Το πυροβόλο όπλο ακριβείας που χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ (US Army) έχει προκαλέσει τόσο τον θαυμασμό των συμμαχικών δυνάμεων όσο και τον φόβο των εχθρών που καλούνται να το αντιμετωπίσουν.
[custom:google-ads]
Το γνωστό και ως «Excalibur» είναι ένα από τα πιο καταστροφικά βλήματα ακριβείας στον κόσμο, το οποίο είναι σε θέση να προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις εχθρικές θέσεις, λόγω των ιδιαίτερων και προηγμένων τεχνολογικά, χαρακτηριστικών του.
Ειδικότερα, η Raytheon ανέλαβε σύμβαση για την παραγωγή του Excalibur M982A1, το οποίο είναι ένα βλήμα πυροβολικού 155 χιλιοστών, που καθοδηγείται από πληροφορίες μέσω GPS και χρησιμοποιείται ως πυροβόλο όπλο ακριβείας επόμενης γενιάς του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ.
Έχει ιδιαίτερη ισχυρή δύναμη πυρός και μπορεί να προσφέρει υποστήριξη σε δυνάμεις πεζικού, ενώ χάρη στην ακρίβεια των βλημάτων είναι ιδιαίτερα καταστροφικό και δεν προκαλεί παράπλευρες απώλειες ζημιές.
Το βλήμα Excalibur χρησιμοποιεί ένα εσωτερικό δέκτη GPS ανθεκτικό στις παρεμβολές, ώστε να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την πλοήγηση του και τον στόχο που έχει «μαρκαριστεί» για να χτυπήσει.
Ποιες είναι οι προδιαγραφές του όπλου
Το βλήμα Excalibur έχει τις ακόλουθες προδιαγραφές:
- Μέγιστη εμβέλεια από αυτοκινούμενο πυροβόλο με κάνη «39 διαμετρημάτων» με προωθητικά γεμίσματα (MACS ZONE 5): 39,3 χιλιόμετρα
- Ελάχιστη εμβέλεια από αυτοκινούμενο πυροβόλο με κάνη «39 διαμετρημάτων» με προωθητικά γεμίσματα (MACS ZONE 3): 8,7 χιλιόμετρα
Έχει απώλεια 2 μέτρων από τον στόχο που επιδιώκει να καταστρέψει, σε ό,τι αφορά την ακρίβειά του, ενώ έχει και τρεις λειτουργίες πυροδότησης.
Το βλήμα Excalibur δίνει τη δυνατότητα στους στρατιώτες να χτυπήσουν με ακρίβεια και με σαφή και άμεσα αποτελέσματα τον εχθρό, ενώ παράλληλα δεν του επιτρέπει να αμυνθεί ή να υποχωρήσει από το πεδίο της μάχης.
Καταληκτικά, η περιορισμένη ακτίνα έκρηξης των βλημάτων Excalibur, το καθιστά ιδανικό για πλήγματα σε κοντινές αποστάσεις ενάντια σε απόμακρες και ιδιαίτερα δυσπρόσιτες περιοχές.
onalert.gr με πληροφορίες από: Defence Blog