Για τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τη συνεισφορά τους στη διεθνή εικόνα της χώρας, αλλά και τα δεδομένα για το κόστος τους μίλησε στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. «Το "ήμουν και εγώ εκεί" είναι η φράση που άκουσα τις περισσότερες φορές τα τελευταία 3-4 χρόνια με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», ανέφερε στην έναρξη της συζήτησης. «Πήγα σε 83 πόλεις: όλοι είχαν μία ιστορία από τους Αγώνες να μου διηγηθούν. Όλοι όσοι συμμετείχαν, όλοι όσοι τους παρακολούθησαν», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως «αν η κοινωνία δεν είχε κάνει τους Αγώνες δικούς της δεν θα είχε γίνει τίποτα». «Ο κόσμος ήταν με τον σκοπό, η κοινωνία ήταν που εμπνεύστηκε και αποφάσισε να κάνει τα πάντα. Δεν μιλάμε μόνο για εργαζόμενους, εθελοντές, σώματα ασφαλείας. Η Αθήνα είχε γίνει εργοτάξιο, έγιναν 37 δοκιμαστικές εκδηλώσεις, εκατομμύρια ξεβολεύτηκαν», συμπλήρωσε.
Στο ερώτημα "τι κερδίσαμε" η κυρία Αγγελοπούλου είπε μεταξύ άλλων πως «έγιναν έργα που άλλαξαν τη ζωή όλων μας. Έγιναν υποδομές που δεν θα γίνονταν σε 60 χρόνια» και προσέθεσε ότι «η Ελλάδα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μπήκε ξανά στον χάρτη». «Αυτή η χώρα τα έκανε όλα τέλεια. Κερδίσαμε διεθνές κύρος. Κερδίσαμε μεγάλη εθνική αυτοπεποίθηση, που δεν χάνεται ποτέ. Κερδίσαμε ολυμπιακές υποδομές. Καταπληκτικές δημόσιες υποδομές. Χιλιάδες άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν. Με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς. Όλα αυτά είναι εδώ», σημείωσε και τόνισε ότι ακόμη δεν είναι αργά να πιάσουμε ξανά το νήμα, να αξιοποιήσουμε την κληρονομιά των Αγώνων.
Διαβάστε επίσης
«Οργανώσαμε τους Αγώνες, δώσαμε πίσω υπόλοιπο και ήμασταν και φτηνοί. Και ακούσαμε συγγνώμη Αθήνα, Ελλάδα ήσασταν καταπληκτικοί» είπε σε άλλο σημείο της συζήτησης η κυρία Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και στο πλαίσιο αυτό ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε στη μελέτη της Οξφόρδης με αφορμή τους Αγώνες του Λονδίνου που κόστισαν 16 δισ., ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο συνολικό κόστος (με τα ολυμπιακά έργα και τις υποδομές) ήταν μόλις 6,5 δισ. Σύμφωνα, δε, με μελέτη του ΙΟΒΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δόθηκαν από το ελληνικό δημόσιο για την περίοδο 2000-2010 6,5 δισ. για έργα αναγκαίων υποδομών -στάδια, δρόμοι, νοσοκομεία κλπ- , ποσό που αντιστοιχεί με το 1% των δημοσίων δαπανών των αντίστοιχων ετών.
«Το ό,τι οι Αγώνες χρεοκόπησαν την Ελλάδα είναι ένας μύθος που εφευρέθηκε από εκείνους που μισούν τα κατορθώματα των Ελλήνων» τόνισε και προσέθεσε: «Όσοι αρέσκονται στην άδικη κριτική να μάθουν αριθμητική δημοτικού, να διαβάσουν τα στοιχεία, τι πήραμε, τι θα παίρναμε αν αξιοποιούσαμε την υλική και άυλη κληρονομιά και να πούμε τώρα όλοι να τα επαναφέρουμε τα έργα που εγκαταλείφθηκαν στη ζωή».
Ερωτηθείσα αν για την ίδια υπάρχει άλλη μεγάλη αποστολή η κυρία Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη είπε: «Έχω διεκδικήσει να εκλεγώ στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και ο κόσμος με επέλεξε, έχω εκλεγεί δύο φορές βουλευτής στην Α’ Αθηνών. Από τότε δεν έχω διεκδικήσει ποτέ τίποτα. Πάντα ερχόταν σε εμένα το Κράτος και μου ζητούσε πράγματα. Πρώτα να διεκδικήσω τους Αγώνες, το καταφέραμε. Με φώναξαν το 2000 να αναλάβω την ολοκλήρωση της προετοιμασίας καθώς είχαν χαθεί 3 χρόνια, το καταφέραμε και πήραμε τα εύσημα όλου του κόσμου. Πριν τρία χρόνια μου ζητήθηκε να αναλάβω τιμητικά την προεδρία της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Γυρίσαμε όλη την Ελλάδα, έγιναν πάνω από 750 δράσεις και χωρίς να επιβαρύνουμε το κράτος. Όσα μαζέψαμε τα δώσαμε πίσω στην κοινωνία: ΜΕΘ, αυτοκίνητα στρατού, κοινωνικές δράσεις κα. Αν με ρωτάτε λοιπόν αν διεκδικώ κάτι, σας απαντώ όχι, δεν διεκδικώ τίποτα. Αν με ρωτάτε αν θα δεχόμουν να βοηθήσω την πατρίδα μου, αν μου ζητηθεί ξανά, φυσικά ναι. Με όλη μου την καρδιά και με όλη μου την δύναμη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ