Η λεκτική και σωματική κακοποίηση των ερασιτεχνών διαιτητών στην Αγγλία γίνεται τόσο σοβαρή που κινδυνεύουν ζωές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Διαιτητών της χώρας, Πολ Φιλντ.
Ένα ερωτηματολόγιο του BBC στο οποίο απάντησαν περισσότεροι από 900 ερασιτέχνες διαιτητές αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα κακοποίησης και εκφοβισμού με πολλαπλές περιπτώσεις απειλών θανάτου.
«Μια μέρα σε αυτή τη χώρα ένας διαιτητής θα χάσει τη ζωή του/της. Συνέβη στην Ολλανδία πριν από μερικά χρόνια και άλλαξαν πραγματικά την κουλτούρα τους στο ποδόσφαιρο», είπε ο Πολ Φιλντ στο BBC.
Διαβάστε επίσης
Από τους 927 ερωτηθέντες, οι 908 δήλωσαν ότι είχαν υποστεί λεκτική κακοποίηση είτε από θεατές, είτε από παίκτες, από προπονητές ή από προπονητές, με σχεδόν 300 να λένε ότι είχαν υποστεί σωματική κακοποίηση.
Επίσης 57 δήλωσαν ότι είχαν δεχτεί απειλές θανάτου εναντίον τους ή της οικογένειάς τους, με σχεδόν τους μισούς από αυτούς που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο να δηλώνουν ότι ανησυχούν για την ασφάλειά τους.
Από τους 122 διαιτητές ηλικίας 17 ετών και κάτω που απάντησαν, περισσότεροι από 100 είπαν ότι υπέστησαν λεκτική κακοποίηση.
Απαντώντας στην έρευνα, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA), είπε ότι η κακοποίηση των διαιτητών ήταν «εντελώς απαράδεκτη».
«Μέσω ισχυρότερων κυρώσεων, κορυφαίων καινοτομιών και μιας νέας τριετούς στρατηγικής διαιτησίας που έρχεται σύντομα, είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και να οικοδομήσουμε ένα ασφαλέστερο και περιεκτικό περιβάλλον για τους διαιτητές μας για να έχουν χαρούμενες και ικανοποιητικές μακροχρόνιες εμπειρίες ως διαιτητές», είπε.
Πέρυσι η FA τιμώρησε 380 παίκτες και προπονητές επειδή επιτέθηκαν ή απειλούσαν διαιτητές και διαιτητές αγώνων.
Όμως ο Φιλντ είπε ότι το πρόβλημα κλιμακώνεται και ότι φοβάται για την ευημερία των διαιτητών του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
«Νέες γυναίκες διαιτητές κακοποιούνται λόγω της φυσικής τους εμφάνισης, άτομα από εθνικές μειονότητες για το χρώμα ή τη θρησκεία τους και αυτό το σύστημα κακοποίησης φαίνεται να γίνεται αποδεκτό το Σάββατο ή την Κυριακή το πρωί», είπε στο BBC.
Η κατάχρηση των διαιτητών δεν είναι πρόβλημα μόνο στην Αγγλία. Το 2012, ο Ολλανδός διαιτητής Ρίτσαρντ Νιουβενχούιζεν κατέρρευσε και αργότερα πέθανε, μετά από γροθιές και κλωτσιές από παίκτες μετά από έναν αγώνα βάσης στο Άμστερνταμ στον οποίο έπαιζε ο γιος του.
Α. Βαζογάννης
ΑΠΕ-ΜΠΕ