Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Άδωνις Γεωργιάδης
12:59 | 21/08/2023

Σαφή θέση για την επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, υπό την ηγεσία του Έντι Ράμα, πήρε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στις «Συνδέσεις». Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με αφορμή την μη πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού στο δείπνο που παραθέτει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής, αναφέρθηκε στην στάση που κρατά η Ελλάδα στο θέμα της αποφυλάκισης του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι δεν προσεκλήθη ο Ράμα. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσκαλέσει όλους τους άλλους, εκτός του Ράμα και να είναι όλοι οι άλλοι εκτός του Ράμα, νομίζω ότι δείχνει ότι η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη δεν περνάει καθόλου αβρόχοις ποσί από την ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης

Και όπως τόνισε, «όσοι πίστευαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποδειχθεί ένας ήπιος, στην αντίδρασή του πρωθυπουργός, σε αυτό το θέμα, έχουν κάνει λάθος. Το μήνυμα προς την Αλβανία σήμερα είναι σαφές. Εάν συνεχίσουν να εμποδίζουν την ορκωμοσία του νέου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, θα πρέπει ξεχάσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία και τα λεφτά από την Ευρώπη».

Θα πρέπει να ξεχάσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία εάν εμποδίζουν την ορκομωσία Μπελέρη

Μιλώντας για τη σημασία της αποψινής συνάντησης των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι «από μόνη της ένα πολύ μεγάλο γεγονός γιατί μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να παραμείνει η κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων. Είναι μια πολιτική που ασκεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες με επιτυχία. Αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε το ότι ήμασταν η πρώτη χώρα που μπήκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια χάρη στον αείμνηστο Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κι αυτό μας έδωσε ένα μεγάλο πλεονέκτημα γεωπολιτικό, οικονομικό, πολιτικό, το οποίο αξιοποιούμε μέχρι σήμερα».

Αναφορικά για το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντέδρασε σθεναρά στο ζήτημα της παράνομης προφυλάκισης του Έλληνα ομογενή τόνισε ότι η Αλβανία για λάβει χρήματα από την Ευρώπη χρειάζεται ομοφωνία. «Η Ελλάδα έχει ήδη δηλώσει ότι τα μπλοκάρει όλα. Τα λεφτά η Αλβανία από την Ευρώπη θα τα ξεχάσει εάν ο Φρέντι Μπελέρης δεν ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας», σημείωσε

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε επίσης εάν τολμήσουν να ορκίσουν οι Αλβανοί άλλο δήμαρχο ή να ξανακάνουν εκλογές, κρατώντας τον Μπελέρη στη φυλακή, αυτό για την Ελλάδα θα αποτελέσει παράγοντα κακών σχέσεων με την Αλβανία για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

«Η Αλβανία θα το πληρώσει πολύ ακριβά εάν συνεχίσει να καταπατά τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι η Αλβανία θα πρέπει να αναθεωρήσει την στάση που κρατά έναντι του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας.

Πηγή:  ertnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis