Σε μια υπόθεση με έντονο παρασκήνιο εξελίσσεται η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ με τα στελέχη του Σώματος να αναμένουν τις νέες κατευθύνσεις από την πλευρά της νέας φυσικής ηγεσίας. Ο νέος Αρχηγός Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος έχοντας υπηρετήσει στην Θεσσαλονίκη καλείται πλέον να αφήσει το δικό του στίγμα στην ηγεσία του Σώματος. Στελέχη της ΕΛΑΣ έλεγαν στο Reader με νόημα πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας με ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών με επιπλέον προσωπικό καθώς παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις και στόχος θα πρέπει να είναι οι πολίτες να νιώθουν πως ο αστυνομικός είναι δίπλα τους και όχι απέναντι τους.
Την ίδια στιγμή στους διαδρόμους του μεγάρου της Κατεχάκη συζητιούνται οι αιχμές που άφησε στην ανακοίνωση του ο απερχόμενος Αρχηγός Κωνσταντίνος Σκούμας οποίος λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να τον αποστρατεύσει εκτάκτως σε ανακοίνωση του ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν θα γίνει το εξιλαστήριο θύμα κανενός, φωτογραφίζοντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο.
Διαβάστε επίσης
Όπως είπε χαρακτηριστικά «στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός. Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής».
Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για αντικατάσταση του κ. Σκούμα είχε ληφθεί αρκετό καιρό πριν ωστόσο ασκήθηκαν πιέσεις να παραμείνει στη θέση του καθώς μια αλλαγή στη θέση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ θα είχε αντίκτυπο σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο. Έτσι τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν κανονικά οι κρίσεις στους αξιωματικούς της Αστυνομίας με τον απερχόμενο Αρχηγό να παραμένει στη θέση του. Ωστόσο οι συνεχείς καταγγελίες για τη στάση αστυνομικών κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων για την τραγωδία στα Τέμπη φαίνεται πως ήταν η αφορμή για την αντικατάσταση του λίγες ημέρες πριν κλείσει ένα χρόνο στη θέση του Αρχηγού.
Το θέμα πάντως έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο κ. Σκούμας να πάει στη Βουλή για να αποσαφηνίσει όσα αναφέρει στην ανακοίνωση του. «Μητσοτάκης και Θεοδωρικάκος δεν μπορούν άλλο να κρύβονται και να σιωπούν. Για να μην υπάρχει απολύτως καμία σκιά, ο πρώην Αρχηγός κος Σκούμας πρέπει άμεσα να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει “Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα επειδή σεβόμουν το Σύνταγμα”». Επίσης και το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «η ανακοίνωση του αποπεμφθέντος Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα αίτια της απομάκρυνσης από τη θέση του, καταδεικνύει σκοτεινές διαδρομές προσώπων εντός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα οποία επέβαλαν τις επιθυμίες τους».
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωση του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Σε ό,τι αφορά τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ έγιναν με αξιοκρατία και μοναδικό κριτήριο να μπει τέλος σε πολυετή κατεστημένα σε κρίσιμες υπηρεσίες που, αποδεδειγμένα, δεν έκαναν όπως πρέπει το καθήκον τους ενάντια στη διαφθορά. Αυτό τελικά ενόχλησε και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ό,τι φαίνεται και τον τέως αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματα τους.»
Η επιλογή του κ. Μαυρόπουλου στη θέση του Αρχηγού επέφερε και ντόμινο ανακατατάξεων στην ιεραρχία της Αστυνομίας. Έτσι ο κ. Γεώργιος Δούβαλης επελέγη ως Υπαρχηγός του Σώματος, ο κ. Ελευθέριος Γκαρίλας, ως Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Σπυρίδων Σκλάβος, ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και ο κ. Νικόλαος Σπανουδάκης, ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.
Διονύσης Βυθούλκας