Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
18:04 | 04/08/2024

Άρθρο του Βουλευτή Φθιώτιδας στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής»

Ο Θουκυδίδης επεσήμανε ότι «η ισχύς της πόλης είναι οι άντρες και όχι τα τείχη ούτε τα άδεια πλοία» και ο Σοφοκλής συμπλήρωνε ότι «καμιά αξία δεν έχουν ούτε οι πύργοι ούτε τα καράβια αν δεν είναι επανδρωμένα».

Διαβάστε επίσης

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει και να ισχυροποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, μέσω ενός καλά σχεδιασμένου τεράστιου εξοπλιστικού προγράμματος. Σκοπός είναι, σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο, η αποτρεπτική μας ικανότητα να διασφαλίζει απόλυτα τόσο την κυριαρχία μας όσο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της φωνής της Ελλάδας, σε κάθε επίπεδο, και στην ευημερία της.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια της Ελλάδας, την προηγούμενη εβδομάδα, επεφύλασσε μια αρνητική εξέλιξη, η οποία δυσχεραίνει τις πολιτικές της Κυβέρνησης στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικότερα, φέτος στη Σχολή Ευελπίδων (Όπλα) στις 307 προβλεπόμενες θέσεις εισήχθησαν μόνο 77 υποψήφιοι. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι πρωτοφανές. Πέρσι (2023) είχαν μείνει κενές άλλες 70 θέσεις στην Σχολή Ευελπίδων, πρόπερσι (2022) 139, και το 2021 103. Νέα ανησυχητική εξέλιξη είναι ότι φέτος το φαινόμενο επεκτάθηκε και στη Σχολή Ικάρων, όπου έμειναν κενές 14 θέσεις ιπταμένων.

Συνολικά, το 2023 έμειναν 175 κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές, στα Όπλα των ΣΣΕ και ΣΜΥ, το 2022 έμειναν 209 κενές θέσεις, ενώ το 2021 οι κενές θέσεις ήταν συνολικά 103.

Η ύπαρξη κενών θέσεων στη Σχολή Ευελπίδων είναι αποτέλεσμα, κατά βάση, της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, από το 2021, και στις Στρατιωτικές Σχολές. Το μέτρο της ΕΒΕ είναι σωστό και έχει συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των ΑΕΙ, καθώς αποτελεί έναν δείκτη ελάχιστα αποδεκτής ποιότητας. Επίσης, είναι απόλυτα σωστή η πολιτική να λειτουργούν με πλήρη ακαδημαϊκά κριτήρια οι Στρατιωτικές Σχολές.

Αλλά, προφανώς, η ιδιαίτερη φύση των Στρατιωτικών Σχολών επιβάλλει κάποια άλλη ρύθμιση. Θεωρώ ότι θα έπρεπε η ΕΒΕ να μην ισχύει στην περίπτωση των Στρατιωτικών Σχολών, ώστε να αρθεί σε πρώτη φάση το αδιέξοδο. Ο συνδυασμός που ισχύει σήμερα (απόφοιτοι ΓΕΛ- από ένα επιστημονικό πεδίο-ΕΒΕ) δεν αποδίδει και δημιουργεί πρόβλημα. Η λύση της αύξησης των εισακτέων, που προκρίθηκε τα τελευταία χρόνια ώστε να μην μένουν κενές θέσεις, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, όπως φαίνεται στους αριθμούς.

Θα πρότεινα επίσης η εισαγωγή στην Ευελπίδων να επιτυγχάνεται και από άλλα πεδία και όχι μόνο από το 2ο (Θετική Κατεύθυνση). Αφού σήμερα υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής νέων στις Στρατιωτικές Σχολές και από άλλα πεδία, στην περίπτωση πιο επιστημονικών στρατιωτικών ειδικοτήτων, αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί και γιατί όχι να γενικευτεί. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος του 3ου πεδίου έχει όλα τα γνωστικά εφόδια που απαιτούνται για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα μιας Στρατιωτικής Σχολής και με κατάλληλες προσαρμογές θα έλεγα και μαθητές από το 4ο πεδίο. Τέλος, οι Στρατιωτικές Σχολές θα έπρεπε να αφορούν γενικά και τους μαθητές των ΕΠΑΛ, όπως και των ΓΕΛ.

Πηγή:  lamiareport.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis