Με υπερφυσικές δυνάμεις που κατοικούν από πάντα στην περιοχή της Φλώρινας, όπως η Νεράιδα της Λίμνης και η Περπερούνα, «συναντιούνται» δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές της βιολογίας που καταφθάνουν σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο της περιοχής προκειμένου να κατανοήσουν τα αίτια και το βαθμό της περιβαλλοντικής καταστροφής. Η συνάντησή τους με τα στοιχεία αυτά, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη Φύση.
Πρόκειται για την υπόθεση της παράστασης «Νύχτα στη γη», που έγραψε ο Γιώργος Μπλάνας και σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Κοέν, η οποία θα ανέβει στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελληνιστικής Πόλης της Φλώρινας από την Καλλιτεχνική Εταιρεία Αργώ της Αιμιλίας Υψηλάντη για δύο παραστάσεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Διαβάστε επίσης
«Έφτασε ο καιρός να υπερασπιστείς το δικαίωμα κάθε πτηνού στο τιτίβισμα, το δικαίωμα της παπαρούνας στο κόκκινο, το δικαίωμα της θάλασσας στην αλμύρα», λέει η Νεράιδα της Λίμνης στους δύο ερευνητές, που κοιμούνται στο ύπαιθρο, με τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη.
«Αν ένας άνθρωπος κάνει περίπατο καθημερινά στην όχθη μιας λίμνης, τη μισή του μέρα, από αγάπη για την λίμνη, κινδυνεύει να θεωρηθεί χασομέρης. Αλλά αν σπαταλάει όλη του τη μέρα ως κερδοσκόπος, μολύνοντας την λίμνη και αποψιλώνοντας τη γη, τότε όλοι τον εκτιμούν ως φιλόπονο πολίτη με επιχειρηματικό πνεύμα», ακούγεται μέσα στην σεβάσμια νύχτα των πνευμάτων, σαν αέρας στις καλαμιές, με την φωνή του Αμερικανού φιλοσόφου Χένρι Θόρω.
Η «Νύχτα στη γη» αποτυπώνει ακριβώς αυτόν τον υπερφυσικό διάλογο του Ανθρώπου με το Άγνωστο και -όπως καθετί που εμπεριέχει το Άγνωστο, προκαλεί φόβο αλλά ασκεί και γοητεία. Η παράσταση αξιοποιεί το μαγευτικό τόπο της Φλώρινας, έναν τόπο γεμάτο ίχνη παρελθόντος και προοπτικές μέλλοντος και δημιουργεί δύο κόσμους σε αντιπαράθεση: Του ορθολογισμού και του ρομαντισμού. Η έκβαση αυτής της μάχης ίσως καταφέρει να σώσει τον πλανήτη μας.
Η σκηνική σύνθεση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα αποτυπώνει με σαγηνευτικό τρόπο τη σκέψη πως η επαφή μας με τη φύση δεν είναι αποκλειστικά αντικείμενο της επιστήμης και οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε με το δέος και το σεβασμό που μας προκαλούν φαινόμενα που δεν είμαστε σε θέση ν’ αντιληφθούμε με τις πέντε αισθήσεις μας.
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και προσφέρεται δωρεάν. Η παράσταση γίνεται με την υποστήριξη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των εργαζόμενων στην ελληνιστική πόλη της Φλώρινας και το Δήμο Φλώρινας. Παίζουν οι Αιμιλία Υψηλάντη, Φώτης Καράλης, Εμμανουέλα Κοντογιώργου και Σταύρος Λιλικάκης. Η παράσταση θα ανέβει στις 15 και 16 Ιουλίου στις 21:15.