Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:42 | 18/08/2018

Συχνά διαβάζουμε πως η ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών) αλλά και οι ΜΑΚ (Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών) δε χρησιμοποιούν το «απλό» Glock πιστόλι αλλά το «Amphibious». Θα δούμε τι σημαίνει αυτό στο παρόν άρθρο.

glock_amphibious_01

Καταρχήν η εταιρία Glock δεν κατασκευάζει κανένα μοντέλο με το όνομα «Amphibious», αυτό είναι ένα ψευδώνυμο για το ίδιο όπλο όταν έχει υποστεί μία πολύ μικρή μετατροπή ώστε να μπορεί να βάλλει ευρισκόμενο κάτω από την επιφάνεια του νερού. Σας προτείνουμε προτού προχωρήσετε σε αυτό το άρθρο να διαβάσετε τα παρακάτω διότι εδώ τα θεωρούμε ήδη γνωστά.

Τι θα μπορούσε να κάνει ένα πιστόλι να μην είναι ικανό να ρίξει κάτω από το νερό όμως; Το πρώτο είναι τα πυρομαχικά του. Χρειάζονται πυρομαχικά καλής ποιότητας που να μην έχουν προβλήματα στεγανότητας, διάβρωσης και απόδοσης σε υπερβολικά επίπεδα υγρασίας. Αυτά καλύπτονται από τα περισσότερα πυρομαχικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, σε βολές κάτω από το νερό είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν βολίδες κοίλου σχήματος.

glock_amphibious_02

Ο λόγος είναι προφανώς ότι το κοίλο τμήμα της βολίδας θα γεμίσει με νερό και θα διασταλεί με το που βγει από τη κάννη σταματώντας σχεδόν αμέσως, ελάχιστα εκατοστά από τη κάννη του όπλου. Για την ακρίβεια, η μέθοδος της βολής βλήματος κοίλου σχήματος μέσα σε νερό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη για την ανάλυση του τρόπου διαστολής του. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι βλέπετε σε αυτή τη φωτογραφία εδώ.

glock_amphibious_03

Αυτός είναι ο πρώτος περιορισμός που είναι αυτονόητος και σχετικά εύκολος να προληφθεί. Ο δεύτερος είναι το πως επηρεάζει το νερό το μηχανισμό του όπλου. Στη πλειονότητα τους τα φορητά όπλα είναι ικανά να βάλλουν κάτω από την επιφάνεια του νερού χωρίς προβλήματα, όμως η Αυστριακή εταιρία Glock πήγε ένα βήμα παραπέρα. Έκανε μελέτες να δει τι θα μπορούσε να αποτρέψει τη σωστή λειτουργία του όπλου της. Εδώ βλέπετε τι συμβαίνει όταν ένα όπλο Glock βάλλει με βλήμα κοίλου σχήματος κάτω από το νερό.

glock_amphibious_04

Αυτό που ανακάλυψε από τις έρευνες και δοκιμές της η Αυστριακή εταιρία έδωσε στο πιστόλι Glock ακόμα μεγαλύτερη φήμη για την αξιοπιστία του. Ο επικρουστήρας του όπλου βρίσκεται σε ένα μικρό χώρο όπως μπορείτε να δείτε και στην επόμενη εικόνα στο κόκκινο πλαίσιο.

glock_amphibious_05

Αν αφαιρέσουμε τον επικρουστήρα από το όπλο και τον παρατηρήσουμε προσεκτικά θα δούμε ότι αποτελείται από τέσσερα μόλις εξαρτήματα. Το σημαντικό εξάρτημα είναι η πλαστική ασφάλεια που κρατάει το ελατήριο του επικρουστήρα στη θέση του. Μπορείτε να δείτε τα εξαρτήματα αυτά εδώ.

glock_amphibious_06

Αυτό που εντόπισε η εταιρία Glock είναι πως η πλαστική ασφάλεια από το ελατήριο του επικρουστήρα λειτουργεί ακριβώς όπως το έμβολο μίας σύριγγας όταν ο χώρος του επικρουστήρα είναι γεμάτος με νερό. Αυτό συνήθως οδηγεί σε αδυναμία πυροδότησης καθώς το ελατήριο του δε έχει αρκετή ισχύ για να ξεπεράσει την αντίσταση που δημιουργείται και χτυπάει τη σφαίρα με πολύ μικρή ταχύτητα. Ένα άλλο, πιο σπάνιο πρόβλημα, ήταν η καθυστερημένη πυροδότηση που γίνονταν συνήθως όταν το όπλο προσπαθούσε να βάλλει διαδοχικά εντός και εκτός του νερού. Σε αυτό δίνει λύση κάτι πολύ απλό, η αντικατάσταση της πλαστικής ασφάλειας με μία που έχει κανάλια ώστε να επιτρέπει τη ροή του νερού γύρω της. Στη παρακάτω εικόνα βλέπετε πάνω τη νέα-αμφίβια πλαστική ασφάλεια του ελατηρίου και κάτω την απλή.

glock_amphibious_07

Η μετατροπή οποιουδήποτε πιστολιού Glock από απλό σε «amphibious» (το όνομα που χρησιμοποιείται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις) είναι εξαιρετικά απλή. Οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει την πλαστική ασφάλεια για νερό που ονομάζεται «Maritime Spring Cup» από την εταιρία Glock και έχει τιμή κάτω των €10 και να την αντικαταστήσει σε λίγα λεπτά. Όλοι οι κατόχοι πιστολιών Glock γνωρίζουν πόσο εύκολη είναι η αφαίρεση του επικρουστήρα. Για τη τοποθέτηση της νέας ασφάλειας απλώς πιέζουμε με το χέρι μας το ελατήριο για να απελευθερωθεί η υπάρχουσα και την αντικαθιστούμε με την Maritime.

glock_amphibious_08

Για ευκολία στη τοποθέτηση οι πλαστικές αυτές ασφάλειες είναι χωρισμένες σε δύο τμήματα και συνοδεύονται από οδηγίες τοποθέτησης που όπως αναφέραμε είναι αρκετά απλές. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε την εργοστασιακή ασφάλεια αριστερά και την Maritime ασφάλεια δεξιά.

glock_amphibious_09

Κλείνοντας, η πρακτική αξία αυτής της μετατροπής, παρότι απλή, φτηνή και εγγυημένη από την εταιρία ότι δεν θα επηρεάσει την απόδοση του όπλου, είναι πολύ εξειδικευμένη. Ακόμα και για τις ομάδες που εκτελούν αμφίβιες και υποβρύχιες αποστολές οι πιθανότητες χρήσης του πιστολιού τους κάτω από το νερό είναι ρεαλιστικά ελάχιστες. Έτσι οι περισσότεροι κάτοχοι όπλων Glock δεν θα επωφεληθούν καθόλου από αυτή τη μετατροπή. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι κατανοητό στον αναγνώστη τι διαφορά έχει οποιοδήποτε πιστόλι Glock από αυτό που περιγράφεται ως «Glock Amphibious» στα εγχειρίδια και μνημόνια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

glock_amphibious_10

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis