Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:44 | 30/04/2022

ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Εγκληματικό δίκτυο που εμπλέκεται σε εμπορία ανθρώπων, εργασιακή εκμετάλλευση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές της Ρουμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust. Κατά την διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που περιλάμβανε έρευνες σε 25 σπίτια, 13 στη Ρουμανία και 12 στο Ηνωμένο Βασίλειο, έγιναν 5 συλλήψεις (2 στη Ρουμανία και 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι κατασχέσεις περιλάμβαναν επίσης ψηφιακό εξοπλισμό και κινητά τηλέφωνα, δύο αυτοκίνητα υψηλής ποιότητας, πολυτελή είδη, όπλα και το ισοδύναμο άνω των 230.000 ευρώ σε μετρητά σε διαφορετικά νομίσματα.

Τα θύματα εργάζονταν με ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή

Το εγκληματικό δίκτυο που δημιουργήθηκε το 2018 παρέσυρε οικονομικά ευάλωτα άτομα, προσφέροντάς τους θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ύποπτοι στρατολογούσαν θύματα απευθείας από τη ρουμανική κομητεία του Ιασίου, αλλά και μέσω ενδιάμεσων. Μέχρι στιγμής οι ερευνητές έχουν ταυτοποιήσει 27 θύματα, άνδρες και γυναίκες, ρουμανικής καταγωγής.

Το εγκληματικό δίκτυο μετέφερε τα θύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έπαιρνε τα έγγραφα ταυτότητας και τα τηλέφωνά τους και τα ανάγκαζαν να εργαστούν με ελάχιστους ή καθόλου μισθούς. Τα θύματα αναγκάζονταν να εργάζονται 16 ώρες την ημέρα και επτά ημέρες την εβδομάδα.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σε συνεργασία με διευθυντές διαφόρων εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο, προμήθευαν τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, όπως εργοστάσια και εταιρείες πλυντηρίων αυτοκινήτων, με χαμηλούς μισθούς. Καθώς οι ύποπτοι είχαν στην κατοχή τους έγγραφα ταυτότητας των θυμάτων, μπορούσαν να συνάψουν διαφορετικές συμβάσεις εργασίας χρησιμοποιώντας τα ονόματα των θυμάτων.

Τα εγκληματικά δίκτυα έλεγχαν επίσης τις τραπεζικές κάρτες των θυμάτων, αποσύροντας όλες τις πληρωμές μισθών που τους είχαν καταβληθεί από τους εργοδότες τους. Η συμμορία απειλούσε τα θύματα και τις οικογένειές τους με σωματική βία.

Χωρίς μέσα επικοινωνίας και υπό αυστηρό έλεγχο από την εγκληματική συμμορία, τα θύματα εργάζονταν χωρίς καμία πληρωμή και χωρίς επαρκή προμήθειες τροφίμων ή βασική υγειονομική περίθαλψη. Οι ύποπτοι ξέπλεναν τα έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες μέσω επενδύσεων σε ακίνητα στη Ρουμανία και μέσω αγοράς ειδών πολυτελείας.

Πηγή: ertnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis