Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:19 | 20/02/2022

Τις ελπίδες των σωστικών συνεργείων που εξακολοθούν να επιχειρούν στο πλοίο «Euroferry Olympia», ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι επιζώντες πάνω στο φλεγόμενο σκάφος, αναπτέρωσαν τα όσα πρόλαβε και τους είπε ο 21χρονος οδηγός φορτηγού που διασώθηκε το πρωί της Κυριακής, έπειτα από δυόμιση ημέρες.

Ο ίδιος φέρεται να είπε στους διασώστες πως «άκουγα κι άλλες φωνές», ενώ την ίδια στιγμή πηγές του Λιμενικού και της ΕΜΑΚ που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, έκαναν λόγο για 4 - 5 ακόμη επιζώντες από τους συνολικά 11 αγνοούμενους που παγιδεύτηκαν μέσα στο πλοίο. Ωστόσο, προς το παρόν, οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βρούμε κι άλλους και γι' αυτό συνεχίζουμε την επιχείρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, Γιώργος Αλεξίου.

Τα πρώτα λόγια του 21χρονου οδηγού που σώθηκε από το πλοίο

«Πείτε μου ότι είμαι ζωντανός». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του 21χρονου οδηγός φορτηγού, που διασώθηκε το πρωί της Κυριακής από το φλεγόμενο πλοίο «Euroferry Olympia», έπειτα από δυόμιση ημέρες.

Ο 21χρονος, μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του δείχνει να είναι καλή.

Το χρονικό της διάσωσης του 21χρονου από το πλοίο

Όλα συνέβησαν νωρίτερα το πρωί της Κυριακής, όταν διασώστες της ΕΜΑΚ εντόπισαν τον 21χρονο οδηγό φορτηγού, λευκορωσικής καταγωγής, στην πρύμνη του πλοίου «Euroferry Olympia».

Ο 21χρονος βρέθηκε στην πρύμνη του πλοίου και μάλιστα κατέβηκε μόνος του από σκάλα για να πάει στους διασώστες.

euroferry-odigos.jpg

Ο ίδιος αναμένεται να δώσει πληροφορίες για τυχόν και άλλα άτομα που πιθανόν βρίσκονται επί του πλοίου.

Εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα επιχείρηση από ειδική ομάδα επί του πλοίου για τον εντοπισμό των υπολοίπων 11 αγνοουμένων αν το θερμικό και τοξικό φορτίο πέσει.

Δραματική έκκληση: «Σώστε τους, σας παρακαλώ»

Την ώρα που αναπτερώνονται οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων στο πλοίο Euroferry Olympia, μετά τον εντοπισμό ενός εκ των αγνοουμένων σώου, στην πρύμνη του πλοίου, οι οικογένειες των αγνοουμένων απευθύνουν δραματική έκκληση για να κινηθούν άμεσα οι Αρχές.

Η κυρία Βάνα Μπεκιάρη, σύζυγος του κ. Κώστα Μαθιού, οδηγού φορτηγού που αγνοείται στο Euroferry Olympia, κάνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους και μιλώντας στο Mega, με τρεμάμενη φωνή αλλά και οργή, ζητάει από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ναυτιλίας να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες για τη σωτηρία των εγκλωβισμένων. Αναρωτιέται γιατί οι ελληνικές αρχές δεν ζήτησαν βοήθεια από γειτονικά κράτη, όπως είναι η Ιταλία έτσι ώστε να εντοπιστούν όλοι οι αγνοούμενοι από την πρώτη στιγμή.

«Ο σύζυγός μου είναι ζωντανός, είναι ζωντανός και περιμένει βοήθεια. Πρόκειται για πολύ έμπειρο οδηγό που ήξερε καλά το συγκεκριμένο πλοίο. Μπείτε μέσα και σώστε τους 11 ανθρώπους. Έλεος, είναι άνθρωποι! Στείλτε την ΕΜΑΚ, στείλτε περισσότερα πυροσβεστικά, σώστε τους, σας παρακαλώ», είπε η κυρία Βάνα Μαθιού.

Όπως αποκάλυψε η ίδια, στο φορτηγό επικρατούσαν άθλιες συνθήκες και γι’ αυτό τον λόγο ο σύζυγός της κάθε φορά κοιμόταν στο φορτηγό κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, ενώ άφησε αιχμές κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας η οποία όπως είπε βουλιάζει τα πλοία για να παίρνει τις αποζημιώσεις.

«Αφήνετε ανθρώπους να καίγονται σε ένα πλωτό Άουσβιτς. Γιατί; Πείτε μου, γιατί; Είναι άνθρωποι, βάλτε ειδικές στολές, πάρτε πυροσβεστικά και μπείτε μέσα», τόνισε η κυρία Μαθιού.

Πολλοί οδηγοί, που σήμερα (20/2) είναι αγνοούμενοι, κοιμούνται στα φορτηγά, παρόλο που απαγορεύεται γιατί όπως αναφέρει ο πρόεδρος ΟΦΑΕ κ. Απόστολος Κενανίδης, οι συνθήκες στις καμπίνες του πλοίου είναι άθλιες και γι΄αυτό τον λόγο οι οδηγοί αναγκάζονται να κοιμούνται στα γκαράζ.

Ρυμουλκήθηκε σε ασφαλές σημείο το πλοίο

Εξάλλου, σήμερα, Κυριακή ολοκληρώθηκε η ρυμούλκηση του πλοίου «Euroferry Olympia» σε ασφαλές αγκυροβόλιο, στα βόρεια της Κέρκυρας βορειοανατολικά του όρμου Κασσιόπης.

Στο εσωτερικό του πλοίου εξακολουθούν και υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες σε σημεία του πλοίου, εμποδίζουν προς το παρόν μία επιχείρηση στο εσωτερικό του για τον εντοπισμό των υπόλοιπων 11 αγνοουμένων μεταξύ των οποίων και των τριών Ελλήνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εξής: Αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ειδικά συνεργεία θα προβούν σε απάντληση όλων των πετρελαιοειδών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Στη συνέχεια, το πλοίο ρυμουλκείται σε ασφαλή λιμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και μετά από συνεννόηση με τις Αρχές.

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο της «Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ)» έχει ήδη μεταβεί στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, για να διεξάγει τεχνική διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών και συνθηκών που οδήγησαν στην πρόκληση του ναυτικού ατυχήματος της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με την ομότιμη ιταλική Αρχή DIGIFEMA. (DIGIFEMA: Direzione Generale Investigazioni Ferroviarie e Marittime).

cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis