Το γεωργιανό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση τον αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένων πρακτόρων», με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδρά άμεσα προειδοποιώντας την Γεωργία ότι η υιοθέτηση του νόμου αυτού θα επηρεάσει αρνητικά την πρόοδο στην πορεία της χώρας προς την ένταξη στην Ενωση.
Επικριτές του νόμου τον χαρακτηρίζουν «ρωσικό νόμο», συγκρίνοντάς τον με την νομοθεσία που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να καταστείλει τους διαφωνούντες στην Ρωσία.
Διαβάστε επίσης
Σε ψηφοφορία που μποϊκόταρε η αντιπολίτευση, το κυβερνών Κόμμα "Γεωργιανό Όνειρο" - που προώθησε το νομοσχέδιο ενέκρινε - με ψήφους 83 υπέρ και μηδέν κατά το νομοσχέδιο. Προβλέπεται να ακολουθήσουν άλλες δύο αναγνώσεις, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ειδικά από τη στιγμή που η Γεωργιανή πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, φιλοευρωπαία και σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ενδέχεται να ασκήσει βέτο κατά του νόμου.
Ωστόσο οι προσκείμενοι στην κυβέρνηση βουλευτές έχουν επαρκή πλειοψηφία για να αναιρέσουν ένα ενδεχόμενο προεδρικό βέτο.
Αν ο νόμος εγκριθεί, οι οργανισμοί που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό θα υποχρεωθούν να εγγράφονται ως «οργανισμοί που επιδιώκουν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» και θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα.
Μετά τη σημερινή ψηφοφορία πρώτου βήματος έγκρισης του νόμου, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «αυτός ο νόμος δεν είναι συμβατός με τους βασικούς κανόνες και αξίες της ΕΕ». «Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη και η τελική υιοθέτηση αυτής της νομοθεσίας θα επηρεάσει αρνητικά την πρόοδο της Γεωργίας στην πορεία της προς την ΕΕ», υπογραμμίζει η ανακοίνωση. «Η προτεινόμενη νομοθεσία θα περιορίσει την ικανότητα της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης να λειτουργούν ελεύθερα, μπορεί να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης και να στιγματίζει αδίκως οργανώσεις που προσφέρουν οφέλη στους πολίτες της Γεωργίας», συμπληρώνεται.
Παρόλα αυτά ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε, μετά τη ψηφοφορία εμφανίστηκε ανυποχώρητος λέγοντας ότι η χώρα θα προχωρήσει με το νομοσχέδιο παρά την κριτική από άλλες χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Όχι στον ρωσικό νόμο»
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του νόμου τη Δευτέρα και την Τρίτη στην πρωτεύουσα Τμπιλίσι, εγείροντας φόβους για βίαια επεισόδια, λίγους μήνες πριν από τις αμφίρροπες και κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.
Αστυνομικοί καταδίωκαν διαδηλωτές σε δρόμους γύρω από το κτίριο της Βουλής χθες βράδυ, την ώρα που οι βουλευτές ψήφιζαν την τελική διατύπωση του νόμου.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και κάλεσε τους διαδηλωτές «να σταματήσουν τις παράνομες ενέργειές τους».
Νέα διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ.
Χιλιάδες διαδηλωτές στη χθεσινή διαδήλωση φώναζαν «όχι στον ρωσικό νόμο!»
Η νομοθεσία συγκρίνεται με την αντίστοιχη ρωσική περί «ξένων πρακτόρων» που χρησιμοποιείται από το Κρεμλίνο από το 2014 για διώξεις αντιφρονούντων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.
Η γεωργιανή κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι στοχεύει μόνο σε περισσότερη «διαφάνεια» στη χρηματοδότηση των οργανισμών.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι κρίνει ότι το μέτρο είναι ενάντια στη «βούληση του λαού». «Αυτό είναι μια άμεση πρόκληση, μια ρωσική στρατηγική αποσταθεροποίησης», είπε.
Η Γεωργία εδώ και χρόνια φιλοδοξεί να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Δύση, αλλά το κυβερνών κόμμα κατηγορείται ότι θέλει, αντιθέτως, να φέρει αυτή τη χώρα των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων πιο κοντά στη Ρωσία.
Το "Γεωργιανό Όνειρο", το οποίο ισχυρίζεται ότι θέλει η χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αν και έχει εμβαθύνει τους δεσμούς με την Μόσχα, λέει ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να καταπολεμήσει τις «ψευδο φιλελεύθερες αξίες» όπως τις αποκαλεί, που επιβάλλονται από τους ξένους και για να προωθήσει την διαφάνεια.
Τη Δευτέρα, βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης πιάστηκαν στα χέρια κατά τη διάρκεια συζήτησης του νόμου, προκαλώντας συμπλοκή στην αίθουσα. Πλάνα που μεταδόθηκαν από την γεωργιανή τηλεόραση έδειξαν τον Μαμούκα Μντιναράτζε, αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος να δέχεται γροθιά στο πρόσωπο από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Αλέκο Ελισασβίλι, ενώ μιλούσε από το βήμα της Βουλής.
Μια πρώτη εκδοχή αυτού του νομοσχεδίου εγκαταλείφθηκε τον Μάρτιο του 2023 μετά από μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που διαλύθηκαν από την αστυνομία με τη χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ