Την ίδια στιγμή που η Ρωσία προχωράει ακάθεκτη στην ανάπτυξη του προηγμένου άρματος μάχης Armata T-14, τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία καλούνται να αποφασίσουν για τις τεθωρακισμένες μονάδες τους στα επόμενα χρόνια, με αρκετούς να θεωρούν ως λύση το ευρωπαϊκό άρμα μάχης νέας γενιάς, το λεγόμενο «Eurotank».
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε συζητήσεις για να αντικαταστήσει το υφιστάμενο κύριο άρμα μάχης που διαθέτει ο στρατός, το περίφημο Challenger IΙ, με ένα νέο άρμα μάχης το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τα γαλλικά και τα γερμανικά άρματα μάχης στα μέσα της δεκαετίας του 2030.
Ο βρετανικός Στρατός έθεσε σε επιχειρησιακή λειτουργία για πρώτη φορά το άρμα μάχης Challenger το 1998 και πλέον διαθέτει περίπου 227 μονάδες στο οπλοστάσιο του, ωστόσο αρκετά από αυτά δεν διαθέτουν σύγχρονα συστήματα και αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα ενεργό σύστημα άμυνας και προστασίας από εχθρικούς πυραύλους και βλήματα, με το Λονδίνο να βρίσκεται σε «σταυροδρόμι».
Το «δίλημμα» των Βρετανών
Είτε θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των υφιστάμενων αρμάτων μάχης Challenger είτε θα κοιτάει την εναλλακτική λύση τoυ «Eurotank». Πράγματι, μια πιο οικονομικά βιώσιμη λύση θα ήταν η αναβάθμιση των Challenger.
Ωστόσο αρκετοί ισχυρίζονται ότι το ευρωπαϊκό άρμα μάχης νέας γενιάς ‘Eurotank» θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες τους, ενώ αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία από 2035, αντικαθιστώντας τα γαλλικά άρματα LeClerc και τα γερμανικά Leopard II δεν διαθέτει σύγχρονα χαρακτηριστικά, όπως ψηφιακή δικτύωση, ενημερωμένα θερμικά αξιοθέατα, ενσωματωμένα αεροσκάφη και ένα ενεργό σύστημα προστασίας για να καταρρίψουν εισερχόμενους πυραύλους και πυραύλους.
Η επιλογή και οι προβληματισμοί
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή στο πρόγραμμα ανάπτυξης του «Eurotank» γεγονός που θα επιτρέπει στο Λονδίνο να παρατηρεί από κοντά την εξέλιξή του, αλλά και να δημιουργήσει στο μέλλον τις κατάλληλες συνθήκες να εισέλθει ενεργά, με πιο ευνοϊκούς οικονομικούς όρους.
Ωστόσο αυτό που προβληματίζει τους Βρετανούς είναι ο σχεδιασμός και η «φιλοσοφία» πίσω από την κατασκευή των αρμάτων μάχης, καθώς τα βρετανικά τανκ, τείνουν να θυσιάζουν, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, την προστασία και την δύναμη πυρός για μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία κινήσεων, σε αντίθεση με τη γερμανική «σκέψη».
Συνεπώς, μια ενδεχόμενη επιλογή για την ένταξη στο πρόγραμμα του «Eurotank» ίσως καταλήξει σε ένα βρετανικό άρμα μάχης διαφορετικό από τα Challenger, το οποίο ναι μεν θα είναι προηγμένο αλλά ίσως να μην ικανοποιήσει εν τέλει το επιχειρησιακό δόγμα και ανάγκες των Βρετανών, κάτι το οποίο θα φανεί στο μέλλον.
onalert.gr με πληροφορίες από: Popular Mechanics / Φωτογραφία αρχείου