Η Κίνα δεν θα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, ώστε να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έως το 2050, προβλέπει η Capital Economics. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης της παραγωγικότητας και η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού θα καταδικάσουν την Κίνα να είναι Νο2 για πάντα, τονίζει ο οίκος.
Εάν η Κίνα έχει μία ευκαιρία να βρεθεί στην κορυφή του κόσμου, θα είναι γύρω στο 2030, όμως ακόμα και εάν τα καταφέρει, αυτό θα είναι πρόσκαιρο, αφού οι δυσμενείς δημογραφικές συνθήκες θα την ρίξουν και πάλι στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με την Capital Economics.
Διαβάστε επίσης
Για την ακρίβεια, η ανάλυση του οίκου δείχνει ότι η κινεζική οικονομία θα φτάσει στο 87% του μεγέθους της αμερικανικής το 2030, έναντι 71% που είναι σήμερα. Έως το 2050, όμως, θα έχει επιστρέψει στα επίπεδα αυτά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άποψη της Capital Economics κινείται κόντρα στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις που θέλουν την Κίνα να οδεύει σταθερά προς την πρωτιά.
Ο οίκος στηρίζει αυτή την αιρετική άποψη στις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις που περιμένει στην Κίνα. Το μέγεθος του εργατικού δυναμικού της χώρας έπιασε «ταβάνι» το 2017 και έκτοτε εμφανίζει μικρή συρρίκνωση. Όμως, η Capital Economics εκτιμά ότι ο ρυθμός μείωσής του θα επιταχυνθεί. Έως το 2030, το εργατικό δυναμικό της αναδυόμενης υπερδύναμης θα συρρικνώνεται τουλάχιστον κατά 0,5% το χρόνο. Αντίθετα, το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ θα διευρύνεται για τα επόμενα 30 χρόνια.
Ο ρυθμός της οικονομικής σύγκλισης εξαρτάται από την πορεία της παραγωγικότητας, του πληθωρισμού και των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Όμως η απόκλιση των δημογραφικών τάσεων σημαίνει ότι εάν η Κίνα δεν μπορέσει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ έως τα μέσα του 2030, δεν θα το καταφέρει ποτέ, τονίζει η Capital Economics. Και εάν το κάνει, θα είναι μόνο για λίγο.
«Με άλλα λόγια, αντί για την ανατολή μίας νέας εποχής, ο εκθρονισμός των ΗΠΑ από την Κίνα θα είναι περισσότερο σαν το “il sorpasso”, όταν η Ιταλία ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη της δεκαετίας του 1980, μόνο για να μείνει και πάλι πίσω στη συνέχεια», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.
Όμως τελικά, έχει σημασία εάν η Κίνα είναι η πρώτη οικονομική δύναμη; Όπως εξηγεί η Capital Economics, το «Il sorpasso» υπήρξε πηγή εθνικής υπερηφάνειας για την Ιταλία, αλλά δεν είχε κάποιον ουσιαστικό αντίκτυπο σε οικονομικό μέτωπο.
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι τα εισοδήματα των πολιτών, με την ανάλυση να δείχνει πως παρότι τα δημογραφικά «βαρίδια» θα επιδράσουν αρνητικά στο ΑΕΠ της Κίνας, η παραγωγή ανά εργαζόμενο θα αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι στις ΗΠΑ μετά το 2030, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα να συνεχίσουν να αυξάνονται.
Το μέσο εισόδημα στην Κίνα το 2050 θα είναι λίγο πάνω από το 1/5 του αντίστοιχου αμερικανικού, δηλαδή περίπου στα επίπεδα όπου βρίσκονται σήμερα η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Ο τίτλος της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σχετίζεται με την ικανότητα μιας χώρας να επιβάλλει τη δύναμή της και τις αξίες της σε διεθνές επίπεδο, καταφέρνοντας, μεταξύ άλλων, να θέτει τους κανόνες στις διεθνείς οικονομικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις, εξηγεί η Capital Economics. Βέβαια, το εάν η Κίνα είναι 10% μικρότερη ή 10% μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Όμως εάν η αναδυόμενη υπερδύναμη ήταν 50% μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ το 2050, όπως προβλέπουν οι πιο αισιόδοξοι υποστηρικτές αυτής της άποψης, κάτι τέτοιο σίγουρα θα άλλαζε τις ισορροπίες στον πλανήτη.
Πηγή: moneyreview.gr / Κορίνα Σαμάρκου