Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Λαλουσησ
17:37 | 11/06/2023

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, ο εορτασμός της «Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων», σε κεντρική εκδήλωση στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Αθήνα, Λ. Μεσογείων 96), παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος.

Εικόνα
1

Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος, με συλλειτουργό τον Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Αστυνόμο Β΄ Αλέξιο Κουρτέση.

Διαβάστε επίσης

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Εικόνα
1

Παρέστησαν ακόμη, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Γεώργιος Δούβαλης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης, Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης, παρέστησαν επίτιμοι Αρχηγοί και ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, Πρόεδροι και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων καθώς και Ενώσεων και Συλλόγων Αποστράτων νομού Αττικής, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, επίτιμοι και απόστρατοι αστυνομικοί, καθώς και λοιπό αστυνομικό προσωπικό.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατά την ομιλία του ανέφερε:

«Σεβασμιότατε, κύριε Αρχηγέ, κύριε Γενικέ, κύριοι επίτιμοι Αρχηγοί, κύριοι Πρόεδροι των Ενώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας εν ενεργεία και αποστράτων, αγαπητά στελέχη εν ενεργεία και αποστρατείας της Ελληνικής Αστυνομίας , κυρίες και κύριοι.

Καταρχάς νιώθω τιμή και χαρά που μου δίνεται η ευκαιρία να απευθύνω ένα σύντομο λόγο.

Από την στιγμή που ανέλαβα, κατάλαβα, ήξερα βέβαια αλλά είδα από πολύ κοντύτερα, το σημαντικό έργο της Ελληνικής Αστυνομίας πόσο πολυποίκιλο και πόσο σημαντικό είναι και υποσχέθηκα από την αρχή την προσπάθεια μου να συνεχιστεί αυτό το έργο και να μην υπάρχει κανένα κενό στα θέματα ασφάλειας, φύλαξης συνόρων και καταπολέμηση εγκληματικότητας.

Σήμερα η ημέρα των Αγίων Πάντων, σήμερα ξέρετε η εκκλησία μας τιμά όλους τους Αγίους, τους άγνωστους Αγίους, τους Οσιομάρτυρες οι οποίοι υπηρετήσαν τον χριστιανισμό, αυτή την ημέρα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επέλεξε να τιμά τους αποστράτους, τα απόστρατα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας γνωστά, άγνωστα και αυτοί, κάνω έναν παραλληλισμό, πρόσφεραν πάρα πολλά πράγματα. Μίλησε ο κύριος Αρχηγός για τον εξορισμό της Αστυνομίας για το μέλλον και σωστά είπε ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον αν δεν κοιτάζουμε το παρελθόν.

Εσείς προσφέρατε πάρα πολλά πράγματα και ο καθένας σίγουρα ξέρει καλύτερα από εμένα τι έχει κάνει. Σήμερα τιμούμε αυτή την προσφορά σας και τιμούμε φυσικά και τις οικογένειες σας γιατί πίσω από κάθε στέλεχος υπάρχει μία οικογένεια που το στηρίζει και είναι και αυτή θα έλεγα μαζί του στις δύσκολες στιγμές. Είναι σημαντική η οικογένεια η οποία μας υποστηρίζει και αντιλαμβάνομαι πόσες ώρες λείπατε από το σπίτι σας, πόσες ώρες τα παιδιά σας δεν σας είχαν δίπλα τους γιατί ήσασταν αφοσιωμένοι στο καθήκον σας. Ένα καθήκον που πραγματικά θα έλεγα υπό δυσκολότερες συνθήκες που υπηρετήσατε.

Προσφέρατε πάρα πολλά πράγματα και αυτό τιμάμε σήμερα. Και ξέρετε αυτό το καθήκον πολλές φορές υπηρετώντας την ασφάλεια έχει και απώλειες ζωών. Δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι, πολλά στελέχη έχασαν τη ζωή τους. Γι’ αυτό με τον κύριο Αρχηγό σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα μνημείο το οποίο θα έχει όλα τα ονόματα των πεσόντων από τη σύγχρονη εποχή της Ελληνικής Αστυνομίας που νομίζω ξεπερνούν τους 140. Πρόσφατα είχαμε και ένα ατύχημα, εν ώρα καθήκοντος ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του, είναι πολύ λυπηρό.

Αυτή είναι η προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ασφάλεια είναι κάτι δύσκολο, θέλει προσπάθεια, και η ασφάλεια ίσως στο μεγαλύτερο βαθμό μιας κοινωνίας, αλλά και η αίσθηση ασφαλείας που νιώθουν οι πολίτες. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνατε, το αναγνωρίζω και οφείλω μεγάλη ευγνωμοσύνη σε όλα τα στελέχη, εν αποστρατεία στελέχη αλλά και τα στελέχη εν ενεργεία, και θα έλεγα ίσως η λέξη απόστρατος να είναι μία τυπική λέξη.

Κανείς ποτέ δεν φεύγει από την Ελληνική Αστυνομία. Ξέρω, το μυαλό σας, η σκέψη σας είναι δίπλα μας, δίπλα στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας γιατί η σχέση με αυτό που υπηρετούμε, γιατί είναι ένα λειτούργημα, δεν είναι επάγγελμα, είναι βιωματική. Είναι τόσες ώρες, τόσες αγωνίες, τόσες προσπάθειες που ο καθένας ποτέ δεν φεύγει από την Ελληνική Αστυνομία. Ξέρω πολύ διακριτικά βλέπετε, χαίρεστε όταν ακούτε τις επιτυχίες και είστε πάντα κοντά μας.

Και σίγουρα η εμπειρία σας είναι πολύ σημαντική και οι συμβουλές σας είναι πάντα χρήσιμες. Αυτή είναι η γέφυρα επικοινωνίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό μεταξύ των εν αποστρατεία και εν ενεργεία στελεχών. Και εγώ απόστρατος είμαι και σας καταλαβαίνω που και εγώ από ένα άλλο μετερίζι προσέφερα τις υπηρεσίες μου στην πατρίδα. Αλλά θα έλεγα, επειδή και οι αξιωματικοί του στρατού και οι υπαξιωματικοί, τα στελέχη του στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν θα έλεγα κοινά πράγματα. Φορούμε διαφορετική στολή αλλά υπηρετούμε την πατρίδα. Υπηρετούμε την Πατρίδα ο καθένας απ’ το δικό του μετερίζι.

Και θέλω να φέρω σαν παράδειγμα την εξαιρετική συνεργασία του Στρατού με την Ελληνική Αστυνομία στη φύλαξη των συνόρων. Η επιτυχία του 2020, αυτό που κάναμε, δεν το λέω για διαφήμιση, αλίμονο, έγινε γιατί η συνεργασία του Στρατού με την Ελληνική Αστυνομία ήταν ιδανική, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα. Φυσικά και τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας, κι η Πυροσβεστική και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά το λέω, επί του πεδίου, αυτή η συνεργασία και με τον τρόπο που έγινε, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα της κοινής αντίληψης, της συνέργειας κι ότι μόνο με ομαδική προσπάθεια, έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Και το ξέρετε κι εσείς, ότι ό,τι κάνουμε και στην Ελληνική Αστυνομία, είναι μέσα από ομαδική προσπάθεια. Μέσα από ανθρώπους που έχουν εξειδικευμένους ρόλους, και μέσα από την συνεργασία έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου, την ευχαρίστησή μου σε όλα τα εν αποστρατεία στελέχη, αλλά και τα εν ενεργεία στελέχη για αυτό που έκαναν, για αυτό που κάνουν και για αυτό που θα κάνουν. Πολύ σημαντικό το έργο σας, υπηρετούμε την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, το αίσθημα ασφαλείας. Και ξέρετε, μια ασφαλή χώρα προοδεύει και οικονομικά, έχει μεγάλη αύξηση του τουρισμού, επηρεάζεται πολύ η οικονομία. Φανταστείτε μια κοινωνία με έλλειμμα ασφάλειας. Και ξέρετε ότι, ό,τι κι αν συμβεί, κάποιος την αστυνομία θα καλέσει, σε πάρα πολλά πράγματα. Η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει ένα τεράστιο έργο. Κι όπως είπε κι ο κ. Αρχηγός, επειδή η εγκληματικότητα, η σύγχρονη αντίληψη έχει αλλάξει και μορφές, η Ελληνική Αστυνομία προσαρμόζεται και θέλει πάντα να είναι μπροστά ένα βήμα, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής.

Να είστε καλά, ευχαριστώ όλους και πραγματικά νιώθω τιμή που σήμερα, μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσω κι εγώ τις σκέψεις μου, τις απόψεις μου, που να ξέρετε είναι απ’ την καρδιά μου, και είναι απόλυτα ειλικρινείς.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, που με συνδέουν σχέσεις ιδιαίτερης εκτίμησης και, θα έλεγα, φιλίας, λόγω των ετών που γνωριζόμαστε, κι απ’ την προηγούμενη θέση μου, που έχω υπηρετήσει στην Σάμο. Τον ευχαριστούμε, γιατί κι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελληνική Αστυνομία, και θυμάμαι πάντα για την Ελληνική Αστυνομία μου έλεγε όταν βρισκόμαστε και συζητούσαμε και με πόση αγάπη σας περιβάλλει.

Και τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αρχηγό, για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε, και επιτρέψτε μου να πω, αγαπητέ κ. Αρχηγέ, με τον τρόπο που λειτουργείτε, πιστεύω, η Ελληνική Αστυνομία θα πάει ένα βήμα μπροστά ακόμα. Αποτελεσματικά, χωρίς πολλά λόγια, και φυσικά, πιστεύω, κοιτώντας το μέλλον. Και φυσικά και τους δύο Γενικούς Γραμματείς στο Υπουργείο μας, τον κ. Καραμαλάκη, τον κ. Παπαθανασίου, για το έργο που κάνουνε, διότι, όπως είπα, μια ομαδική προσπάθεια είναι όλα αυτά. Και τέλος, ευχαριστώ μέχρι και τον τελευταίο αστυνομικό, που είναι στον Καστελόριζο τώρα, που είναι στο Ορμένιο, που είναι στους Οθωνούς, γιατί παντού είμαστε απλωμένοι, που κάνουν το καθήκον τους, και υπηρετούν την πατρίδα, υπηρετούν την ασφάλεια, όπου η θέση τους και το μετερίζι τους, τους έφερε να υπηρετούν.

Να είστε καλά, ευχαριστώ για την προσοχή σας, χρόνια πολλά, καλή δύναμη, καλή υγεία, και πάντα αυτή η σχέση των αποστράτων αξιωματικών στη δημιουργία γιατί ξέρετε το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή όλοι θα γίνετε απόστρατοι. Δεν υπάρχει περίπτωση, είναι νόμος της φύσης. Για αυτό πρέπει να φροντίζουμε, όταν είμαστε εν ενεργεία, όσο μπορούμε και τα θέματα των αποστράτων. Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.»

Εικόνα
Αρχηγος

Νωρίτερα στην έναρξη της εκδήλωσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή και υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Τιμούμε ανθρώπους, που κατά τα προηγούμενα χρόνια εργάστηκαν σκληρά στερούμενοι συχνά προσωπικές και οικογενειακές στιγμές και επέδειξαν αυταπάρνηση, εκτελώντας το καθήκον τους απέναντι στο έγκλημα και την ανομία, εμπεδώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες.

Είμαστε ευγνώμονες για όλα τα εφόδια που μας έχετε κληροδοτήσει και σε κάθε περίπτωση να είστε βέβαιοι ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και σεβόμαστε τυχόν υποδείξεις σας, οι οποίες μπορεί να συνδράμουν θετικά στην έκβαση της αποστολής μας.

Με τη διάσωση αναλλοίωτων πολλών παραδοσιακών στοιχείων, θεωρώ, πως, θα διαπιστώσατε και οι ίδιοι όταν βρισκόσασταν στην ενέργεια, ότι επιτυγχάνεται και η ανανέωση της σύγχρονης αστυνομικής ζωής, για την οποία η παράδοση αποτελεί πυξίδα για το μέλλον.

Η αστυνομική οικογένεια γιορτάζει και τιμά τους απόστρατους αστυνομικούς. Τιμά ανθρώπους που μεταλαμπάδευσαν παλαιότερα και εξακολουθούν να το πράττουν και σήμερα, τους «πολιτιστικούς χυμούς» του παρελθόντος στις νεότερες γενιές. Θέλω να παραδειγματιστείτε από το θάρρος τους και να επωφεληθείτε από τις εμπειρίες τους και σε συνδυασμό με τις γνώσεις που διαθέτετε, να οδηγήσουμε την Αστυνομία μας μπροστά.»

Ομιλίες πραγματοποίησαν και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων, κ. Ηλίας Παπαευθυμίου και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, κ. Ευάγγελος Χριστακόπουλος.

Σημειώνεται ότι η εορτή των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την ημέρα αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν των αποστράτων τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και περιφερειακά στις Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας.

Η θεσμοθέτηση του εορτασμού της Ημέρας προς τιμήν των αποστράτων έγινε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς τους, καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis