεται για τους υπόλοιπους αρτιμελής και υγιής συναδέλφους. Δεν υπάρχει η ψυχική δύναμη  ούτε και η σωματική για τους περισσότερους να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

 

Ζητώ συγγνώμη αν σας κούρασα με την μακροσκελή επιστολή μου και σας ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώσατε να την διαβάσετε. Ελπίζω να εισακουστούν όσα προείπα σε αυτούς που πρέπει.

Με εκτίμηση

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis