Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
Σε τρεις άξονες κινείται η έρευνα της Αστυνομίας για τη σοβαρή υπόθεση με τον εντοπισμό όπλου, έτοιμου προς χρήση, που ήταν κρυμμένο σε κρύπτη μέσα στο λεβητοστάσιο των φυλακών Κορυδαλλού.
Διαβάστε επίσης
Το πρώτο σκέλος της έρευνας αφορά στην εξακρίβωση των προθέσεων που είχαν αυτός ή αυτοί που σχεδίασαν την εισαγωγή του πιστολιού sig sauer (9 χιλιοστών) στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας.
Οι αστυνομικοί θεωρούν ως πιθανότερη εκδοχή να σχεδιαζόταν κάποια απόπειρα απόδρασης. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, ένα τέτοιο σχέδιο περιλαμβάνει συνήθως ομηρία (ενδεχομένως κάποιου μέλους του προσωπικού του σωφρονιστικού ιδρύματος).
Το σενάριο να εισήχθη το όπλο για να δολοφονηθεί κάποιος κρατούμενος δεν κερδίζει έδαφος, καθώς οι αστυνομικοί θεωρούν -βασισμένοι στην πρότερη εμπειρία- ότι τέτοιου είδους ξεκαθαρίσματα «εντός των τειχών» λαμβάνουν χώρα ως επί το πλείστον με αυτοσχέδια μαχαίρια. Στις αρχές του περασμένου Μαΐου είχε βρεθεί ξανά πιστόλι (με 19 σφαίρες), έτοιμο προς χρήση. Το ερώτημα είναι εάν με κάποιο τρόπο τα δύο περιστατικά συνδέονται. Εάν δηλαδή κάποιοι «επιμένουν» να σχεδιάζουν κάτι που περιλαμβάνει τη χρήση όπλου μέσα στη φυλακή, εισάγοντας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες οπλισμό εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.
Το δεύτερο σκέλος της έρευνας αφορά στον τρόπο με τον οποίο πέρασε όπλο για δεύτερη φορά φέτος μέσα στη φυλακή Κορυδαλλού. Είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς της Αστυνομίας. Παρά τα μέτρα ασφαλείας στις εισόδους και τους ελέγχους με ανιχνευτές μετάλλων φαίνεται ότι κάποιοι βρίσκουν τον τρόπο να προσπερνούν τα «προσκόμματα».
Αστυνομικές πηγές αναρωτιούνται πως γίνεται το όπλο να περάσει από τους ελέγχους και ποιος θα μπορούσε να καταφέρει κάτι τέτοιο, χωρίς να αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, εάν δεν βρεθεί η «τρύπα» στα μέτρα ασφαλείας, τότε κανείς δε μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη και τρίτης προσπάθειας εισαγωγής όπλου στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας.
Η τρίτη φάση της έρευνας αφορά στην ταυτοποίηση των αποδεκτών του όπλου που εντοπίστηκε στο λεβητοστάσιο του Κορυδαλλού. Πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο στον οποίο έχουν πρόσβαση υπάλληλοι αλλά και κρατούμενοι που εκτελούν εργασίες. Είναι χώρος που είναι μεν κοινόχρηστος ωστόσο ταυτόχρονα είναι και ελεγχόμενος, δηλαδή δεν έχει ο καθένας πρόσβαση.
Οι αστυνομικοί θα καλέσουν για κατάθεση όσους είχαν παρουσία εκεί, ενώ ελπίζουν ότι θα βοηθηθούν από τα αποτελέσματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για τυχόν ταυτοποίηση αποτυπωμάτων ή γενετικού υλικού. Οι αστυνομικοί «βολιδοσκοπούν» κάποιους βαρυποινίτες, ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία σύνδεσής τους με το όπλο. Την ίδια ώρα, αδιευκρίνιστο παραμένει το πότε εισήχθη στον Κορυδαλλό το πιστόλι. Φαίνεται πάντως ότι οι ειδικές υπηρεσίες της Αστυνομίας είχαν καλή πληροφόρηση ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει, εξού και η στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση στο λεβητοστάσιο. Ανάλογες έρευνες μετά από στοχευμένες πληροφορίες είχαν υπάρξει και κατά το πρόσφατο παρελθόν σε διάφορες φυλακές της χώρας.