Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
20:00 | 17/04/2024

Παραθέτουμε κείμενο που εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Ένωσης Αστυνομικών Δυτικής Αττικής: 

Γίνε παιδί μου διανομέας. Μακριά από την αστυνομία!

  Θα μπορούσε να ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας εάν δεν το άκουγα με τα αυτιά μου. Και μάλιστα από τα χείλη ενός ανθρώπου που έχει πονέσει για αυτό το Σώμα, που εδώ και 31 χρόνια έχει δώσει τα πάντα στο όνομα της κοινωνικής προσφοράς, εντός και εκτός Υπηρεσίας.

Οπότε αναρωτιέται κανείς. Μήπως έχει δίκιο; Και πόσο δίκιο έχει τελικά;

Όταν θέλεις να πείσεις για τα λεγόμενα σου ο καλύτερος τρόπος είναι τα μαθηματικά. Διαβάστε λοιπόν, όχι νούμερα, αλλά τις ζωές δύο ανθρώπων, του 20 χρόνου διανομέα και 20χρόνου «χωροφύλακα».

Λοιπόν ο νεοεξερχόμενος 20χρόνος αστυφύλακας δικυκλιστής λαμβάνει μικτά (δεν θα γράψουμε τα καθαρά στο χέρι γιατί θα μας πιάσουν τα κλάματα) έναν βασικό 1110 ευρώ και επιπλέον 184 ευρώ γιατί δουλεύει θέλοντας και μη Σαββατοκύριακα (πολλές φορές – εάν όχι και τις περισσότερες και τις δύο μέρες).  Ένα σύνολο μικτών αποδοχών 1294 ευρώ. Αυτός δεν ξέρει τι δουλεύει ούτε αύριο, ενώ σε κάθε γωνιά παραμονεύει και ένας Αξιωματικός να τον φορτώσει με πρόστιμα, ένας δικαστής με φυλακή και μια κοινωνία με ενοχές.

Ένας  20χρόνος διανομέας έχει αποδοχές 830€ το μήνα (μικτές μεν αλλά με σχεδόν τις μισές κρατήσεις του αστυφύλακα) και με βάση το νέο νόμο από το μεθεπόμενο μήνα για κάθε Σάββατο που εργάζεται θα λαμβάνει επιπλέον 53€, ενώ για κάθε Κυριακή θα λαμβάνει 81 επιπλέον ευρώ. Ένας διανομέας  λοιπόν που εργάζεται 2 Σάββατα και 2 Κυριακές το μήνα θα λάβει τελικό μισθό 1098 ευρώ. Είναι άτυχος γιατί λαμβάνει 194 ευρώ λιγότερο από τον αστυφύλακα. Βέβαια ξέρει τι δουλεύει σε βάθος μηνών, έχει μηδενικά έξοδα για να πάει και να έρθει στη δουλειά του, δεν αναγκάζεται κάθε Κυριακή να βάζει 50 ευρώ έξοδα για να πάει μέτρα στο γήπεδο στα Μέγαρα, δεν κινδυνεύει να πάει φυλακή και έχει ολόκληρη την κοινωνία να τον υποστηρίζει (και καλά κάνει). Και φυσικά δεν συζητάμε για τα όποια φιλοδωρήματα.

Αν λοιπόν συγκρίνουμε τη ζωή των ίδιων ακριβώς ατόμων 9 χρόνια μετά  εκεί έρχεται η έκπληξη. Βλέπετε ο αστυφύλακας θα έχει πάρει αύξηση μόλις 60 ευρώ και οι μικτές του αποδοχές μαζί με την εργασία το Σαββατοκύριακο θα είναι στο ποσό των 1358 ευρώ. Ο συνομήλικος του διανομέας  όμως θα έχει πάρει 30% αύξηση από τις τριετίες, ενώ και το ίδιο ισχύει και για τις αποδοχές του για τα Σαββατοκύριακα. Στο ίδιο παράδειγμα με πιο πάνω ο 29 χρόνος διανομέας θα λαμβάνει 1387 ευρώ (μικτά πάντα).

Αν λοιπόν προχωρήσουμε τα μαθηματικά και φτάσουμε και στα 20 και στα 30 χρόνια εργασίας θα δούμε απίστευτες εκπλήξεις αφού ουσιαστικά ο Ανθυπαστυνόμος των 30 ετών θα έχει λάβει αύξηση μερικές ακόμα εκατοντάδες ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ο διανομέας θα έχει σχεδόν ΔΙΠΛΑΣΙΟ μισθό (κοντά στα 1800 ευρώ) και επιπλέον η εργασία το Σαββατοκύριακο θα έχει ανέλθει μαζί με τα 648 ευρώ για τα 2 Σάββατα και τις 2 Κυριακές συνολικά στα 2448, όσο δηλαδή πληρώνεται ο ΑΡΧΗΓΟΣ του Σώματος.

Γίνε λοιπόν παιδί διανομέας και μακριά από την αστυνομία μπας και δεις άσπρη μέρα και δεν σου έρθει καμία οικοδομή στο κεφάλι ενώ κάνεις δεύτερη δουλειά.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis