Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 22/02/2022

Οι διασώστες περιγράφουν τις δυσκολίες της επιχείρησης εντοπισμού των αγνοούμενων μετά τη φωτιά στο Euroferry Olympia

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωστών της ΕΜΑΚ που συμμετέχουν στην επιχείρηση εντοπισμού τυχών επιζήσαντων από τη μεγάλη φωτιά στο Euroferry Olympia καθώς στα λόγια τους αποτυπώνεται η μεγάλη δυσκολία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν κάποιον από τους 10 αγνοούμενους.

«Είναι σαν να μπαίνεις μέσα σε τούνελ με εμπόδια και να μη βλέπεις στους δέκα πόντους μπροστά» λέει χαρακτηριστικά στην Καθημερινή ένας από τους διασώστες. «Είναι μικρή η απόσταση που μπορείς να διανύσεις. Άμα μπεις πιο βαθιά είσαι στα τυφλά τελείως. Θα βγεις να πάρεις άλλη μπουκάλα, θα ξαναμπείς, είναι άθλος» προσθέτει ο ίδιος για τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν στο Euroferry Olympia.

«Φοβόμασταν μην λιώσουν τα παπούτσια μας βλέποντας αυτές τις θερμοκρασίες» συμπληρώνει ο διασώστης καθώς ακόμη και χθες, Δευτέρα, τέσσερις ημέρες, δηλαδή, μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι θερμικές κάμερες κατέγραψαν θερμοκρασίες έως και 300 βαθμούς Κελσίου στην πλώρη ενώ στην πρύμνη οι τιμές έπεφταν στο μισό.

Οι διασώστες για την ώρα έχουν επιχειρήσει στο κατάστρωμα 1 εκεί όπου βρισκόταν το φορτηγό του 22χρονου Λευκορώσου που εντοπίστηκε ζωντανός και στο κατάστρωμα 2 εκεί όπου, δηλαδή, εντοπίστηκε νεκρός στην καμπίνα ο 58χρονος Έλληνας οδηγός φορτηγού. Αντίθετα δεν είναι ακόμα εφικτή, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η πρόσβαση στο κατάστρωμα 3 εκεί από όπου, κατά τον καπετάνιο, εκδηλώθηκε η φωτιά.

Στελέχη της Πυροσβεστικής προσθέτουν, δε, ότι υπάρχουν και άλλες δυσκολίες στην επιχείρηση όπως ο όγκος του πλοίου που έχει μήκος 185 μέτρα.

Στα video που δόθηκαν στην δημοσιότητα, φαίνεται η τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει η φωτιά, καθώς έχει παραμορφώσει το πλοίο ενώ οι νταλίκες έχουν καεί ολοσχερώς.

Δείτε τα video:

Να σημειωθεί πως το πλοίο έχει ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κέρκυρας και σε ασφαλή απόσταση από την ξηρά ενώ οι προσπάθειες της πυροσβεστικής επικεντρώθηκαν τις προηγούμενες στην ψύξη των μεταλλικών επιφανειών του πλοίου με ψεκασμό νερού, προκειμένου οι θερμοκρασίες στο Euroferry Olympia, οι οποίες είχαν φτάσει ακόμα και στους 600 βαθμούς Κελσίου, να πέσουν.

Euroferry Olympia: Η αγωνία των συγγενών των αγνοούμενων

Για τον δικό του Γολγοθά και της οικογένειάς του μίλησε με τρεμάμενη φωνή στο Newsbomb.gr o Ηλία Γεροντιδάκης, γιος ενός αγνοούμενου Έλληνα οδηγού.

«Δεν έχουμε καμία νεότερη ενημέρωση. Το καράβι καίγεται. Πήγα εκεί και σήμερα και το έβλεπα. Όσους βρήκαν τους βρήκαν, όσοι σώθηκαν, σώθηκαν. Έχουμε χάσει πια κάθε ελπίδα», αναφέρει στο Newsbomb.gr o Γεροντιδάκης.

Και προσθέτει: «Έπρεπε όλες αυτές οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό να έχουν γίνει νωρίτερα. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος».

«Ο άντρας μου είναι ζωντανός, αλλά πόσο θα αντέξει;»

Η κυρία Βάνα Μπεκιάρη, η σύζυγος του κ. Νίκου Μπεκιάρη, οδηγού φορτηγού που έχει εγκλωβιστεί στο φλεγόμενο πλοίο, τονίζει συνεχώς πως ο σύζυγός της είναι ζωντανός και ζητά ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τον βρουν στο γκαράζ του Euroferry Olympia.

Η ίδια τονίζει πως ο σύζυγός της είναι εγκλωβισμένος και είναι πεπεισμένη ότι ζει. «Δεν θα σταματήσω, γιατί ο άνδρας μου είναι ζωντανός. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος», δήλωσε.

Η κυρία Μπεκιάρη πήγε στο σημείο και, όπως είπε, υπάρχουν πυκνοί καπνοί και η ίδια δεν είδε εικόνες φλόγας. «Οι συνθήκες είναι άσχημες γιατί υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο υπάρχουν κάποια σημεία του πλοίου που δεν καίγονται, γιατί δεν μπορούν να μπουν από αυτά τα σημεία για να έχουν μία πιο άμεση πρόσβαση;», ρωτά η κυρία Μπεκιάρη.

«Ο άντρας μου είναι ζωντανός, αλλά πόσο θα αντέξει; Γιατί τόση καθυστέρηση;» σημείωσε η κυρία Μπεκιάρη. Η ίδια διερωτήθηκε επίσης, γιατί ενώ ο Λεκορώσος βγήκε ξυπόλυτος, οι διασώστες δεν μπορούν να κάνουν την αντίστροφη διαδρομή;».

Εκτός από τη θερμοκρασία μέσα στο πλοίο, οι αναθυμιάσεις και οι καπνοί είναι ιδιαίτερα τοξικοί.

newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis