Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
vip
18:33 | 17/10/2023

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους, Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα:                                                                                                                                       

        

Διαβάστε επίσης

Για τη βία των ανηλίκων και την αντιμετώπιση από ΕΛΑΣ και Πολιτεία

Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Είχαμε 1.350 συλλήψεις ανηλίκων σε όλη την ελληνική επικράτεια το Σεπτέμβριο. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι η Αστυνομία είτε εξιχνίασε, είτε απέτρεψε εν τη γενέσει τους περιπτώσεις οι οποίες είναι πάνω από 1.000 – 1.100, κυρίως στην Αθήνα, αλλά και αλλού. Μένουν έκπληκτοι μέχρι και οι έμπειροι αστυνομικοί με το πόσο έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας στην πρόκληση αυτών των γεγονότων. Η Ελληνική Αστυνομία καλείται να διαχειριστεί στην εγκληματικότητα των ανηλίκων, το τελευταίο στάδιο. Καλούμαστε να διαχειριστούμε μία, αν μου επιτραπεί η έκφραση, συνολική αποτυχία: της κοινωνίας, της οικογένειας, της εκπαίδευσης, σε μία σειρά από ζητήματα, και προσπαθούμε την αποτυχία αυτή να τη διαχειριστούμε αποτρέποντας συμβάντα, εξιχνιάζοντας, μιλώντας με τους ανθρώπους, παρακολουθώντας από εκεί που εξιχνιάζουμε τι μέλλει γενέσθαι και με τους ανθρώπους που συλλαμβάνουμε και ούτω καθεξής.

Έχουμε εντατικοποιήσει την αστυνόμευση σε μία σειρά από σημεία που στατιστικά οι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν επισημάνει ότι υπάρχει μεγάλη συχνότητα αυτών των περιστατικών, όπου είχαμε τέτοια περιστατικά. Για παράδειγμα τον περασμένο Αύγουστο, σε μεγάλα εμπορικά κέντρα με στοχευμένες επιχειρήσεις που κάναμε, καταφέραμε να το αντιμετωπίσουμε. Βεβαίως αυτή η εγκληματικότητα, αυτές οι επιθέσεις, μετατοπίζονται χωρικά, δεν είναι πάντοτε εύκολο να είσαι παντού, -προφανώς, το καταλαβαίνει αυτό ο καθένας- κυρίως σε αθέατα σημεία, όμως, είναι και στις προτεραιότητές μας και στο ραντάρ μας.

Χθες είχαμε μία πολύ διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, για να δούμε πώς θα εντατικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την εμφανή αστυνόμευση και πώς θα προχωρούμε και σε προληπτικούς ελέγχους και θα αξιοποιούμε τα πληροφοριακά δίκτυα τοπικών αστυνομικών τμημάτων και να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια ανοιχτού διαλόγου, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας που θα ξεκινήσει και η Κυβέρνηση, ανά Δήμο με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, με συλλόγους εκπαιδευτικών. Το ζήτημα δεν είναι αμιγώς επιχειρησιακό, -αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε- αλλά προηγούνται άλλοι παράγοντες.

Μικρή και μεσαία εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας και τοποθέτηση καμερών

Είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο, κατά το οποίο η Αστυνομία προσπαθεί με τις περιπολίες της, την παρουσία της, τις δράσεις της να αντιμετωπίσει του εγκληματίες, τους συλλαμβάνει και από και πέρα έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και ο κ. Φλωρίδης το έχει εντοπίσει και το βάζει μπροστά, το τι συνέπειες υπάρχουν για αυτόν που συλλαμβάνεις. Πριν από 15-20 ημέρες, μαζί με το αρμόδιο τμήμα περιπολιών, έκανα μια βόλτα σε όλα αυτά τα σημεία του κέντρου της Αθήνας. Πρέπει κανείς να δει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις: να δει για παράδειγμα το θέμα με τους τοξικομανείς που βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία της Αθήνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται με την εγκληματικότητα που και αυτοί δημιουργούν, με ένα θέμα όμως που έχει να κάνει και με το που πρέπει να πάνε αυτοί οι άνθρωποι. Ξέρετε, οι τοξικομανείς στην αρχή ήταν στο Μουσείο και την ΑΣΟΕΕ, έφυγαν από εκεί κατέβηκαν στην πλατεία Βάθης, έφυγαν από εκεί τώρα είναι στην Αγησιλάου και στα στενά πίσω από την Πλατεία Θεάτρου. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία αυτές οι εγκληματικές δραστηριότητες.

Εντονότερη αστυνόμευση, αυτό προσπαθούμε και αυτό θα κάνουμε, πεζές περιπολίες, περιπολίες της ΔΙ.ΑΣ. που μπορούν να φτάνουν γρήγορα και άμεσα, κάμερες. Θέλουμε να αναπτύξουμε ένα μεγάλο δίκτυο καμερών, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά συνολικότερα, που θα μας βοηθήσει και θα μας εξοικονομήσει δυνάμεις, αλλά και θα μας βοηθήσει στην επισήμανση.

Είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης και της κοινωνίας να αξιοποιήσει τα εργαλεία της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τον αναπροσανατολισμό του δυναμικού της Αστυνομίας σε κρίσιμες περιοχές που έχουμε εγκληματικότητα για να έχουμε την καλύτερη δυνατή αστυνόμευση. Αυτό δεν είναι κάποια εμμονή, ούτε κάποια ελληνική πατέντα. Το έχουν εφαρμόσει πολλές πρωτεύουσες σε όλη την Ευρώπη, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν και να συνδυάσουν τεχνολογία και ανθρώπινο παράγοντα για να έχουν το καλύτερο δυνατό δυναμικό. Δεν είναι κάτι που πρέπει να το βλέπουμε ως ταμπού ή να του βάλουμε ιδεολογικά πρόσημα ή οτιδήποτε άλλο.

Ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. στο πεδίο, απόσυρση αστυνομικών από τη φύλαξη προσώπων

Ήδη έχουν μετακινηθεί γύρω στους 400-500, βρίσκονται υπό εξέταση τα φύλλα πορείας για άλλους 700-800 για να φτάσουμε το νούμερο των 1.500 που είπαμε σε πρώτη φάση. Είναι από τη φύλαξη, υψηλών προσώπων, γίνονται και εσωτερικές μετακινήσεις και από άλλες υπηρεσίες για να ενισχυθούν κρίσιμες υπηρεσίες στο πεδίο, η ΔΙ.ΑΣ., η Άμεση Δράση. Θα ξεκινήσουμε μία προσπάθεια αλλαγής των δομών και στην Ελληνική Αστυνομία για να ενισχύσουμε τα αστυνομικά τμήματα όπως πρέπει. Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων από τη μία στιγμή στην άλλη και δεν το λέω για να κατηγορήσω κανέναν ή να δώσω αιχμές.

Η προσπάθεια είναι συνεχής, η εγκληματικότητα προφανώς και είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι θα την εκμηδενίσει. Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζει αυτή την ανάπτυξη που παρουσιάζει με τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου με άλλες εμπορικές επιχειρήσεις, δείχνει και αυτό ότι παρά τα προβλήματα, προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού με τις δυνάμεις που έχουμε, συνεργαζόμενοι με τους ανθρώπους να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Εδώ και έναν με ενάμιση μήνα έχουμε ξεκινήσει εκτεταμένους και συντονισμένους ελέγχους σε χυτήρια, σε επιχειρήσεις δηλαδή που μπορούν να αποτελούν το τελικό στάδιο αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας και έχουμε βγάλει «λαυράκια». Έχουμε βγάλει αποτελέσματα και στο πρώτο μέρος της αλυσίδας, γιατί αν τους κόψεις τη διάθεση και την εμπορία, θα περιορίσεις και αυτό το πράγμα.

Σε ό,τι αφορά εγκαταλελειμμένα κτήρια, πολλές φορές η Αστυνομία μπαίνει σε καταλήψεις τις σπάει. Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία και συντονισμός για να μην ξαναπηγαίνουμε στα ίδια.

Τροχαία αστυνόμευση και κυκλοφοριακό

Τροχαία βλέπουμε περισσότερη στους δρόμους απ’ ότι βλέπαμε και εξακολουθούμε να βλέπουμε. Εγώ να δεχθώ ότι χρειάζεται να διανύσουμε πολύ δρόμο, να είμαστε πολύ καλύτεροι. Επέστρεψαν στην Τροχαία  άνθρωποι, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, θα φτάσουμε σε αριθμούς που θέλουμε. Βάλαμε στον Κηφισό γερανούς για να μπορούν να αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο. Συνέχεια είναι εκεί γερανοί και μοτοσικλετιστές για να ανεβοκατεβαίνουν. Αν δεν υπήρχε Τροχαία και εάν δεν βλέπαμε παραπάνω αστυνομικούς, δεν θα είχαμε αυτή την αύξηση και στους ελέγχους και στις παραβάσεις.

Το 25% των ελέγχων οδηγεί σε διαπίστωση παραβάσεων εκτός από τους τακτικούς που γίνονται, το Αρχηγείο της Αστυνομίας εκπονεί και σχέδια και στην υπόλοιπη Ελλάδα να τα βλέπουμε, χρειάζεται να εντατικοποιήσουμε και εκεί. Το ζήτημα της αντιμετώπισης της ταλαιπωρίας του πολίτη όσον αφορά στις μετακινήσεις δεν είναι μόνο τροχαίας αστυνόμευσης. Είναι πρωτίστως θέμα συγκοινωνιακό. Όταν δηλαδή στον Κηφισό τα μποτιλιαρίσματα δημιουργούνται επειδή κάθε μέρα έχεις τέσσερις με πέντε ακινητοποιήσεις, είτε από βλάβη, είναι θέμα δρόμων, είναι θέμα όγκου, είναι πολυδιάστατο το ζήτημα. Η Τροχαία ενισχύθηκε, θα ενισχυθεί, θα είναι στους δρόμους κατά το μέτρο των δυνατοτήτων της.

Για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η βραδιά των εκλογών είχε πολλά μηνύματα που θέλουν διαφορετική προσέγγιση και ανάγνωση το καθένα. Ήταν βραδιά με μηνύματα πολιτικά, δεν ήταν από τις καλύτερες βραδιές εκλογικά που έχουμε ζήσει, με μηνύματα αυτοδιοικητικά, και στο τέλος της ημέρας νομίζω ότι με ψυχραιμία και με σεμνότητα πρέπει κανείς να τα δει πολύ προσεκτικά και να αναλύσει το καθένα. Μιλώντας για τα πολιτικά μηνύματα, να διαχωρίσουμε λίγο τις εντυπώσεις από την ουσία.

Η ουσία είναι, κατά την άποψή μου, ότι στους 332 Δήμους και στις 13 Περιφέρειες, στη συντριπτική πλειοψηφία, η Νέα Δημοκρατία έχει από ισχυρό έως πολύ ισχυρό αποτύπωμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αν βάλει κάποιος κάτω το χάρτη, τα δεδομένα , τα πρόσωπα, τους επικεφαλής.

Υπήρχαν αποτελέσματα τα οποία δεν ήταν θετικά, άνθρωποι που υποστηρίχθηκαν από τη ΝΔ δεν κατάφεραν να πιάσουν στο 50% και να εκλεγούν, αυτό προφανώς και κάτι μας λέει σε ό,τι αφορά την πολιτική του διάσταση. Δεν είναι όμως μόνο πολιτική η διάσταση, είναι και η αυτοδιοικητική διάσταση. Τα κόμματα κατέγραψαν τα ποσοστά τους, αν μπορούμε να μιλήσουμε για καταγραφή ποσοστών σε αυτοδιοικητικές εκλογές.

Έχουμε 332 Δήμους και 13 Περιφέρειες. Αν κανείς κάτσει και τα κοιτάξει ένα- ένα, θα δει ότι το αποτύπωμα του χώρου μας, της Νέας Δημοκρατίας, είναι από ισχυρό μέχρι πολύ ισχυρό. Κάναμε μία πολιτική επιλογή να στηρίξουμε ανθρώπους που στην αντίληψή μας θα είχαμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία μαζί τους για να πορευτούμε την επόμενη πενταετία. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είχαμε μία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με τα ποσοστά που κατέγραψαν άνθρωποι που υποστηρίχθηκαν από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και την πρώτη Κυριακή αλλά και τη δεύτερη.

Αν κάτι πρέπει να δούμε από τα αποτελέσματα των δεύτερων εκλογών είναι ότι εντατικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθειά μας για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών, που όταν αυτά δεν πηγαίνουν καλά, οι πολίτες συνολικά τα χρεώνουν σε μία διοίκηση, στην Αυτοδιοίκηση, στην κεντρική Κυβέρνηση, όπου βλέπουν. Όταν στη δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών εκλογών φτάνουμε η Αντιπολίτευση να έχει έναν συνδυασμό που υποστήριξε από τις 13 Περιφέρειες και ελάχιστους Δήμους και να πανηγυρίζουν για την εκλογή περιφερειαρχών που μέχρι πριν από 3-4 μήνες ήταν βουλευτές της ΝΔ,  νομίζω ότι όλα αυτά δεν δικαιολογούν την αντίληψη περί αυτοδιοικητικής ανατροπής.

Ήταν και τα δύο. Ήταν και πολιτικά και αυτοδιοικητικά. Και πολιτικά βγάλαμε τα συμπεράσματά μας, ή θα τα βγάλουμε, η ανάλυση δεν πρέπει ούτε εν θερμώ και γρήγορη, αλλά και αυτοδιοικητικά. Θα εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας, την μεταρρυθμιστική, την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας και μία σειρά από ζητήματα τα οποία είναι κρίσιμα και ουσιαστικά.

Είμαστε σε εγρήγορση, ανησυχία, όχι όμως πανικός

Είμαστε σε εγρήγορση, δεν υπάρχει αμφιβολία, κάθε λογικός άνθρωπος το καταλαβαίνει. Είμαστε σε εγρήγορση, όπου και όσο μπορούμε, τα πληροφοριακά μας δίκτυα, τα μέτρα φύλαξης, η καλύτερη επιτήρηση εκεί που κρίνεται από τις υπηρεσίες ότι πρέπει. Έχουν εντατικοποιηθεί τα μέτρα, έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της περιόδου και της ατμόσφαιρας.

Προφανώς υπάρχει ανησυχία, δεν υπάρχει όμως πανικός. Παρακολουθούμε τα πράγματα, προσπαθούμε κατά το δυνατόν καλύτερα να αξιοποιήσουμε, πληροφορίες, να έχουμε τις δυνάμεις μας καλύτερα εκεί που πρέπει να τις έχουμε και από εκεί και πέρα να είμαστε σε μία εγρήγορση όπως απαιτείται και από τη συγκυρία και από την ατμόσφαιρα που δημιουργείται συνολικά.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis