Του Κώστα Αλατζά
Η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας για παραγωγή εθνικού τυφεκίου που θα αντικαταστήσει το τυφέκιο εφόδου G3 και ταυτόχρονα θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), κεντρίζει το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών. Στους ενδιαφερόμενους συμπεριλαμβάνεται και ομάδα με Έλληνες μηχανικούς, σχεδιαστές, ειδικούς και εμπειρογνώμονες οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο σχεδιάζουν το τυφέκιο εφόδου ΑΟΡ που μπορεί να κατασκευαστεί από τα ΕΑΣ .
Η ομάδα των Ελλήνων σχεδιαστών παρουσίασε χθες σε ομάδα εκπροσώπων του ΓΕΣ το σχέδιο κατασκευής του όπλου το οποίο αφορά ένα σύγχρονο δείγμα αραβίδας με ταξινόμηση Μ21-5 διαμετρήματος 5,56 mm NATO. Ωστόσο, όπως τονίζει η σχεδιαστική ομάδα ΑΟΡ το όπλο μπορεί να προσφερθεί και με ταξινόμηση Μ21-7 στο διαμέτρημα 7,62 mm NATO.
Ο σχεδιασμός του τυφεκίου ΑΟΡ αποτελεί αντιπρόταση στις προσφορές που καταθέτουν ξένες εταιρίες, ανταποκρινόμενες στην ανάγκη που εκφράζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία του Στρατού Ξηράς για παραγωγή εθνικού τυφεκίου η έναρξη της οποίας θα συνδυάζεται με τον εορτασμό 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Όπως έχει γράψει τα OnAlert, από τα τέλη 2019, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε κυβερνήσεις κρατών, όπως είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γερμανία, με παράδοση στο σχεδιασμό και την κατασκευή τυφεκίων, πιστολιών ή οχημάτων διοίκησης και γενικής χρήσης.
ΑΟΡ VS Ισραηλινό TAVOR
Οι πρώτοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αμυντική συνεργασία και ήρθαν σε επαφή με το ΓΕΣ ήταν οι Ισραηλινοί οι οποίοι προτείνουν τη συμπαραγωγή τυφεκίου IWI TAVOR που θα αντικαταστήσει το τυφέκιο μάχης, G3 διαμετρήματος 7.62 mm. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ΓΕΣ και η διακλαδική επιτροπή αξιολογεί όλες τις υποβληθείσες προσφορές, συζητά για τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του νέου τυφεκίου και αναμένει και άλλες προτάσεις που φυσικά θα πρέπει να συναρτώνται με την επόμενη ημέρα των ΕΑΣ.
Είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη για την αντικατάσταση του γερμανικού σχεδιασμού G3 και των παραλλαγών του, που χρησιμοποιεί από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 ο Ελληνικός Στρατός και μετά τη δεκαετία το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο, όπως σχολιάζουν στο ΟnAlert πηγές του Πενταγώνου, οι προτεραιότητες στους αμυντικούς εξοπλισμούς θα πρέπει να καθορίζονται με γνώμονα την τουρκική προκλητικότητα. Πράγμα που σημαίνει ότι η τουρκική θεωρία περί «γαλάζιας πατρίδας» θέτει σε άμεση προτεραιότητα την ενίσχυση των οπλικών συστημάτων σε αέρα και θάλασσα και τοποθετεί σε δεύτερο πλάνο την παραγωγή του εθνικού τυφεκίου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιεράρχηση των αμυντικών εξοπλισμών σημαντικό ρόλο έχουν και οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας.
Πηγή: onalert.gr