Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
17:38 | 24/09/2023

Άρθρο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

Η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα βασικότερα προτάγµατα των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών και ένα µεγάλο στοίχηµα για κάθε κράτος. Η ασφάλεια είναι µια έννοια οµπρέλα που περιλαµβάνει πολλές και διαφορετικές πτυχές, οι οποίες δεν άπτονται αποκλειστικά της αστυνόµευσης. Το αίτηµα για ασφάλεια µπορεί να συµπυκνωθεί στο αίσθηµα απουσίας κινδύνου, στην αίσθηση ότι είµαστε προφυλαγµένοι, στη σιγουριά. Καθώς το περιεχόµενο της ασφάλειας είναι ευρύτατο, η εστίαση σε αυτό ήρθε ως αποτέλεσµα γεγονότων όπως η πανδηµία, η κλιµατική κατάρρευση, η όξυνση του Μεταναστευτικού, η τραγωδία των Τεµπών, η οπαδική βία και η κρίση των µνηµονίων, τα οποία γέννησαν στους πολίτες το αίσθηµα της ανασφάλειας· όχι ως αποτέλεσµα γενικευµένης ανοµίας, παραβατικότητας ή εγκληµατικότητας.

Διαβάστε επίσης

Τα επίσηµα στατιστικά στοιχεία, τουλάχιστον σε βάθος δεκαετίας, δείχνουν ότι βασικοί δείκτες εγκληµατικότητας βαίνουν µειούµενοι, παρά την εντύπωση που επικρατεί στην κοινωνία. Επίσης, η Ελλάδα, σε µια σειρά δεικτών εγκληµατικότητας, βρίσκεται περίπου στον µέσο όρο της Ε.Ε. ή και υπολείπεται αυτού. Αυτό σε καµία περίπτωση δεν σηµαίνει ότι εφησυχάζουµε. Αντίθετα, διαρκής και πάγιος στόχος µας είναι η δραστική µείωση κάθε µορφής παραβατικότητας και ανοµίας.

Συνεπώς, το ευρύτερο αίτηµα της ασφάλειας δεν ταυτίζεται µόνο µε το έργο της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά διατρέχει πολλούς τοµείς της κρατικής µηχανής και του κυβερνητικού έργου απαιτώντας διακλαδικές πολιτικές, οι οποίες έχουν ήδη αναπτυχθεί και επεκτείνονται.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαµβάνει το µερίδιο που του αναλογεί στον αγώνα για την ενίσχυση του αισθήµατος ασφάλειας των πολιτών µε µια σειρά κοµβικών πολιτικών σε κρίσιµους τοµείς της καθηµερινότητας. Αρχικά, µε απόφαση του πρωθυπουργού, αποδεσµεύονται 2.500 αστυνοµικοί από τη φύλαξη δηµοσίων προσώπων και ιδιωτών, ώστε να ενισχυθεί η αστυνόµευση στην πρώτη γραµµή της ανάγκης. Το µέτρο αυτό έρχεται σε συνέχεια της επιστροφής αστυνοµικών στην Τροχαία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Πέρα από το έµψυχο δυναµικό, προχωράµε στην άµεση εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην επιτήρηση της δηµόσιας τάξης. Ειδικότερα, αναπτύσσουµε δίκτυο καµερών τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες επιτρέπουν την αυτόµατη βεβαίωση παραβάσεων. Οι κάµερες νέας τεχνολογίας µπορούν να εντοπίζουν ακόµα και την ηχορύπανση ή και τους αέριους ρύπους. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν µπορεί να είναι παντού µε φυσικό τρόπο, µπορεί όµως να είναι ψηφιακά.

Παράλληλα, αξιοποιούµε άµεσα εργαλεία ΑΙ για την αξιολόγηση κινδύνων και την ανάλυση των δεδοµένων που συλλέγονται είτε ψηφιακά είτε µε φυσικό τρόπο.

Επίσης, για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας έχει ήδη δροµολογηθεί ολιστικό σχέδιο στο οποίο περιλαµβάνεται η πρότασή µας για αφαίρεση τόσο των στοιχείων κυκλοφορίας όσο και της άδειας ικανότητας οδήγησης για όποιες και όποιους παραβιάζουν τον κόκκινο σηµατοδότη και το STOP, χρησιµοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο στο τιµόνι και οδηγούν επιθετικά ή υπό την επήρεια ουσιών.

Ακόµα έχουµε ήδη προχωρήσει στην επικαιροποίηση, στον επανασχεδιασµό και τη βελτίωση των πρωτοκόλλων πρωτογενούς αντίδρασης και επέµβασης σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών στους δρόµους, µε στόχο την, όσο το δυνατόν, ταχύτατη οµαλοποίηση της κυκλοφορίας.

Ηδη έχουµε ενισχύσει την επιτήρηση και τους ελέγχους για την αποτροπή και πάταξη φαινοµένων βίας µε αθλητικό υπόβαθρο, τόσο στα γήπεδα όσο και σε άλλους κοινωνικούς χώρους. Αποδίδουµε ιδιαίτερη έµφαση στη νεανική παραβατικότητα, η οποία οξύνεται πανευρωπαϊκά, ώστε µε τη δέουσα ευαισθησία να προσφέρουµε ασφαλή τον δηµόσιο χώρο στη νεολαία µας.

Επιπλέον, µεριµνούµε πιο εντατικά για την αντιµετώπιση κλοπών, ληστειών και διαρρήξεων, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται περισσότερη σιγουριά. Η ΕΛ.ΑΣ. διαδραµατίζει κοµβικό ρόλο στην αποτροπή της παράνοµης εισόδου στη χώρα µας και βελτιώνεται άρδην στην εξάρθρωση κυκλωµάτων λαθροδιακίνησης µεταναστών.

Τέλος, µε το νέο δελτίο ταυτότητας ανταποκρινόµαστε στο αίτηµα για αναβάθµιση της ασφάλειας των ταυτοποιητικών µας εγγράφων, διευκολύνοντας τις δραστηριότητες των Ελλήνων στη χώρα µας και το εξωτερικό. Η βασική µας πολιτική στόχευση είναι ασφάλεια για όλες και όλους, σε κάθε πτυχή της ζωής. Η ΕΛ.ΑΣ. συµβάλλει ενεργά στον στόχο αυτό.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis