Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:45 | 06/12/2014

 

Παρά την κάθετη μείωση των οπλοστασίων των πυρηνικών δυνάμεων και ειδικότερα των ΗΠΑ και της ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ  μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, στον πλανήτη εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες πυρηνικά όπλα που εκ των πραγμάτων δεν έχουν εξαλείψει τον πυρηνικό όλεθρο.
 
Μπορεί οι Αμερικανό-Ρωσικές Συμφωνίες  START (I-II-III) ,να έχουν κατεβάσει τον πήχη των πυρηνικών όπλων αριθμητικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ελαχιστοποιήθηκε ή εξαλείφθηκε ο κίνδυνος πυρηνικής αντιπαράθεσης. Ασφαλώς οι ΗΠΑ και η ΡΩΣΙΑ δεν βρίσκονται πλέον άμεσα  σε πυρηνικά σενάρια αντιπαράθεσης(αν και η κρίση σε ΚΡΙΜΑΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ επανέφερε τέτοιες τάσεις) , αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν αποκλείεται η εμπλοκή πυρηνικών όπλων. Και αυτές δεν είναι πλέον στα  κάποτε ενδο-Γερμανικά σύνορα, αλλά σε περιφερειακές γωνιές του πλανήτη, όπου βρίθουν οι ασύμμετρες απειλές, ο εξτρεμισμός, ο φανατισμός, οι χρόνιες συγκρούσεις και η κάθε λογής παρανομία. Στα θετικά σε ότι αφορά την μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων στον παγκόσμιο χάρτη είναι οι μειώσεις των ανεξάρτητων δυνάμεων πυρηνικής αποτροπής της Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ και της ΓΑΛΛΙΑΣ, ενώ προβληματισμό προκαλούν τα πυρηνικά οπλοστάσια της ΚΙΝΑΣ, του ΙΣΡΑΗΛ , και του ΠΑΚΙΣΤΑΝ καθώς και τα πυρηνικά προγράμματα του ΙΡΑΝ και της Β.ΚΟΡΕΑΣ.

 

Υπάρχουν πολλές και υπολογίσιμες πυρηνικές απειλές, που καθιστούν τις Ειδικές Δυνάμεις ένα υψίστης σημασίας «εργαλείο» για την αντιμετώπιση λεπτεπίλεπτων καταστάσεων κρίσης. όπως;

 
1)Το  Πακιστανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Υπάρχουν περίπου 100 πυρηνικές βόμβες και διάσπαρτες πυρηνικές βάσεις σε πολλά σημεία μιας εκ των πλέων ασταθών περιοχών του πλανήτη. Ας μην λησμονούμε την παρουσία ποικιλόμορφων εξτρεμιστικών και άλλων ομάδων και τρομοκρατικών δικτύων στην χώρα. Πάντοτε γίνεται λόγος για χρησιμοποίηση  Ειδικών Δυνάμεων
στην προστασία και έλεγχο του  προβληματικού Πακιστανικού πυρηνικού οπλοστασίου , με επέμβαση κυρίως των Αμερικανικών , για να μην πέσουνε όπλα και υλικά μαζικής καταστροφής στα χέρια επικίνδυνων στοιχείων.(πχ φανατικών Ισλαμιστών).
 
.
2)Όπως προανέφερα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν  αποτελεί για την Δύση, το Ισραήλ και σειρά Αραβικών κρατών καθοριστικής σημασίας απειλή. Σε εξέλιξη είναι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα , διεθνείς κυρώσεις κατά της Τεχεράνης από το ΣΑ/ΟΗΕ και άνω των 40 χωρών σε διμερή βάση, ενώ εγκυμονούν άμεσα κίνδυνοι προληπτικής αεροπορικής ή πυραυλικής ενέργειας από το Ισραήλ που θεωρεί το πυρηνικό Ιράν ως υπαρξιακή απειλή, και τις ΗΠΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται. Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί και η αρνητική και ύποπτη στάση του Ιράν που δεν καθιστά σαφές τους αντικειμενικούς στόχους του πυρηνικού προγράμματος του, ενώ παράλληλα δεν  έχει επιτρέψει σε εξειδικευμένους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να ελέγξουν πολλές από τις δραστηριότητες του. Ήδη εδώ και χρόνια έχουνε  εισέλθει από το Ιράκ, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ξένοι κομάντος ενεργούν σε πάρα πολλά σημεία κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
 
3) Το νέο Ρωσικό στρατιωτικό δόγμα προσδίδει μεγάλη βαρύτητα στα πυρηνικά όπλα. Η δημογραφική κρίση στην χώρα, οι μειώσεις στους συμβατικούς εξοπλισμούς, η αποφυγή στράτευσης πολλών Ρώσων, οι μειώσεις των συμβατικών δυνάμεων σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος κατασκευής έχουν ωθήσει την Μόσχα στο να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα πυρηνικά όπλα , ενώ κατασκευάζει σειρά νέων όπλων  σε ξηρά-θάλασσα και αέρα.. Επιπλέον η Ρωσία δεν έχει αποδεχθεί καθεστώς αφοπλισμού ή περιορισμού των τακτικών πυρηνικών της όπλων, ορισμένα εκ των όποιων δεν έχουν και την πλέον επαρκή φύλαξη στον αχανή γεωγραφικά Ρωσικό χώρο, με το σενάριο της πυρηνικής τρομοκρατίας ή και εκείνο της πυρηνικής κλοπής να εμφανίζεται απειλητικό.  Η Μόσχα σε μία προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης στον ορεινό Βόρειο Καύκασο προσδίδει μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα στην παρουσία-ρόλους και ετοιμότητα των Ειδικών Δυνάμεων διαφόρων υπηρεσιών, από χειρισμό κρίσεων μέχρι πάσης φύσης επεμβατικά σενάρια. Η κρίση στις σχέσεις με την Δύση έχει επαναφέρει στο προσκήνιο διάφορες θέσεις σχετικά με τα πυρηνικά.
 
4) Η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής καθώς και υλικών  είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ. Έχουν ληφθεί πολλά και εξειδικευμένα μέτρα σε αεροδρόμια, λιμάνια και άλλους ευαίσθητους χώρους, ενώ παρακολουθούνται συγκεκριμένες περιοχές εντονότατα, όπως ο ΚΑΥΚΑΣΟΣ, ο ΚΟΛΠΟΣ, η ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ, αλλά και τα ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ, με συμμετοχικό, αποτρεπτικό και πολυδιάστατο τον ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων.
 
Η Δύση  έχει επικεντρωθεί στο πολύ  σημαντικό  έργο στην πρόληψη της πυρηνικής τρομοκρατίας, αλλά και  μέσω της χρήσης Ειδικών Δυνάμεων σε υποστήριξη προληπτικών ενεργειών σε εφαρμογή της απόφασης 1540/2004 του ΣΑ/ΟΗΕ  η οποία απαιτεί από τα κράτη που την έχουν υπογράψει να παραδίνουν κάθε χρόνο λεπτομερείς αναφορές σχετικά με τις ενέργειες τους στον χώρο των ΟΜΚ.(προληπτικές-ασκήσεις ετοιμότητας-συνεργασιακές κα)
 Το θέμα δεν είναι μόνο στα πυρηνικά υλικά, αλλά και μέσω άλλων πρωτοβουλιών και αποφάσεων αναφορικά με τα χημικά-βιολογικά και ραδιολογικά, τα όποια είναι πιο προσβάσιμα για τους τρομοκράτες , συγκριτικά με πυρηνικές εγκαταστάσεις και υλικά.
 
 Σε αυτά τα πλαίσια και σε αυτό το ιδιότυπο και προβληματικό περιβάλλον των ασύμμετρων και υβριδικών απειλών δεν είναι τυχαίο το ότι οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε στελέχη και λίαν εξειδικευμένο προσωπικό  την Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων ,ενώ παράλληλα για διαφόρους λόγους έχουνε στείλει πολλά στελέχη τους σε πάνω από 100 χώρες του πλανήτη. Οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, καθώς και η επιτυχία των Ειδικών Δυνάμεων /SEALS  στο Αμπονταμπάντ του Πακιστάν τον Μάιο του 2001, με την επιχείρηση  ΤΡΙΑΙΝΑ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ/ΤΖΕΡΟΝΥΜΟ, στο κρησφύγετο του πρώην αρχηγού της Αλ κΚάεντα  Οσάμα μπιν Λάντεν δείχνει τις τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις ειδικά των κρατών της Δύσης(αλλά και της Ρωσίας) στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων με προφανή έμφαση στην εκτέλεση των επικινδύνων και ειδικής φύσης επιχειρήσεων από άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων.

 

defencenews.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis